Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма иска да произвежда елементи на водородната индустрия в Равнец


Промяна на Подробния устройствен план в района бившата авиобаза в Равнец предлага Община Бургас. Повод е постъпило заявление от фирмата „Виртус Инвестмънт“, която иска да изгради там производствен комплекс, свързан с водородната индустрия. 

Имотът на бившето летище в Равнец бе предоставен безвъзмездно на Община Бургас през 2018 г. с решение на Министерския съвет. В договора се посочва, че ако в срок от 5 години за развитието на терена не се предприемат никакви стъпки, то Общината следва да го върне на държавата. Този срок изтича през юни тази година. Поставени са и няколко условия, сред които да се запази функционалното предназначение на летателните полета.

Целият терен е около 3500 дка, посочват от Общината и допълват, че за реализирането на инвестиционните намерения в момента се обсъждат около ¼ от целия терен или близо 800 дка. От Общината посочиха, че през последната година са постъпвали няколко запитвания от страна на инвеститори, които обаче се отказват, след като разберат, че за терена се водят дела.

Фирмата „Виртус Инвестмнънт“ иска в този район да създаде производствен комплекс. С различни бази за производство на елементи на водородната индустрия като целта е да се обособи въглеродно-неутрална зона. Планираната инвестиция е в размер на около 594 млн. лв.  като се очакват първоначално да се разкрият 200 работни места,  които впоследствие да се увеличат до 1000.

Докладната записка е внесена за разглеждане в местния парламент и беше дискутирана в комисиите.

„В случая по-скоро оправяме проблема на тази територия, която имаме със свободната площ, която е абсолютно безпроблемна за реализиране на каквито и да е инвестиционни намерения –дали новото, или старото. Съответно сме пуснали писма до всички ресорни ведомства и министерства -  на отбраната, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството, както и до областния управител на Бургас за настоящото предложение за ПУП. Съответно решаваме по този начин проблема с решението на Министерски съвет от 2017 г. и ограничителното условие в него за запазване на функционалността на летателните полета“, посочи Николай Цоцомански от Дирекция „Устройство на територията" в Община Бургас.

 „Ако има друго инвестиционно намерение за оставащата част на територията, ще процедираме по същия начин – изпращаме го, преглеждат, преценяват, правим промяна и вървим напред. Инвестиционният проект също е изпратен към всички министерства, заедно с всички приложения към него“, допълни  Ивелина Стратева, директор "Икономика и стопански дейности" в Община Бургас.

Според част от общинските съветници е добре да се даде зелена светлина на инвеститора, тъй като срокът за терена скоро изтича. Други посочиха, че това място има по-голям потенциал за развитие и е по-добре да се изчака. Според Георги Маринчев (ГЕРБ) това е последна възможност да бъде направена голяма инвестиция на този терен. „Борбата за всеки инвеститор ни е приоритет. Това, което можем да предоставим като град, Община, институция са терените и подходящите условия, за да може върху тях със съответната инфраструктура, този инвеститор да обърне внимание на Бургас, защото в България има много други възможности къде да се ситуира даден инвеститор“, коментира Тодор Йосифов (ГЕРБ). Общинския съветник Росен Топкаров посочи, че на инвеститора може да му бъдат предложени и други терени близо до Бургас, за да се запази потенциалът на летище Равнец.

Николай Цоцомански уточни, че към момента се обсъжда промяна на ПУП, а не конкретното инвестиционно намерение. „Оформяме една безпроблемна част от територия на Индустриалния парк, която е по-малка от една четвърт от общата територия на бившата авиобаза, която ни е предоставена в управление и я предвиждаме да е възможно изграждане на всякакъв вид производствени складове, научно-изследователски и друг вид дейности“, допълни той.

Акционерното дружество „Виртус Инвестмнънт“ е регистрирано през 2020 г. Представител на компанията е Свилен Баев, а в Съвета на директорите са още Василиос Пападополу от Гърция и Савас Агапио от Кипър. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е с капитал от 10 700 00 лв. като непаричната вноска на стойност 10 200 000 лв са няколко имота в района на село Рупите, община Петрич.

Миналата година Общинският съвет даде предварително съгласие за продажба на част от терена на инвеститора „Бургас Хайдрънджън“ за създаване на завод за зелен водород на територията на Индустриалната зона в Равнец. Предвиждаше се продажба на около  2 000 дка да е без търг или конкурс на цена не по-ниска от пазарната.


Впоследствие Областната администрация оспори решението на местния парламент в съда. Дело, което продължава и към момента. През юли миналата година, прокуратурата също е конституирана като страна в процеса с мотива, че казусът има важен държавен и обществен интерес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие (ОБНОВЕНА)

Представители на лозаро-винарската камара в Поморие ще протестират срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го притеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите..

обновено на 31.07.24 в 09:22

Контролът върху стоките с висок фискален риск ограничава сивия сектор

От НАП изпратиха до БНР Бургас отворено писмо във връзка с днешния протест в Бургаска област на лозари и винопроизводители. П убликуваме го без редакторска намеса: Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие „ В отговор на обявените протестни действия от страна на лозари и винопроизводители, Националната..

публикувано на 31.07.24 в 09:08

МЗХ определи ставките по три еко схеми за Кампания 2023 г.

Определени са ставките по три еко схеми за Кампания 2023 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Размерът на плащането по еко схема за биологично земеделие (селскостопански животни) е 699.88 лв. на хектар (ха). Подпомагането по еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждения е 224.00 лв. на хектар за поддържане на..

публикувано на 31.07.24 в 09:00

Туристически маршрут "Черноморски път" съчетава велосипедни пътеки и пешеходни маршрути до морето

Знаете ли, че по протежение на цялото ни ч ерноморско крайбрежие  има туристически маршрут, наречен "Черноморски път"? Той  съчетава велосипедни пътеки и пешеходни маршрути, максимално близо до морето сред природата, с минимално ползване на асфалтови пътища.   Макар и без маркировка към момента маршрутът може да се ползва, като се свалят GPS..

публикувано на 31.07.24 в 08:40

МС приема Програма за компенсиране на разходите на небитовите потребители на ток

Служебното правителство ще заседава днес, като приема Програма за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември тази година. Народното събрание задължи в края на миналата седмица Кабинета да изплаща компенсациите заради повишените цени на свободния пазар на електроенергия...

публикувано на 31.07.24 в 08:28

Инж. Чанка Коралска: Не трябва да превръщаме квартал край морето в подобие на Слънчев бряг

Хората, които искат да строят в момента в бургаския квартал „Крайморие“ предпочитат ниското строителство, до 2 етажа, до 10 метра. Това каза за БНР Бургас зам.-кметът Чанка Коралска, вносител на докладната записка, която одобриха общинските съветници днес. Бургас ще има интелигентна трансформация От четвъртък Синята зона стана 1,30 лев за..

публикувано на 30.07.24 в 14:10

НАП напомня: До 31 юли се подава информация за налични средства в касите

До 31 юли 2024 г. регистрираните по ЗДДС предприятия по смисъла на Закона за счетоводството трябва да декларират данни от текущата си счетоводна отчетност за наличните парични средства в касите, размера на вземанията, вкл. от предоставени заеми от собственици, физически лица, работници, служители, лица наети по договор за управление и контрол и..

публикувано на 30.07.24 в 09:37