Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас като най-подходящо място за изграждането на Протонен център

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС


Инициативен комитет за изграждането на Протонен център за лечение на онкологични заболявания беше сформиран в началото на миналата седмица. В него се обединяват лекари, физици, общественици и пациенти. Идеята за изграждането на първия подобен център на Балканите започна преди 4 години като градовете, които се обсъждат са София или Бургас. Депутати от морския град са обединени около идеята и настояват съоръжението да се намира именно в Бургас. Пари за реализирането на проекта обаче в Бюджет 2024 не са предвидени, той бе изваден и от Плана за възстановяване и устойчивост и не получи и европейски средства.

Терапията с протонни лъчи е приложена за първи път в Европа преди повече от половин век от Бьоре Ларсон. През 1957 г. той използва циклотрона на института Густаф Вернер в Упсала, Швеция, за да насочи високоенергиен лъч от протони към рак на шийката на матката. Подобни центрове за терапия с протонен лъч впоследствие започват да се изграждат в Европа от 1990 г. насам. В своя научна статия, италианският физик Марко Дуранте пише, че броят на действащите съоръжения за терапия с частици в Европа, се очаква да нарасне от 21 (към април 2018 г.) на 45 до 2023 г.

Какви са предимствата на този вид лечение?

Пред Програма „Хоризонт“ проф. Иглика Михайлова, която работи в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София и член на инициативния комитет за изграждането на центъра обясни, че заради физичната характеристика на този вид лечение то е биологично по-ефективно. Тя поясни, че то дава възможност при максимално щадене на околните здрави тъкани и органи да се постигне оптимално въздействие върху тумора. "Това е особено важно, когато туморите са в ранна детска възраст, за да може тези деца да ги излекуваме и те да израснат пълноценно. Те да нямат усложненията, които биха имали, ако се облъчват със стандартно протонно лъчение, което в момента се прилага. Нашите малки пациенти са насочвани към чужбина - пътуват в Германия, във Франция, в Прага. Цената варира от 35 000 евро до 50 000 евро за такъв курс лъчелечение", допълни тя. 

Защо Бургас е подходящо място за реализирането на подобен Протонен център?

На Балканите подобен център не съществува, затова се очаква той да покрива лечението и на пациенти от съседни страни. Всички 14 бургаските депутати са обединени около идеята изграждането на съоръжението да се случи именно в морския град. "Бургас има изключителното предимство, че години наред е работено и има избрана площадка, където може да се сложи. Ние сме много по-напред от всички останали градове. Първата стъпка е да бъдат осигурени средствата, от там нататък, мисля, че Бургас има достатъчно сериозно лоби, за да правим постъпки това да се случи в бургаския регион. Самата сграда предвид лъченията, които са вътре, тя трябва да бъде добре подготвена, затова казвам, че Бургас е с едни гърди напред, защото има място, което е избрано - отдалечено място от града, което да не пречи по никакъв начин на гражданите и да е близо до здравни заведения, за да могат съответно да бъдат осигурени и кадри", обясни депутатът от ГЕРБ Жечо Станков.

Защо няма финансиране?

Към настоящия момент няма средства за изграждането на Протонния център. В проекта за създаването му в София са били заложени 188 млн. лв. "Бюджетът още не е приет и между първо и второ четене се очакват промени. Не всичко е окончателно", обясни депутатът на „Демократична България“ Димитър Найденов обясни:. Той поясни, че заради изменение в механизма за предоставянето на безвъзмездни средства по Плана за възстановяване и устойчивост, няколко проекта, сред които и този за Протонния център, са отпаднали. "България е показала, по - добри от очакваните показатели за 2020 г. и 2021 г. Понеже тези средства, които се отпускат, са за последиците от Ковид, България като страна, която не е била толкова лошо засегната, колкото се е очаквало, тези 130 млн. евро няма да бъдат реализирани", допълни депутатът. 

Преди около 4 години са правени прогнозни изчисления, че такава инвестиция за изграждане на подобен център в Бургас би струвала 60 млн. лв. "Прави впечатление голямата разлика, между това, което е заложено като стойност от Министерството на здравеопазването по повод подобен проект да се реализира в София - 188 млн. лв. за същото съоръжение. След като разговаряхме с министъра на здравеопазването се оказа, че тези 188 млн. лв. не включват само самата машина протонен ускорител, а и съпътстващите съоръжения, инвестиции в сграден фонд. Доколко е актуална цифрата 60 млн. лв. предстои да разберем. Факт е, че Бургас е лидер пред София като може да се говори за изграждане на Протонрн ускорител в Бургас в контекста на предстоящата Детска болница. Нещо, което в София тепърва ще се обсъжда, нямат избран терен. Като инвестиционно намерение те са доста по-назад от нас. Тук е ролята и на нас, като народни представители от Бургас, да положим усилия да привлечем тази инвестиция към Бургас. На този етап нещата са в доста суров вид", коментира Найденов. Според него е възможно местната администрация да потърси финансиране и от европейски програми. 

В писмото на Инициативния комитет се посочва, че в България може да има работещ Протонен център до три-четири години, ако институциите изпълнят задълженията си към обществото да осигуряват лечение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Стефан Шишков, УМБАЛ - Бургас

Неврохирургията на УМБАЛ Бургас отчита ръст на падналите от тротинетка

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка. Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже. Тревожното е, че освен без каска, те са карали електрическите возила и след употреба на..

обновено на 15.07.24 в 14:30

300 души са потърсили помощ заради горещините в МЦ "Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Около 300 души са потърсили помощ в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас, каза управителят му д-р Нигохос Топузян. Причината са високите температури през последните две седмици. По-голямата част от пациентите са възрастни хора с придружаващи ги сърдечни заболявания или диабет, уточни д-р Топузян: „Около 200 пациента..

обновено на 12.07.24 в 12:52

На плаж до 12.00 ч., след това е опасно горещо

Възрастните хора и децата да не излизат между 12.00 ч. и 15.00 ч. по обед, когато слънцето е най-силно, защото те са най-застрашената група. Това съветва Даниел Страхов, специалист по бедствия и водно спасяване към БЧК в Бургас. Летовниците на плажа също трябва да използват по-ранните часове за своите морски бани, допълни Страхов...

публикувано на 11.07.24 в 11:55

Продължава ремонтът на детските отделения в УМБАЛ Бургас

Напредва ремонтът в детските отделения на УМБАЛ Бургас. Със собствени средства на болницата, 70 000 лева, отпуснати от Община Бургас и средства на дарители, се подобряват условията, в които се лекуват най-малките пациенти. Дейностите се извършват поетапно, тъй като не е възможно отделенията да бъдат затворени изцяло и да спрат да приемат пациенти. В..

публикувано на 10.07.24 в 10:16

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на..

публикувано на 09.07.24 в 08:19

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висшите училища и професионални центрове. Това..

публикувано на 08.07.24 в 11:48

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56