Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Витезда – дом на милосърдието

Заедно с иконом Николай Георгиев ще говорим за Църквата като дом на милосърдието. Колко пъти в живота си сме искали да са провикнем: „Нямам си човек?“ Много хора в отчаянието си влизат в Църквата и търсят земна справедливост, но какъв е днес..

публикувано на 19.05.19 в 08:05
Светите Мироносици

Жената в Църквата

В неделята на жените мироносици или има ли нужда Църквата от еманципацията ще разговаряме с д-р Жасмина Донкова, богослов и презвитера Ренета Трифонова, докторант по богословие в ВТУ „Св. Кирил и Методий“. За понятията еманципация и феминизъм в..

публикувано на 12.05.19 в 08:05
Свети Тома и Исус Христос

За изборите в живота на християнина

Разговор с Тони Николов, философ, журналист и главен редактор на портал „Култура“. За посещението на папа Франциск и защо то така възбуди някои среди сред православните християни.

публикувано на 05.05.19 в 08:45

Възкресение Христово - Празникът на празниците

• На Великден ще съпреживеем най-големия християнски празник, дал ни залог за нашето възкресение заедно с проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“, ставрофорен иконом Стефан Стефанов,..

публикувано на 30.04.19 в 10:20

Тържественият вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим

Какви са поуките от този епизод от живота на Христос ще разговаряме с доц. Калин Михайлов – поет и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

публикувано на 21.04.19 в 08:35
Преподобна Мария Египетска

Постът и молитвата

Заедно с иконом Николай Нешков, председател на столичния храм „Св. Николай“ ще разговаряме за поста и молитвата, в чийто център следва да е Христос, а не нашите личностни амбиции за съвършенство във вярата. Връзката на евангелското четиво с честваната..

публикувано на 14.04.19 в 11:05

Смисълът на молитвата и поста в Църквата

Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За н ашата стълба към небето. Защо у мнозина четенето на "Лествицата" на св. Йоан предизвиква страх и смущение. Кой може да изкачи тези стъпала и как? Какво ни..

публикувано на 07.04.19 в 11:05

Кръстът Христов

Заедно с доц. Свилен Тутеков преподавател в Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, ще разговаряме за един от главните символи на християнската вяра – Кръстът Господен. Какво означават думите на Христос:..

публикувано на 31.03.19 в 08:15
Свети Григорий Палама

За прехода от душевното към духовното

В неделята на св. Григорий Палама ще се спрем на възникването и същността на исихазма, на живота и делото на един от неговите представители. Разликата между душевното и духовното. За греха и неговите последствия върху човешката природа. Може ли личната ни..

публикувано на 24.03.19 в 08:15

Православието

В неделя Православна заедно с доц. Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще разговаряме за същността на Православието.

публикувано на 17.03.19 в 08:25