Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Биоразнообразие" посвещава 2024 година на живите пясъци

Снимка: Спас Узунов

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обявява 2024 за Година на живите пясъци. Дюните са били оазис на биоразнообразие на границата между морето и земята. Те все още са живи на малкото места по Черноморието ни, които не са разорани и бетонирани.

Дюните са едни от най-ценните местообитания. Те се раждат от пясъците и се развиват от природните стихии – вода и вятър, подпомогнати от живия свят в сложен процес, за който са необходими хилядолетия. Дюните са в постоянна промяна, движение и взаимодействие със заобикалящата среда – истински жив организъм. Тяхното местоположение ги прави важен фактор за опазването на плажовете, намаляване на ерозията на морския бряг и предпазване на населените места и хората от наводнения и бури. Те са последните убежища на редица редки видове растения и животни и придават онова очарование и неподправена красота на морския бряг, което ни кара да го търсим и жадуваме.

Дюните у нас са няколко вида - зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Важно е да съхраним всички тях, заедно с пониженията между дюните.

Но дюните са и много уязвими и крехки, всяко едно наше действие и бездействие може да доведе до тяхното унищожение, а с това и на морето, каквото го познаваме.

„Посвещаваме 2024 г. на дюните и тяхното опазване, за да останат живи пясъците им. Издадохме специален календар по темата, с покупката на който, Вие подпомагате консервационните, юридическите, информационните и образователни дейности за дюните в България – домът на живите пясъци",  споделя Спас Узунов от БФБ, един от авторите и фотографите на календара.

Календарът съдържа красиви пейзажи от българското Черноморие, където са запазени последните парчета от нашите живи пясъци. По-голямата част от снимките са на Спас Узунов, но има още и на Георги Попгеоргиев, Тайлър Фокс и Светослав Спасов. 

Текстовете са подготвени от Спас Узунов и Радостина Ценова и представят видовете дюни, как са възникнали, какво ги заплашва, както и типичните им обитатели - птици, земноводни, влечуги и растения. Календарът е специален - всеки месец се превръща в красива картичка, която може да се използва за всякакви поводи. 

Целта е да се съберат 10 000 лв., които ще са достатъчни да извършат следните дейности:

  • Поставяне на ограничителни ограждения ( 10 000 лв.)
  • Изграждане и поставяне на дървени скари ( 10 000 лв.)
  • Изработване и поставяне на информационни табели (5 000 лв.)
  • Подсилване с типични за дюните видове ( 2500 лв.)

Всяка една от тези дейности може да възстанови и опази #Живитепясъци на българското Черноморие. 50% от цената на всеки календар са лично дарение за живите пясъци на България. 

Дарение може да се направи и на:

Банка Про Кредит АД, 

IBAN: BG96PRCB92301016330328

Получател: Българска фондация Биоразнообразие, Основание: Дарение за "Живите пясъци"

Календарът може да се поръча и онлайн.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Укритие в резерват "Атанасовско езеро" е отворено за посещение и фотоизложба

Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа. Това ще е възможно от днес до сряда 22 май 2024 г. Фокусът ще е върху важността на „Натура..

публикувано на 20.05.24 в 14:01
През април Сдружение

"Православен зов" се надяват и тези избори за Сливенски митрополит да бъдат касирани

След като Епархийските избиратели избраха Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим да участват в избора за Сливенски митрополит, от сдружение "Православен зов" се надяват и тези избори да бъдат касирани, заради недействителни бюлетини. Велина Димитрова от сдружението коментира, че вече на всички е ясно защо предните избори са били..

публикувано на 20.05.24 в 13:12

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда

Националната агенция за приходите (НАП) получи поредна награда за Портала си с електронни услуги за развитие на иновативни решения в ИТ областта. Отличието е в категорията Innovation Of The Year („Иновация на годината“) в класацията #TechElite. На церемонията по връчването на наградите от страна на НАП присъстваха директорите на дирекциите „Обслужване“..

публикувано на 20.05.24 в 09:49

В Сливен започва подаването на заявления за прием в първи клас

Община Сливен напомня, че от днес започва подаването на заявления за прием в I клас за учебната 2024/2025 година, а срокът за записване след първото класиране се удължава до 6 юни. До края на юни ще се извършат три класирания. Свободните места за кандидатстване ще бъдат обявени до 12 часа днес, a от 13 часа системата ще бъде отворена за регистрация..

публикувано на 20.05.24 в 09:17

Ремонтират ул. „Константин Величков“ в Бургас в понеделник

Временна организация на движението на автомобили ще бъде въведена днес,  от 08:00ч. до 17:00 ч. по бургаската ул. „Константин Величков“, в района на бл. 20 в ж.к. „Лазур“, съобщават от Общината. Причината е  извършването на строително-ремонтни дейности по пътната настилка. Лентите за движение по улицата ще бъдат затваряни на етапи. Преминаването на..

обновено на 20.05.24 в 07:42

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия /ОБНОВЕНА/

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Петима души са подписали протокола от избора с..

обновено на 19.05.24 в 17:10