Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“ ще е готов до януари

| обновено на 29.04.24 в 15:11

Започна изграждането на новия резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“. Стартът беше даден със символична първа копка и водосвет. Строителните дейности по дългоочакваната реконструкция няма да попречат на нормалното водоподаване към общините по Южното Черноморие, увериха от фирмата изпълнител. 


Проектът включва авариен ремонт на филтърното и помпеното стъпало на пречиствателната станция и е на стойност 22 милиона лева, отпуснати от служебно правителство. Новото строителство по никакъв начин няма да засегне работата на пречиствателната станция, увери инженер Иван Иванов от изпълнителите на проекта.


"Тя ще работи до последно, докато бъдат изградени новите съоръжения. След като бъдат изградени за един два дни ще бъде направено превключване на новото строителство към съществуващата пречиствателна станция. Най-много за един два дни може да се наложи да се спре водата, така че по никакъв начин няма да се наруши водоподаването на цялото Южно Черноморие", каза Иван Иванов. 


Предстои изграждането на едно от най-модерните хидросъоръжения на територията на България, което ще разреши в дългосрочен план проблемът с водоподаването, каза областният управител на Бургас Мария Нейкова. 

"То ще осигури спокойствието на над 40 хиляди души, които се захранват от тази пречиствателна станция, която до този момент беше подлагала на проблеми и техния поминък, какъвто е туризмът, каза Нейкова. 

Жителите на морските общини, които миналото лято имаха проблеми с водоподаването сега са спокойни, каза кметът на Царево Марин Киров:

"Имаме уверението, че дори да се налага прекъсване на водоподаването то ще е изключително временно, така че няма да има никакви проблеми и застрашаване на туристическия сезон".

Срокът за изпълнението на проекта е 9 месеца. Новият резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“ трябва да бъде готов в края на месец януари догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41

19 души са загинали при трудови злополуки в страната

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19 души са загубили живота си в страната.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година, съобщи директорът на агенция "Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на регионален форум в Ямбол.  Статистиката показва, че трудовите злополуки стават..

публикувано на 17.05.24 в 16:33

Министър Коритарова провери ремонта на Дюлински проход

Започнаха от днес строителните дейности по 34 км от трасето между областите Варна и Бургас. Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова провери как стартира основният ремонт на Дюлински проход, по трасето на третокласния път Старо Оряхово–Гюльовца–Каблешково–път I-9 Слънчев бряг–Бургас за 34 км от трасето...

публикувано на 17.05.24 в 15:46
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО (ОБНОВЕНА)

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково, при който..

обновено на 17.05.24 в 15:20

Ловно-рибарското сдружение "Странджа" в Болярово проведе отчетно събрание

Председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев присъства на отчетното събрание на Ловно-рибарско сдружение "Странджа" в Болярово днес, съобщиха от Общината. Ловците отбелязват 140 години от началото на организираното ловно движение в България. Сред гостите на събранието бяха също директорът на Държавно..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

"Зеленият уикенд" в Бургас започва с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започва Зеления уикенд днес. Над 150 деца от 22 учебни заведения са заявили участие. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година е "Бургас на три езера", а шествието ще започне в 17.00 ч. от площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на..

обновено на 17.05.24 в 12:15

Ремонтират ул. „Константин Величков“в Бургас в понеделник

Временна организация на движението ще бъде въведена  от 08:00ч. до 17:00 ч. на 20 май по бургаската ул. „Константин Величков“, в района на бл. 20 в ж.к. „Лазур“, съобщават от Общината. Причината е  извършването на строително-ремонтни дейности по пътната настилка. Лентите за движение по улицата ще бъдат затваряни на етапи. Преминаването на превозни..

публикувано на 17.05.24 в 12:07