Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН върна мандата. На ход е президентът – избор на служебен кабинет, впоследствие вот

Радваме се, че 9-месeчата агония приключва, посочи бургаският депутат Ивайло Вълчев

Автор:
Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" върнаха папката с третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, който на свой ред обяви, че започва консултации за сформирането на служебен кабинет. 

ИТН получи папката от президента, след секунди я върнаха – празна!

"Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в Конституцията. Радваме се, че 9-месeчата агония приключва. Ние непрекъснато декларирахме, че трябва да се отива на избори", настоя Ивайло Вълчев от ИТН.

"Един от най-големите пороци на отиващото си управление бе драстичното разминаване", заяви президентът от своя страна.

Той съобщи още, че започва среща с всички потенциални министър-председатели за служебен кабинет: "Веднага след "традиционното кафе" с партиите започвам среща с всички потенциални министър-председатели - днес, утре, ако се наложи и в почивни дни".

Държавният глава допълни, че е отложил официалната си програма за следващите 10 дни, в която са били предвидени посещение на чуждестранен държавен глава у нас и официална визита в чужбина.

"Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", декларира Радев.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. 

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

На излизане от "Дондуков" лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов допусна възможността от конституционна криза, защото имало вариант, в който хората от списъка с имена за служебни премиери, да не искат да поемат поста.

"Христо Иванов е дал списъка. Той избра служебен кабинет на ГЕРБ, заедно с Кирил Петков", настоя той.

Според него дотук се е стигнало заради капацитета на юристите от ПП-ДБ.

"Но каквото и служебно правителство да се получи, ПП практически избраха с промените в Конституцията – служебен кабинет на ГЕРБ", отсече Йорданов.

Той не се ангажира с имена за предпочитан от ИТН кандидат за служебен премиер.

"Президентът решава, според нас избори 2:1 е по-добре, що се отнася до финанси и избирателна активност", посочи още председателят на ПГ на "Има такъв народ".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Кънев отново ще води листата на БСП в Бургас

Петър Кънев отново е избран да води листата на БСП на предстоящите избори за 50-то Народно събрание. Н а свое заседание днес Националният съвет на БСП утвърди листите , както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван е от Румен Гечев, Цветелина Пенкова,..

публикувано на 27.04.24 в 16:42

"Възраждане" представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за народен представител. Той посочи, че ще работи по три основни приоритетни теми за Ямбол- като..

публикувано на 27.04.24 в 12:56

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05