Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на влажните зони

БФБ: Трябва да запазим тези важни за хората екосистеми

Темата тази година е „Влажните зони и благосъстоянието на човека“

Влажните зони и опазването им са от изключителна важност, защото оказват влияние и върху климатичните промени, не само в България, но и в света. Темата тази година е „Влажните зони и благосъстоянието на човека“. Кампанията подчертава, че са нужни спешни действия, за да запазим и възстановим тези богати на биологично разнообразие екосистеми, които са в основата на човешкото благополучие.

България е сред първите страни, присъединили се към Рамсарската конвенция за влажните зони в света. В списъка на Конвенцията са представени 11 зони, сред тях са Атанасовското езеро, Поморийското езеро,  местността Пода, “Комплекс Ропотамо” и  езерото Вая.

Тази година се акцентира на връзката, която хората имат с влажните зони, сподели в Световния ден за опазването им Йорданска Славова, изп. директор на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ):

„Те ни помагат в борбата с климатичните промени и смекчават техните ефекти в суша, задържат вода около нас при наводнение,  попиват като гъба, така че да не бъдем изненадани от високото количество валежи. Те са важни за биоразнообразието, пазят определени видове, които характерни само за тях и са важни за жизнения цикъл на определени организми. Това, което се случва и на което всъщност е посветена тази година като мото кампанията е „Влажните зони и благосъстоянието на хората“. Тоест точно тези въпроси също се обсъждат. В България бих казала, че усещаме климатичните промени по влажните зони, бидейки едно от най-уязвимите територии. Ние от БФБ работим в няколко посоки, както в Атанасовско езеро край Бургас, където включително изследваме какво се случва с  него като екосистема, в условията на климатични промени, за да можем всъщност да видим какви мерки трябва да се предложат за неговото опазване.

За да бъде събрана достатъчно информация, трябва да се проследят няколко години по определена методология, с научни изследвания. Те да бъдат съпоставени и да има определени препоръки. Човечество не може да си позволим да чакаме години наред при толкова много международни законодателни инициативи, които вече са определили, че трябва да действаме в посока опазване на биологичното разнообразие и на климата.

Паралелно с това ние правим опити и за възстановяване на морските треви. Това е едно характерно местообитание, което едновременно поглъща водород, дава дом на много организми и действията, които правим, са пилотни опити за развъждането на морските треви в Атанасовско езеро. По принцип морските треви се срещат по цялото българско Черноморие в плитчините, но са много уязвими,  както от незаконните практики за тралене на миди, така и ако реките носят повече замърсяване навътре в морето, от цъфтежа на водата, от температурата,  от светлината, от всякакви фактори са зависими. Така, че да съберем информация как могат успешно да се възстановяват тези местообитания е важно.

Всъщност крайбрежните влажни зони, като солените блата и езера, са екосистемите с най-голямо разнообразие на растителни и животински видове, като това ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми не само по крайбрежието у нас, но и в световен мащаб. 

Още информация в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Ден на траур в Царево заради кончината на отец Стоян

Напусна ни ставрофорен иконом Стоян Василев, който дълги години служеше на миряните в Царево. Новината потвърди пресцентъра на Общината.  "Кончината на отец Стоян е огромна загуба за православната ни общност.  С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието отец Стоян се утвърди и като крепител на жителите на община Царево.  Бог да..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово.  На гости на сме на Ива и Георги, тя е..

публикувано на 21.05.24 в 08:30

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос,..

публикувано на 21.05.24 в 07:30

От днес затварят кръстовище в Зорница заради ВиК ремонт

От 11 часа днес до 7 юни се затваря за движение кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.  Причината е изместване на съществуващ водопровод. Въвежда временна организация на движението. 

публикувано на 21.05.24 в 07:26
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20