Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Защо гоним Христос от живота си?

Ще обърнем поглед към посланията от живота на св. пророк Илия, ще поговорим за съвременните измерения на бесовете и дали днес не се взираме повече в тях, отколкото в Спасителя защо твърде често искаме да изгоним Христос от живота си. Ще го сторим заедно с..

публикувано на 21.07.19 в 08:05

Вие сте светлината на света

Заедно с проф. Иван Желев ще разговаряме за светлината според евангелското повествование, като ще се спрем и на наскоро излязлата на пазара книга „Православие и Благовестие през 21 в.“ на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас, в която са представени..

публикувано на 14.07.19 в 08:15

„Не можете да служите на Бога и на мамона“

Какво стой зад тези Христови думи и още: „Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре.“ Ще разговаряме с доц. Ивайло Найденов, новият декан на Богословския..

публикувано на 07.07.19 в 08:15

Свещенослужението като призвание и българската святост

В деня на всички български светии и ден след като Църквата чества паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийската света митрополия..

публикувано на 30.06.19 в 08:05

Светостта и нейното въплъщение в лицето на св. Йоан Рилски

• Репортаж от Научна конференция, посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в основаната от него обител. • Разговор с гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет при СУ „Св...

публикувано на 23.06.19 в 08:05

Същността на Църквата

На рождения ден на Църквата се спряхме на нейната същност, която някои припознават като пазителка на българщината, други като магазин за продажба на духовни услуги… А основната й цел всъщност е спасението на вярващите, но как?

публикувано на 16.06.19 в 08:05

Духовната слепота

Заедно с доц. Мариян Стоядинов от православния богословски факултет при великотърновския университет „Св. Кирил и Методи“ ще разговаряме за духовната слепота. Слава Богу малцина са слепородените, но огледаме ли се в заобикалящата ни действителност, защо..

публикувано на 02.06.19 в 08:05
Христос дарява живот на всяко човешко същество, Той е изворът на живата вода.

Живата вода и ние

За живата вода, за това защо такива дълбоки истини на вярата са разкрити пред една жена и то самарянка, за отношението на Христос към чуждоверците и различните ще разговаряме със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св...

публикувано на 26.05.19 в 08:05

Витезда – дом на милосърдието

Заедно с иконом Николай Георгиев ще говорим за Църквата като дом на милосърдието. Колко пъти в живота си сме искали да са провикнем: „Нямам си човек?“ Много хора в отчаянието си влизат в Църквата и търсят земна справедливост, но какъв е днес..

публикувано на 19.05.19 в 08:05
Светите Мироносици

Жената в Църквата

В неделята на жените мироносици или има ли нужда Църквата от еманципацията ще разговаряме с д-р Жасмина Донкова, богослов и презвитера Ренета Трифонова, докторант по богословие в ВТУ „Св. Кирил и Методий“. За понятията еманципация и феминизъм в..

публикувано на 12.05.19 в 08:05