Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации
Възнесение Христово, мозайка от купола на храма

Възможно ли е богопознанието?

Заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще разговаряме за богопознанието, за връзката между отминалия празник на Възнесение Христово с делото на св. отци от Първия вселенски събор и за отношенията между светската и църковната..

публикувано на 20.05.18 в 08:15

Духовната слепота

Заедно с доц. Мариян Стоядинов от православния богословски факултет при великотърновския университет „Св. Кирил и Методи“ ще разговаряме за духовната слепота. Слава Богу малцина са слепородените, но огледаме ли се в заобикалящата ни действителност, защо с..

публикувано на 13.05.18 в 08:05
 Свети великомъченик Георги Победоносец

Живата вода

Заедно с Георги Фотакиев от храма „Св. Цар Борис-Михаил“ във варненския квартал Аспарухово, председател на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Благоверен Боян Енравота – първомъченик български“, който е именник ще разговаряме за..

публикувано на 06.05.18 в 08:05
Изцелението на разслабения

Църквата – дом на милосърдието

Заедно с Пламен Сивов, директор на фондация „Покров Богородичен“ ще се спрем на евангелския разказ за изцерения от Господ Иисус Христос разслабен и поуките от него. Колко пъти в живота си сме искали да са провикнем: „Нямам си човек?“ Много хора в отчаянието..

публикувано на 29.04.18 в 08:15

Радвайте се!

Какво означава този поздрав на Христос към жените мироносци? Заедно с Димитрина Чернева, богослов и журналист, ще се спрем на понятията еманципация и феминизъм в Църквата. На какво се основават упреците, че в православното учение жената е подценявана?

публикувано на 22.04.18 в 08:15
Апостол Тома слага пръст в раната на Иисус Христос

Вяра и суеверие

На Томина неделя заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия разговаряме за разликата между вярата и суеверието. Защо българският народ е предимно суеверен? Кой следва да насочва вярващите по пътя към духовно им усъвършенстване?

публикувано на 16.04.18 в 09:10

Празникът на празниците

Благодарение на Изкупителната Жертва извършена от Спасителя на кръста християнинът не бива да мисли за смъртта и за гроба с трепет и ужас. Както при кръщението Си Христос освети водата за ново раждане, така и с тридневното Си престояване в гроба Той освети..

обновено на 10.04.18 в 13:57

От Осанна до Разпни Го

Заедно с евреите ще се опитаме да извървим пътят от Осанна до Разпни Го с проф. Калин Янакиев, които освен, че празнува своя имен ден има основание за още един празник, тъй като на книжния пазар е вече новата му книга „Историята и нейните „апокалипсиси“...

публикувано на 01.04.18 в 08:10
Икона на Св. Богородица

Св. Богородица и преп. Мария Египетска – пример за жената християнка

Заедно с писателката Теодора Димова ще се спрем върху изключително различните съдби на Св. Богородица и преп. Мария Египетска и чрез техния живот ще се опитаме да намерим пътя на съвременната жена християнка. Като усвоим ценностите на християнския морал,..

публикувано на 25.03.18 в 08:15

Св. Йоан Синаит и неговата Лествица

В евангелското четиво от Четвъртата неделя от св. Четиридесятница единствено през Великия пост директно се говори за нуждата от поста и молитвата, за тяхното огромно значение за живота на вярващия. Свързано ли е това с чествания днес св. Йоан..

публикувано на 18.03.18 в 08:15