Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАС реши по жалбата на Константин Бачийски:

Бюлетините за Общинския съвет в Бургас ще бъдат преброени отново

| обновено на 13.11.23 в 17:50


Бургаският административен съд одобри искането за ново преброяване на всички бюлетини, свързани с изборите за общински съветници в Община Бургас. Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов.  Преброяване ще има за 335 секционни избирателни комисии или 60 374 бюлетини. Съдът одобри искането за назначаване на съдебно-техническа експертиза. На заседанието присъстваха голяма част от избраните общински съветници, които са заинтересовани страни по делото.

По време на заседанието адвокатите на заинтересованите страни заявиха, че в жалбата не са посочени нито конкретни нарушения, нито секционни комисии, в които евентуално са извършени. Те обясниха, че след като има видеозаснемане на преброяването е следвало жалбоподателят да бъде по-конкретен. Константин Бачийски посочи, че самият той е станал свидетел на нарушение. „С очите си видях как бюлетини, които са валидни и са от СЕК, са сложени в купчинката на ГЕРБ. Имаше разправия. Имаме такива  сигнали и от други лица, които са присъствали по други секции“, поясни той.

Адвокатът на жалбоподателя – Богдан Йорданов обясни, че съдебната практика в страната показва, че и друг път съдилища са разрешавали повторно преброяване на бюлетини. Той посочи като пример изборите от 2019  г. и решението на Плевенския съд. Тогава е назначена съдебна експертиза и са преброени всички бюлетини за общински съветници. „След това решението на Плевенския съд е потвърдено от ВАС като правилно и законосъобразно. Това означава, че съдът правилно е допуснал експертиза като доказателствено средство за изясняване на обективната истина. Безспорно повторното преброяване от експертите е довело до резултати, които са променили съотношението и квотите в Общинския съвет. Ние търсим обективната истина и ако има възможност да бъде защитен максимално интересът на СЕК, ние ще го направим с допустимите процесуални средства. Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в Общинския съвет. Това е в интерес на избирателите“, коментира той.

Относно това дали са установени нарушения във видеозаписите адвокат Йорданов посочи, че има такива, които са и повод за подаване на жалбата.

По време на заседанието адвокатите на заинтересованите страни посочиха, че в Секционните избирателни комисии е имало застъпници на СЕК, които не са подали жалби за нарушения. От партията обясниха, че те не са излъчвали членове в комисиите, тъй като СЕК няма парламентарно представяне. Адвокатите обаче посочиха, че те са част от коалиция с „Продължаваме промяната“. Константин Бачийски каза, че той като законен представител на партия СЕК не е подавал нито един член в  секционните избирателни комисии. „Това, което се говори за коалиция, мандатоносител „Продължаваме промяната“, ДБ и т.н. е на предходни избори и практически е било за парламентарни избори. Ние сме изправени пред местни избори, в които парламентарните взаимоотношения между  политическите партии нямат никакво отношение. Касае се за един нов самостоятелен субект, какъвто е СЕК, който се явява самостоятелно на избори. Няма как СЕК да участва с представители и логично няма кой друг да защити интереса на СЕК освен тя сама себе си“, допълни Богдан Йорданов.

Адвокатът на Общинската избирателна комисия и на част от заинтересованите страни Георги Михов посочи, че определението на съда за преразглеждане на бюлетините установява нова практика. „Аз лично не подкрепям тази практика, защото води до допълнително разколебаване и до несигурност в изборния резултат. Досега в практиката на съдилищата беше застъпено, че простото оспорване без да е подкрепено с индикации за конкретно нарушение, което повлиява изборния резултат, не може да бъде основание за извършване на проверка на изборния резултат в съответната секция. Ето защо голословното твърдение за множество нарушения на територията на ОИК – Бургас, според мен малко несериозно води до отваряне на всички секции и до разглеждане повторно на изборния резултат“, коментира той.

Следващото заседание е насрочено за 1 декември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39