Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

Снимка: Pixabay

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. Тя ще започне в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори.

Учениците трябва да са в училищата, в който са разпределени за полагането на изпита не по късно от 30 минути преди неговото начало.

Със себе си те трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка за допускане. Пише се с черна химикалка.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Преди началото на изпита в класните стаи ще се проведе инструктаж, по време на който на учениците ще бъде обяснено какво представляват отделните модули на матурата. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

За провеждането на изпита традиционно е осигурено видеонаблюдение. За първи път през тази учебна година зрелостниците ще имат възможност за повторно явяване на матура за повишаване на резултата, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище

На 20 май ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит. Той е по един от профилиращите предмети, изучавани в 11 и 12 клас или по теория на професията за придобиване на професионална квалификация за учениците от професионалните гимназии. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.



По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катя Мишева е новият директор на дирекция „Образование“ в Бургас

Катя Мишева е новият директор на дирекция „Образование“ в Община Бургас. В последните 24 години тя бе директор на ДГ „Вълшебство“. Тя заменя на поста  Веселина Таралова, която  бе част от структурата на общинската администрация още от 2007 г. Новият директор на общинската дирекция „Образование“ работи по редица проекти и програми в сферата на..

публикувано на 14.06.24 в 15:21

Мария - момичето с две пълни шестици на матурите от Сливен

Дванадесетокласничката Мария Къчева от Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен е с две пълни шестици по 100 точки на матурите по БЕЛ и математика, съобщи за БТА директорът на учебното заведение Мариана Милева.  А Мария е една от общо трима зрелостници в страната, които имат такъв резултат. "Това е безспорно високо постижение",..

публикувано на 14.06.24 в 14:19

Тракийският университет представя в Царево специалностите си

С празничен концерт в Царево Тракийски университет – Стара Загора стартира кампания за представяне на специалностите си и възможностите за изнесено обучение в черноморския град. Днес от 18:30 ч. на площада пред Община Царево ще бъде даден официален старт на кампанията. Това ще стане с концерт на странджанската фолклорна изпълнителка Златка..

обновено на 14.06.24 в 12:47

Кметът на Сливен Стефан Радев откри Националната конференция за обучението по физика

Национална тридневна конференция събра в Сливен експерти по физика от цялата страна, учители, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите в града. Ежегодното събитие се организира от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св...

публикувано на 13.06.24 в 16:41

УАСГ може да разкрие филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и деканите на факултети възможностите, които Бургас предоставя за разкриването на филиал в града.  Той запозна преподавателите с базите за бъдещо обучение на студенти, както и с проекта за..

публикувано на 13.06.24 в 15:29

4 часа и 464 обиколки за водородния автомобил на „Автото”

Професионалната гимназия по транспорт беше домакин на националното състезание за водородно задвижвани автомобили – HorizonHydrogen GP. Надпреварата събра най-добрите училищни отбори от цялата страна, които демонстрираха своите умения и знания в областта на алтернативните видове горива. Отборът на ПГ по транспорт Бургас се представи отлично и..

публикувано на 13.06.24 в 14:56

Социалната градина за възрастни хора с деменция разширява капацитета си

Социалната градина за възрастни хора с деменция „Грижовник“ разширява капацитета си и стартира прием на документи за нови потребители на услугата. Те трябва да  притежават ЕР на ТЕЛК/НЕЛК с диагноза деменция и/или Алцхаймер, р егистрация по постоянен адрес в община Бургас, з апазени навици за самообслужване, запазена двигателна активност...

публикувано на 13.06.24 в 13:07