Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Дионисий Ареопагит, стенопис от ХVІ в.

Дионисиевите традиции

На 3 октомври Църквата чества св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит, който прегръща Христос в сърцето си след забележителната проповед против чуждите божества на ап. Павел в Атинския Ареопаг, описана в Книга Деяния на светите апостоли.  Според Свещеното..

публикувано на 06.10.19 в 08:10
Обичай ближния си както себе си

Любовта към ближните и враговете

Заедно с иконом Александър Лашков от храма „Св. Троица“ в едноименния квартал в София ще се спрем и на факта, че не можеш да обичаш или да мразиш по принцип, защото любовта е взаимоотношение, в което има нужда от срещата на личността с другата личност. Тя..

публикувано на 29.09.19 в 10:20

Ловци на човеци

Заедно с иконом Николай Нешков, председател на столичния храм „Св. Николай“, се спираме на смисъла на тези христови думи и адресата им.

публикувано на 22.09.19 в 10:25

Христовият кръст и християнските добродетели

Заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийската света митрополия ще потърсим връзката между Кръста Христов и връзката му с основните християнски добродетели по повод предстоящия празник..

публикувано на 15.09.19 в 11:15

Защо гоним Христос от живота си?

Ще обърнем поглед към посланията от живота на св. пророк Илия, ще поговорим за съвременните измерения на бесовете и дали днес не се взираме повече в тях, отколкото в Спасителя защо твърде често искаме да изгоним Христос от живота си. Ще го сторим заедно с..

публикувано на 21.07.19 в 08:05

Вие сте светлината на света

Заедно с проф. Иван Желев ще разговаряме за светлината според евангелското повествование, като ще се спрем и на наскоро излязлата на пазара книга „Православие и Благовестие през 21 в.“ на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас, в която са представени..

публикувано на 14.07.19 в 08:15

„Не можете да служите на Бога и на мамона“

Какво стой зад тези Христови думи и още: „Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре.“ Ще разговаряме с доц. Ивайло Найденов, новият декан на Богословския..

публикувано на 07.07.19 в 08:15

Свещенослужението като призвание и българската святост

В деня на всички български светии и ден след като Църквата чества паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийската света митрополия..

публикувано на 30.06.19 в 08:05

Светостта и нейното въплъщение в лицето на св. Йоан Рилски

• Репортаж от Научна конференция, посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в основаната от него обител. • Разговор с гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет при СУ „Св...

публикувано на 23.06.19 в 08:05

Същността на Църквата

На рождения ден на Църквата се спряхме на нейната същност, която някои припознават като пазителка на българщината, други като магазин за продажба на духовни услуги… А основната й цел всъщност е спасението на вярващите, но как?

публикувано на 16.06.19 в 08:05