Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Николаев: Търсим финансиране за изграждане на сграда на пожарната в Сунгурларе

Снимка: Свобода Атанасова

450 са щатните служители към противопожарната структура в бургаска област, което е на 99% заетост. Само в Руен и Сунгурларе все още няма структури. Община Сунгурларе се обслужва от пожарната в Карнобат, а община Руен от тази в Айтос, обясни за БНР Бургас директорът на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  комисар Николай Николаев. По думите му, към края е една много натоварена за бургаските огнеборци година. Започнала е с пожар в основно училище „Иван Вазов“ в града и евакуация в учебното заведение. След това е имало и специфични инциденти, с изтичане на газ. 

„Големи изтичания на газ от жп цистерна в Карнобат, взривените складове за боеприпаси в Карнобат, пожари на големи площи в горски и полски терени, в житен блок на територията на община Средец. Там пострада и наш противопожарен автомобил, а щетите бяха с повече декари в житен блок. 

Имаше полски и горски пожари в района на Изворище, Ветрен, Миролюбово, бедственото положение в Средец, в село Кубадин. Там няколко дни гасихме хиляди декара гора, където се включиха и два хеликоптера на Военновъздушните сили (ВВС). По същото време имахме и други пожари в цялата област.  Всички екипи на пожарната работеха и бяха на терен, дори и почиващите служители. През ден бяха на произшествието, защото трябва и да почиват. След това големият пожар в созополското село Равна гора и село Маринка, община Бургас, който продължи 3 дни, а няколко дни след него и голямото наводнения в Царево. 2 дни имахме много работа по източването на двата язовира и работа в комисии. 

Нужно ни е време и за възстановяване на техниката, по която също имаше щети от инцидентите.  Стигнахме до застудяването, където започнаха активно пожарите в жилищата. 

В момента тече конкурс за пожарникари, за едно място кандидатстват 35 души. За водачите и за водолазите, където има по-специфични изисквания кандидатите са по-малко, но интерес има. В Бургас има средно по 5 екипа на дежурство. Имаме и 12-13 пожарни автомобила, както и специализирани автомобили за наводнения. 

В община Камено имаме изнесен екип. Работим по развитие на нашата структура и по подновяване на сградния фонд. Подали сме проектно предложение за финансиране от Европейския съюз за нова сграда на пожарната в Камено, а изнесеният екип да има нова сграда. Предстои предприемане на стъпки и за определяне на терен и търсене на средства за строеж на сграда в Сунгурларе, където има също много инциденти. 

Регионалната дирекция тази година няма да има свой собствен календар за 2024 година, с определена кауза. Имаше различно мнение каква да бъде кампанията ни за следващата година. Последните три години нашата дирекция имаше различни каузи. Миналата година беше съвместна с Община Бургас. Тази година закъсняхме и с фотосесията, а в същото време наши колеги направиха календари в страната. Мисля, че има кауза, в която всеки един може да се включи. Нашият нов календар ще бъде готов за 2025 година.

Изключително внимателни трябва да бъдем при използването на отоплителни или кухненски уреди, защото в навечерието на Нова година неприятен инцидент може да помрачи празника.  Трябва да се внимава и при боравене с пиротехнически средства. Дано детската игра не е прекомерна, защото в последните няколко години има много деца и младежи, които хвърлят пиротехнически средства на неподходящи места. Понякога се възпламеняват и пространствата около жилищните блокове. Понякога и автомобили имат материални щети. 

Преди няколко години пострада и един покрив на магазин. Често се хвърлят и пиротехнически средства в металните контейнери, а те се запалват от тази опасна  детска „игра“. Надявам се да няма такива инциденти през тази година. Приканвам всички да бъдат внимателни с използването на пиротехнически средства. 

Не са редки и случаите, когато по време на празник се налага да се включим и ние, с екип огнеборци, за да загасим възникнал пожар“, обясни още комисар Николаев. 


Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение по Първа помощ се проведе в Бургас

Обучение по Първа долекарска помощ се проведе днес в Бургас. Организатори са местната структура на Българския червен кръст и зам.- директора на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. В обучението участваха представители на институции, НПО и граждани. Елементарните правила за оказване на първа помощ могат да спасят човешки живот, посочи д-р..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Разбиха наркооранжерия в с. Суходол, общ. Средец

52-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след  специализирана полицейска операция в с. Суходол, общ. Средец. Там униформените са  открили специално обособен парник, в който се отглеждали 83 канабисови растения с различна големина. Намерени и иззети са различни количества канабис, съхранявани в кашони и във фризер.  Бургазлията е задържан..

обновено на 31.05.24 в 10:55

При рязко спиране на градски автобус пострада кондуктор (ОБНОВЕНА)

Слушател на БНР Бургас сигнализира за инцидент с градски автобус по бул.„Демокрация“. П острадала е жена при рязко спиране на автобус „Б11“. Причината за това е маневра на автомобил на пътя. Жената е била кондуктор в автобуса, когато шофьорът е натиснал рязко спирачката, с цел да избегне инцидент. Кондукторката е паднала на пода, обясни говорителят на..

обновено на 31.05.24 в 10:54

Двама чужденци загинаха в Слънчев бряг /ОБНОВЕНА/

Двама чуждестранни туристи, по неофициална информация семейство, са скочили от 7-ия етаж на хотел в Слънчев бряг.  Те са загинали на място.  Около 5:30 ч. днес в Районното управление в Несебър е получено съобщение за инцидент в хотел в Слънчев бряг, при който от седмия етаж на наетата стая падат двама нидерландски граждани - жена на 44 години и..

обновено на 30.05.24 в 14:14

25-годишен шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в Бургас

25-годишен шофьор блъсна с колата си жена, пресичаща на пешеходна пътека в Бургас. Инцидентът се случва малко след 19 часа снощи  на централния булевард "Христо Ботев" близо до пресечката с улица "Цар Петър".   Пострадалата 38-годишна бургазлийка има счупване на раменната кост и повърхностни травми  по тялото и главата , съобщават от полицията...

публикувано на 30.05.24 в 08:26

Откриха торби с метамфетамин в апартамент в "Славейков"

Пет торби с метамфетамин са намерени при проверка в дома на 48-годишен мъж от Бургас, съобщават от полицията. Жилището се намира в ж.к. "Славейков".  Общото количество наркотик е около 150 грама. Мъжът е осъждан, той е задържан за срок до 24 часа.  По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 29.05.24 в 08:44

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ на кметството на Шивачево (обновена)

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ около 3.00 часа в сградата на кметството на Шивачево. Задействана аларма е издала крадците. Д вама са стреляли срещу отзовалия се на алармата охранител. Това съобщиха от Районна прокуратура Сливен, където вече се води досъдебно производство за грабеж. По първоначални данни охранителя не е отвърнал на стрелбата...

обновено на 28.05.24 в 15:06