Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Маловерието и неговите причините

Заедно със свещеник Венцислав Попиванов, предстоятел на храма в Бухово, ще разговаряме за вярата и маловерието. Вече 5 години в Кремиковския манастир „Св. Георги“ се провеждат православни лагери за деца. За знания и незабравими детски спомени ни разказват..

публикувано на 29.07.18 в 08:05

Духовната и телесната храна

Заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще разговаряме за духовната и телесната храна и за буквата на Закона, която може да унищожи стремежа ни към Христос и да ни отдалечи от Него. Ще го сторим и с помощта на личността на св. пророк..

публикувано на 22.07.18 в 08:25

Светлината на света

В нагорната си проповед Спасителят се обръща към апостолите Си с думите: „Вие сте светлината на света”. Христовите ученици напълно оправдават тези думи, тъй като разнасят Божествената светлина из цялото земно кълбо. Тези думи са отправени не само към..

публикувано на 15.07.18 в 08:05

Щастието и радостта на християнина

Защо мнозина приемат християнството като вечна мъка и страх от наказание Божие! Има ли право християнинът да е щастлив и радостен? Защо е разпространено мнението, че трябва да си нещастен, за да си Христов. За това как вярата на другите може да ни..

публикувано на 08.07.18 в 08:05

Защо твърде често искаме да изгоним Христос от живота си

Разговор с доц. Калин Михайлов, поет и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

публикувано на 01.07.18 в 08:05

Религиозното образование в България

Има ли българското общество ясно изградено съзнание за необходимостта от религиозно образование? Възприема ли то религиозното образование като проблем, който трябва да се решава? Въобще нужно ли е да се поставя такъв въпрос? Какви са реалните..

публикувано на 24.06.18 в 08:05

В търсене на Божието царство

Христос никога не казва: „Търсете само царството на Бога“, а „първом търсете царството на Бога“, от което става пределно ясно, че християните следва да се грижат и за земните неща. Как да съумеем да постигнем тази хармония между земното и небесното?..

публикувано на 17.06.18 в 08:05

15-ти международен фестивал „Света Богородица – достойно Ест“

Направихме ви съпричастни на духовния празник на църковните песнопения в град Поморие. Гости: доц. Димитър Димитров, почетен председател на фестивала и диригент на хора при храм-паметник „Св. Александър Невски“, Западно и Средноевропейски митрополит..

публикувано на 11.06.18 в 09:30

Светостта

Заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска епархия ще разговаряме за съвременните измерения на светостта.

публикувано на 03.06.18 в 08:10

Петдесетница – рожденият ден на Църквата

Заедно с доц. Свилен Тутеков, преподавател в Православния факултет на великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ ще разговаряме за същността на Църквата.

публикувано на 26.05.18 в 08:10