Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Митаря и фарисея

Съвременните измерения на митаря и фарисея от христовата притча

Заедно с Русенския митрополит Наум и д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ потърсихме отговор на въпроса доколко във всеки един от нас се изявяват и двамата герой от притчата.

публикувано на 17.02.19 в 08:05

Всеобщност на християнството

• В Неделя на Хананейката с Димитрина Чернева, редактор в Портал Култура, говорим за това дали вярата следва да ни обединява. Има ли нужда от диалог между различните християнски деноминации въз основа на любовта. За силата на молитвата. За ролята на жената..

публикувано на 10.02.19 в 08:05
Теодора Димова

Срещата ни с Христос

Как можем да срещнем Христос в живота си? Искаме ли тази среща, надяваме ли се на нея или предпочитаме да живеем далеч от Христос и Неговата правда, дори и когато си мислим, че сме свързани с Църквата. Гост - писателката Теодора Димова...

публикувано на 03.02.19 в 08:05

Духовната слепота

Доколко сме духовни слепи и как можем да прогледнем? Какви са нашите духовни водачи и защо? Кой следва да ни наставлява във вярата и как? Разговор с богослова доц. Свилен Тутеков  преподавател по Християнска антропология и етика в Православния..

публикувано на 27.01.19 в 08:05

Благодарността

За благодарността към Бога и към човеците ще разговаряме с протойерей Николай Нешков председател на храма „Св. Николай Чудотворец“.

публикувано на 20.01.19 в 08:10

Христовата светлина

С идването на Христос на земята мнозина напускат мъчителния мрак и тръгват след изгрялата светлина, за да имат светла мисъл, светло сърце и светли дела. Те вече не са участници в „безплодните дела на тъмнината“. Как можем да бъдем наистина наследници на..

публикувано на 13.01.19 в 08:25

Божието явяване в света

Смисълът на Богоявление. Връзката между Богоявление, Рождество Христово и Пасха. За освещаването на света след Богоявленското събитие. Разговор със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник..

публикувано на 06.01.19 в 08:10

Надеждата за християнина

В навечерието на новата 2019 година заедно със свещеник Стоян Бербатов – докторант във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, ще говорим за това с какво свързват надеждата си християните в съвременния свят.

публикувано на 30.12.18 в 11:10

Рожденият ден на Сина Божий

Ще ви направим съпричастви на празника с к атолическия апостолически екзарх и председател на Епископската конференция епископ Христо Пройков, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, викария на софийския митрополит и българския патриарх Неофит –..

публикувано на 27.12.18 в 09:05

Господната трапеза

• Заедно с ставрофорен иконом Стефан Стефанов председател на русенския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще разговаряме както за Господната трапеза, така и за призванието на свещенослужителя. Кой е поканен на тази трапеза и кой приема или отказва. • На..

публикувано на 17.12.18 в 07:50