Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" изпрати писмо до президента заради концесията на "Росенец"

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" изпрати писмо до президента Румен Радев, в което се изразява несъгласие с  прекратяването на концесията на "Лукойл" на терминал "Росенец". Те призовават държавния глава да  използва правомощията си и да спре решението на Народното събрание.

В писмото се посочва , че решението е взето без аргументиран дебат в пленарна зала и без обществено обсъждане. Нефтохимиците твърдят, че съществува сериозен риск от нарушаване на непрекъснатите доставки на суровини за бургаската рафинерия, което представлява  заплаха за благосъстоянието на хиляди работници от комбината и на сервизните организации, както и за приходите в бюджета.

Пълният текст на писмото (без редакторска намеса):

"През изминалата седмица станахме свидетели на въпиеща гавра със законността!

В рамките на няколко минути Народното събрание прие на две четения наведнъж съдбоносно за българската енергетика решение за прекратяване на концесията на „Лукойл” за терминала „Росенец”. Това беше направено без аргументиран дебат в пленарна зала, без обществено обсъждане, без необходимата оценка на въздействието, без надлежна обосновка.

Заради отмяната на концесията съществува сериозен риск от нарушаване на непрекъснатите доставки на суровини за бургаската рафинерия единствената в България и същевременно най-модерният комплекс на Балканите. Възможните проблеми в работата на рафинерията представляват заплаха за благосъстоянието на хиляди работници от нефтохимическия комбинат и на сервизните организации, както и за приходите в регионалния и държавния бюджет.

Действията на депутатите изглеждат не просто като провокация, а като опит за превземане с цел унищожаване на едно успешно предприятие и същевременно на съдбата на работещите тук хора. В чий интерес действат депутатите? Да предположим, че на вносителите на горива, които ще увеличат доставките чрез инфраструктурата на други пристанища и ще напълнят джобовете си за сметка на бедственото положение на работещите в завода и увеличените сметки по бензиностанциите и хранителните магазини.

Това безобразие се прикрива с аргументи за санкции срещу компанията, което не е вярно. „Лукойл”, като оператор на терминала „Росенец”, не е обект на санкции от страна на ЕС и САИД.

Още по-възмутителни са упреците КЪМ завода и терминала в контрабанда, въпреки че не е представен нито един факт, а цялото оборудване на терминала е снабдено с автоматизирани системи за отчитане и денонощно видеонаблюдение. Ако  бива да се превръщат в спекулации на депутатите, още повече че някои от тях самите са имали проблеми със закона.

Уважаеми г-н Президент, Вашият професионализъм, компетентност и политически опит ни дават основание и надежда, че Вие разбирате колко безпочвени са обвиненията на депутатите. България получи дерогация от ембаргото. Това бе направено, за да се запазят ниски цените на горивата на нашия пазар, да се предотврати стремителния ръст на инфлацията и затрудненията с доставките на горива.

Кога се превърнахме в държава, в която обвинени в корупция депутати определят държавната политика? Няма съмнение, че в дъното на историята с нашия завод стои нечий личен интерес. Само така може да се обясни липсата на реални аргументи в полза на решението на Народното събрание, безпрецедентната скорост на приемане на закона, както и изключването от текста му на задължението за уведомяване на Европейската комисия. Очевидно е, че това е опит да се прикрият следите.

Поради всички гореизложени причини ние, работещите в бургаския завод, Ви молим да използвате всички Ваши правомощия, за да спрете незаконното и безсмислено решение на Народного събрание от 21 юли 2023 г."




По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществено обсъждане на проект за урбанизиране на част от местността "Каваци"

Община Созопол е изготвила предварителен проект на Подробен устройствен план - за регулация и застрояване, с който се създава градоустройствена основа за урбанизиране на част от територията на местността ”Каваци”.  Проектът не засяга пясъчните дюни, разположени извън морските плажове „Каваците - Север” и „Каваците - Юг” спрямо специализираната..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Американска яхтена компания започва да прави плавателни съдове в Бургас

Американската яхтена компания Bering Yachts започва да прави плавателни съдове в Бургас. Дадохме началото на производството на първия Катамаран BC 60, който е нов продукт на компанията, съобщи в профила си във фейсбук кметът Димитър Николов. Градоначалникът добавя: "Изграждането на такива съдове е много сложно и прецизно, надявам се компанията..

публикувано на 24.09.24 в 19:00

НАП напомня: Остават шест дни за подаване на коригиращи данъчни декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица, съобщават от НАП.  Те имат възможност еднократно да коригират данните, които са посочили в годишната си декларация за облагане на доходите на физическите лица или във формуляра за облагане с корпоративен данък по чл. 92 от ЗКПО на..

публикувано на 24.09.24 в 10:50

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе в Бургас през тази седмица. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в Бургас съвместно..

публикувано на 24.09.24 в 08:30

Прецизират механизма за субсидия на транспортни фирми

Община Бургас е включена в списъка с общини, попадащи в граничните и планински райони и могат да кандидатстват за субсидиране на междуселищни автобусни линии. Те са от общинската, областна и републиканска транспортни схеми. Заради пропуски се налага прецизиране на приетия механизъм за разпределяне на субсидиите, покриващи загубите на фирмите..

публикувано на 24.09.24 в 08:10

Предстои уикенд „Бургас без граници"

Бургас ще бъде домакин на грандиозното събитие, което ще изпълни пространствата с поредица активности, на хора над 50-годишна възраст, от 22 до 27 септември. Акцент в "Бургас без граници" ще бъде Европейският фестивал по гимнастика за хора над 50-годишна възраст - Golden Age Gym Festival 2024 ще стартира на 22 септември. Началото ще бъде дадено с..

публикувано на 20.09.24 в 14:25

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма народни..

публикувано на 18.09.24 в 15:52