Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации
Сирница - време за прошка

Прошката

На Сирни Заговезни заедно с доц. д-р Свилен Тутеков, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” разговаряме за прошката. Всеопрощението като акт на любовта. Всичко ли може да бъде простено и защо...

публикувано на 18.02.18 в 08:05

Страшен ли е Страшният съд?

Заедно с протойерей Николай Нешков, предстоятел на столичния храм „Св. Николай Мирликийски” в Неделя Месопустна се спряхме на факта, че всъщност Страшният съд е съд на любовта. • Репортаж от избора на Видински митрополит.

публикувано на 11.02.18 в 08:05

Свободата в християнството

• Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” се спряхме на притчата за Блудния син. Дали заблуден и изгубен е само по-малкият брат, който напуска бащиния дом,..

публикувано на 04.02.18 в 08:05

Съвременните измерения на Митаря и Фарисея

В Неделята на Митаря и Фарисея заедно с проф. Иван Желев и д-р Златина Каравълчева направим паралел между гордостта и смирението. Представяме ви и книгата „Мисията на Църквата – по стъпките на Христос“ от архиепископ Атанасий.

публикувано на 29.01.18 в 09:15

Син Човеческий дойде да подири и спаси погиналото

В неделята на Закхей заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще говорим за това необходимо ли е днес свещенослужителите да се замислят върху това как се отнасят към грешниците, тъй като ние всички сме грешни. Любовта или назиданието е..

публикувано на 22.01.18 в 09:50
Доц. Свилен Тутеков

Истинско монашеско служение

В неделята на 10-те прокажени разговаряме за евхаристията като благодарност, за първообраза на монашеското служение, правило или изключение е монашеството. Гост в предаването е доц. Свилен Тутеков, преподавател във Великотърновския университет „Свети..

публикувано на 15.01.18 в 10:55
Фрагмент от фреска

Великата тайна на Божието явяване в света

На какво ни учи Богоявление? За смисъла на Йоановото кръщение във водите на река Йордан. За освещаването на света след Богоявленското събитие. Защо Богоявление е началото на пътя от Рождество към Пасха. За съвременното отношение към Откровението. Разговор с..

публикувано на 08.01.18 в 12:30

Новата година – нова надежда за хората

С какво християните свързват настъпването на новата година, за празника на св. Василий Велики – разговор със свещеник Васил Танев от столичния храм „Света София“.

публикувано на 31.12.17 в 08:10

Рожденият ден на Спасителя

На Рождество Христово ще ви направим съпричастни към радостта от явяването на сина Божии в плът заедно с проф. Георги Каприев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, монсиньор..

публикувано на 24.12.17 в 15:50

За надеждата и упованието, с които са изпълнени сърцата ни пред Рождество Христово

Разговор с доц. Калин Михайлов, поет и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ за това свързваме ли предстоящата Коледа с Рождеството на Сина Божи или залисани по магазините се смятаме за самодостатъчни за празника?

публикувано на 24.12.17 в 08:15