Интерактивната карта е дълго обмислян проект, но е успял да се реализира в пълнота през последните 4 години. Акцентът е храната, защото тя лежи в основата на традицията и бита на всеки един народ. През последните години наблюдаваме засилен интерес именно към кулинарията. При това не само в интернет, но и много предавания в родния ефир вече са на подобна тема. Увеличават се и филмите с кулинарни сюжети. Заради засиления интерес екип на Българската академия на науките решава да насочи вниманието към нашата родна кухня.
„Ако се опитваме да правим добър туризъм, най-добрият начин, най-добрата визитна картичка е чрез храната. Вкусовите усещания винаги вървят редом с визуалните. По отношение на българската национална кухня, колкото и условно да е това понятие, ние определено сме в дълг. Именно поради тази причина решихме да направим Интерактивната кулинарна карта. Тя е преди всичко езикова, диалектна карта, защото на нея може да се види и чуе на автентичния диалект на съответния район как се приготвя съответното традиционно ястие за него. Обединили сме две в едно – език и кулинария“, обясни ръководителят на проекта проф. д-р Ана Кочева, езиковед и ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.
Обикаляйки в различните краища на страната, екипът открива някои интересни обичаи. „В района на Велико Търново ни приготвиха традиционния за региона дулагач. Това е вид баница, а баниците са 30 всъщност по цялата българска езикова територия. Като разновидности и начини на приготвяне – дърпани, теглени, месени, всевъзможни и с различен пълнеж. Въпросният дулагач ни го приготвиха в един сахан. Много държаха да се похвалят с него, който те притежават, който е приготвен преди повече от 100 години от ръцете на Рачо Казанджията, който всъщност е бащата на Петко Славейков“, раказа проф. Кочева.
Оказва се, че докато ние не обръщаме внимание на традиционните ни ястия, то другите страни около нас не спят. Проф. Кочева посочи, че румънците са регистрирали като свой собствен продукт – добруджанската баница.
По проекта, екипът на БАН е направил проучвания в района на Странджа, Поморие, Несебър и Еркеч. Оказва се, че на традиционната трапеза на българина, рибата е по-скоро деликатес, отколкото ежедневна храна.
Интересно е, че районът на разпространение на зелника, тръгва от Странджа и завършва в Корчанско, Албания. „Много интересен беше странджанският гювеч, който ни направиха в керамичен съд и ни показаха технологията“, допълни проф. Кочева.
Един от най-архаичните български говори е този в Еркеч. „Самите еркечани имат самочувствието и според някои историци съвсем основателно, че са наследници на Аспаруховите прабългари. Еркеч, което днес се нарича Козичино е неправилно преведено, защото тогава, когато са извършили преименуването, най-вероятно са изходили от етимологията еркек - козел. Всъщност еркеч не означава козел, а е свързано с този огромен защитен вал – Еркесия, с който Първото българско царство се е отбранявало от Византия“, разказа проф. Кочева. Като специфично ястие за региона са булгурения зелник и десерта крушим булгур.
В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас. На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година. Организатор..
Ледената пързалка пред съдебната палата в Бургас е едно от най-предпочитаното места за бургазлии от всякакви възрасти. Най-малкият посетител е на 3.5 години, а най-възрастния е на 76, разказа Николай Георгиев, който работи там. Според него интересът наистина е много голям, най-вече от учениците. "Това безспорно е атракция. Имаме вече и постоянни..
Бетонните блокове на ВиК по бул. „Стефан Стамболов“ се преобразяват от графити художника Иван Янков Esteo. Общата площ, на която художникът работи надхвърля 100 кв. метра. Две различни композиции ще бъдат изобразени на двете съоръжения, като предизвикателство е и разчупената форма, по която се рисува. Композициите ще са свързани идейно, а..
Ски зона Котел отвори в края на миналата година и бързо се превърна в хит за бургазлии, които искат да видят сняг, да покарат ски или да се спускат с шейни. Само на час път от морския град тя предложи на децата през ваканцията снежни преживявания. Зоната се намира в местността „Трите вятъра“ на 4 км от Котел в посока с. Кипилово...
2287 бебета са се родили в Сливен през 2024 година. Това е с 53 деца повече спрямо предходната година. 979 са момчетата. Момичетата са 954, съобщават от общината Последното бебе за отминалата година е момиче. То се е родило на 31 декември в 16.55 часа. Първото детенце, проплакало в Сливен тази година, е момче. То се е родило на 1 януари в 2.20 часа...
На 7 януари, когато православните християни почитат паметта на Св. Йоан Кръстител, в несебърското село Кошарица се изпълнява обичая „Къпане на зетьовете“. И тази година в студените води на селския вир влязоха млади мъже, за да изпълнят стародавния ритуал, за който се вярва, че носи здраве и сила в семейството. В традиционното къпане днес се включиха..
От вчера започна кампанията "Думи на годината с "Как се пише?". Онлайн кампания цели да открои значимите думи и изрази, белязали обществото през изминалата 2024 година. Доротея Николова, която е един от организаторите на кампанията и учител по български език и литература, посочи, че тази година се предлага филмът "Гунди" като културно..