Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой и как тества морските води у нас

Централен плаж в Равда
Снимка: tourism.government.bg

Миналата седмица беше публикувано изследване за замърсяването на плажовете и водата по Южното Черноморие. То силно поляризира мненията и е дело на работната група "Микробиологични рискове в околната среда, по проект SUMMIT" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с партньор Асоциация "Активни потребители".

Изследването е установило замърсяване на 7 от 11 плажа, на някои – до 40 пъти над нормата. 

Дизайнът на изследването включва стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти (РЗИ).

От данните се вижда, че морските води само на 4 плажа отговарят на нормите за количествен критерий за съдържание на "Ешерихия коли".

Най-чисти, според проучванията, са плажовете "Харманите" в Созопол, "Свети Влас", Поморие, и къмпинг "Златна рибка". Най-замърсени пък са Попският плаж на Царево и Южният плаж на Приморско.

Обикновено летните здравословни проблеми имат инфекциозен характер, т.е. причинителите им са патогенни вируси и бактерии, които се предават при контакти между хора, чрез консумация на заразени храни и напитки, или при къпане в замърсени морски и сладководни води. В проучването се определя Escherichia coli, по методология, аналогична на препоръчаната в Наредба на ЕС 5/2008. Плажовете и конкретните географски координати за пробовземане на морска вода са максимално унифицирани с тези на РЗИ-Бургас.

Резултатите на учените от СУ и тези на РЗИ-Бургас могат директно да бъдат сравнявани. Нашумялото изследване е по проекта SUMMIT на Софийския университет.

От началото на 2023 г. СУ "Св. Климент Охридски" започна изпълнението на SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer), проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент "Иновативна България", Инвестиция 1 "Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации". Проектът е с продължителност от 42 месеца и ще приключи на 30 юни 2026 г. Финансирането е в размер от 44 000 000 лева.

Предвижда се проектът да обхване стратегически области на познанието: природни науки, медицина, математика, компютърни науки, образование, икономика, хуманитаристика, социални науки и психология.

Формирани са 17 научни групи в различни области: материали за зелена енергия и околна среда, изкуствен интелект, климат, време, природни бедствия и рискове, както и групи, свързани с квантовата информатика, с европейските ценности, социалните предизвикателства, дигиталното образование, и дигитализацията.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков е и ръководител на Управителния комитет на проекта SUMMIT.

В направления като математика, химия, биология, физика и психология са привлечени водещи български изследователи и експерти от реномирани университети, научни организации и предприятия в страната и чужбина, които работят върху конкретни изследователски задачи.

Един от тях е биологът д-р Сергей Иванов от Център по биология на храните. Той е ръководител на научната група: "Микробиологични рискове в околната среда. Научна област: Епидемиология, базирана на отпадъчни води (ЕОВ)". Групата проучва разпространението на човешките инфекциозни вируси в околната среда, отпадните води и по хранителната верига. Биомаркери за човешкото здраве в отпадъчни води. Скрининг за полезни бактериофаги.

Именно този екип от от учени, микробиолози, вирусолози и хидробиолог, и представител на "Активни потребители" е направил изследването.

В проучването е изследвано наличието на бактерията "Ешерихия коли“ в морската вода. Пробите са взимани на поне десет метра разстояние от брега и един метър дълбочина. Резултатите – в морето има "Ешерихия коли", като на места бактерията се среща десетки пъти над нормата.

В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска – търсени са замърсени плажове, за които са получавани сигнали от граждани. Пробите от морската вода са събирани в периода 31 юли – 2 август.  

"Тази Ешерихия коли по принцип не живее в солена вода, тя умира там, но това отнема известно време. Това, че тя присъства там, означава, че има източник на Ешерихия коли, този източник може да са самите хора, защото тя е в нас и ние я отделяме, но в случая наличието на толкова много бактерии може да се обясни само чрез отпадъчни води“, каза биологът д-р Сергей Иванов.

Междувременно Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) заявиха в обща позиция, че ще предприемат "всички необходими и разрешени от закона действия срещу грозната атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по българското Черноморие".

"Ще атакуваме всяко недоказано, клеветническо твърдение и мероприятие, търсещо евтина популярност и реклама, уронващо престижа и доброто име на българския туристически продукт! Заявяваме, че се доверяваме изключително на българските здравни власти и институции които констатират и контролират здравните  и санитарно хигиенните норми“, допълват от АТИБ и КБТБ. Министерството на здравеопазването съобщи, че не приема за коректни данните и категорично отрекоха публично оповестените данни, с които, според министерството, се манипулира общественото мнение и се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях. В социалните мрежи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви: "Черноморието е чисто и не е опасно. Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда."

Вижте по-долу официалното писмо от директора на РЗИ – Бургас, съдържащо отговори на следните въпроси:

- Какви са данните на РЗИ Бургас за наличие на "Ешерихия коли" в морската вода от миналата седмица за "Попския" плаж на Царево и за южния плаж на Приморско?

- Направени ли са от страна на РЗИ Бургас нови проби на плажовете, посочени в изследването на СУ и "Активни потребители" като най-замърсени?

- Каква е методиката на РЗИ и с какво е различна от тази, с която е било извършено изследването  на СУ?

- Какво става с идеята за съвместни проби на морската вода?

Ето копие на писмото .

Постигната е договорка между РЗИ – Бургас и изследователския екип на СУ за съвместни проби по някои от проучените плажове. Те трябва да започнат от понеделник – 28 август – каза д-р Сергей Иванов.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Снимка – tourism.government.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40