Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Основата на християнската любов

Заедно с иконом Александър Лашков, предстоятел на храма „Света Троица“, в едноименния софийски квартал, ще говорим за това как Христос поставя братството между хората като основа на ново истинско родство. За основата на любовта, която е единния ни..

публикувано на 11.11.18 в 08:10

Богаташът и Лазар

• Разговор с доц. Димитър Попмаринов, преподавател във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ за отговорността и свободата. • 50 години камерен ансамбъл “Йоан Кукузел – Ангелогласният” – разговор с диригента Кристиян Попов. • Интервю с доц...

публикувано на 04.11.18 в 08:05
Част от корицата на книгата „Зове овцете си по име“

За вярата и творчеството на човека

Разговор с писателката Теодора Димова по повод новата й книга „Зове овцете си по име“. За отношението ни към Христос и вярата. Защо сътворени по образа и подобието на нашия Творец ние сме призовани да бъдем творци.

публикувано на 28.10.18 в 08:05

Бог е с нас

Повод за разговор ни дава новата книга на проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия. Спряхме се на това доколко ние сме с Христос..

публикувано на 21.10.18 в 08:05
Проф. Карл-Вилхелм Нибур

Библията – Книга на книгите

Повод за темата е провелата се международна научна конференция „Новият Завет е скрит в Стария, Старият Завет се разкрива чрез Новия“. За Книгата на книгите и за значението на богословието говорим с проф. Вилхелм Нибур, комуто бе присъдена доктор хонорис..

публикувано на 14.10.18 в 08:05

За безсмъртието на човешката душа

Според Достоевски: „Няма добродетел, ако няма безсмъртие... Само от тази вяра в безсмъртието излиза целият висш смисъл и значението на живота, произлиза желанието и нравствеността към живота“. С протойерей Николай Нешков, предстоятел на храма „Св. Николай..

публикувано на 07.10.18 в 08:05

Христовият морал

Заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия обсъждаме обичта към ближните и враговете. Какви следва да са отношенията между християните. Трябва ли християнинът да има врагове? Защо в последно време в Църквата има лица, които се държат като..

публикувано на 30.09.18 в 08:05

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10

Юбилейна седмица на православната книга във Варна

Заедно със стафрофорен иконом Ангел Ангелов предстоятел на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска епархия, доц. Димитър Попмаринов и доц. Мариан Стоядинов, преподаватели в православния богословски факултет на Великотърновския университет..

публикувано на 16.09.18 в 08:05

Носенето на кръста

Заедно с доц. Свилен Тутеков, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“ разговаряме за това как християните следва да носят своя кръст и какво е нужно да приемат за кръст. От архива на..

публикувано на 09.09.18 в 08:15