Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царството Божие

Снимка: dveri.bg

В днешното евангелско четиво е разказана притчата за Царството Божие. Царят е Бог Отец, който решава да направи сватба на Сина си, т.е. на Сина Божи. Невястата в случая е Църквата. Сватбата е брачният пир на божествената любов, чийто завършек е изкупителното дело на Спасителя. Поканените на тържеството се приема, че са богоизбраният израилски народ, който не пожелава  да седне на царската трапеза.

Когато Бог изпраща множество слуги, които са образа на пророците, за да привикат поканените, те не само пожелават да дойдат, а дори убиват изпратените божии пратеници. След туй Бог изпраща войска да изгори града на убийците, така както Йерусалим е изгорен от римските войски. Когато поканените се оказват недостойни, Бог нарежда да бъдат доведени хора от кръстопътищата, които да седнат на брачния пир.

Както казва св. ев. Матей на масата са събрани и лоши и добри, тъй като събраните от кръстопътя са именно бившите езичници, дошли в царския чертог. Тогава Господарят вижда един, който не е облечен в сватбена премяна. Бог милостиво го пита "Приятелю, как влезе тук?", като дава възможност за оправдание, но изобличеният мълчи и не отговаря. И тук изниква въпроса как ние се готвим да присъстваме на тази трапеза и имаме ли оправдание, ако не сме в необходимата премяна.

З
аедно с д-р Смилен Марков преподавател по християнска философия в Православния богословски факултет при ВТУ "Св. Кирил и Методий" се спираме на притчата за царството Божие и нейните послания към съвременните християни.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост беше доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59