Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите 2024 и в Сливен

| обновено на 18.05.24 в 08:13

Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите. 

Официалното откриване е предвидено за днес  от 18 часа пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Със свои изпълнения група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се включи детски танцов състав „Яворче“ от Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“, с ръководител Таня Русев. Ще има и игра „Открий, снимай и сподели“, за която са предвидени награди с томбола за участниците.

РИМ „Д-р Симеон Табаков“ и реновираната Къща музей „Хаджи Димитър“ ще бъдат отворени за посетители с „вход свободен“ от 9 до 23:30 часа.

Художествена галерия „Димитър Добрович“ също се включва в международната инициатива. Обектите на галерията ще бъдат отворени безплатно за всички жители и гости на града от 16 до 23:30 часа.

В къща „Миркович“ от 18 до 20 часа ще има творческа работилница за деца. Там може да бъде разгледана постоянна експозиция „Старият Сливен“ на художника Добри Добрев. Има и изложба графики на Дешка Денева – илюстрации по произведения на Цоньо Калчев от книгата „Пей ми, славею чудесни“ – юбилейно издание по повод 150 години от рождението на поета.

В зала „Сирак Скитник“ от 19:30 часа ще бъде представен спектакъл на Димитър Тодоров „Рибарят и златната рибка“ – весела приказка в рими за децата ни любими. Смешно, цветно и без скука, но накрая със поука. Изложени са и постоянни експозиции „Българско изкуство XIX – XXI век“ и „Християнско изкуство“

В Узунова къща е изложбата от илюстрации на Кирил Златков – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2023 година. Изложбата е част от програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга и конкурс „Щастието е възможно“. Присъства и постоянна експозиция „Западно европейска графика IX – XX век“.

От  Националния музей на текстилната индустрия също са предвидили богата програма за своите посетители. В 17 часа започва срещата с авторите на книжката „ Майсторът на платовете“. От 18 часа започва панелът „Споделени спомени“ – разказват порасналите участници в създаването на рисуваните епизоди. В 20 часа посетителите ще могат да се включат в демонстрации по ръчно предене. През цялото време от 17 до 22 часа могат да бъдат разгледани и постоянните експозиции на музея.

Входът за посетители и на Антична крепост „Туида“ ще бъде отворен свободно от 18 часа.

Европейската нощ на музеите се провежда в повече от 3000 музея и галерии в близо 30 европейски държави.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08