Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендите на словенския ъндърграунд Zoambo Zoet Workestrao затварят „Аларма пънк джаз 2009” в Първо студио на БНР на 28 декември

Zoambo Zoet Workestrao: „От висините падна замразена гъска...”
Снимка: личен архив
Изключително успешният (и главоломно набиращ скорост) радио фестивал „Аларма пънк джаз” ще изпрати отиващата си година с близо 3-часово фрийк-шоу в Първо студио на БНР и на вълните на програма „Христо Ботев” (92,9 FM) – с бандите Zoambo Zoet Workestrao (Словения) и Sub Zero Farm (Папуа-Нова Гвинея). Денят е понеделник, 28 декември, началният час на мероприятието – 21.30, а целта на организаторите – да вклинят „малко висока култура” в промеждутъка след коледните преяждания и преди новогодишните препивания. Заради празниците входът за мини-феста е напълно безплатен... Не това е лъжа, рекламен трик. Входът на „Аларма Пънк Джаз” винаги е безплатен. Zoambo Zoet Workestao („Жоамбо Жоет Уъркестрао”) наистина са словенци. Sub Zero Farm са мними папуаси. Като влияния и вдъхновения музиката на първите варира от Джон Кейдж до „Шарло Акробата” и от Колтрейн до Владимир Набоков. А вторите са един от най-успешните протестни хеви-фънк брас бендове по нашите земи (с Кирето и Тошето от „Брас асоциацията”, но и с неизвестен брой гост-брасисти, сред които на последния им концерт в „Суинга” този месец видяхме и Мишо Йосифов).
Жанрово някъде между „пънк-джаза” на Джако Пасториъс и „джаз-пънка” на Дейв Фюджински от Screaming Headless Torsos, избуяли в родината на Miladojka Youneed, Laibach и Begnagrad в началото на 90-те, Zoambo Zoet Workestrao са сякаш внуци на дядо Запа, дядо Бийфхарт и дядо Чадборн в родословното дърво на съвременния фрийк-джаз. Правят международни турнета само по Коледа и Нова година, тъй като китаристът им Грегор Белушич, университетски преподавател, през останалата част на годината е зает. Пък и по празници най-добре си личи коя публика ходи по концерти заради музиката, и коя – за да се покаже, че посещава арт-събития. Баранабистът на бандата Мариян Станич е специалист по славянски филологии, говори перфектно български и е свирил у нас заедно с македонците „Фолтин” (на мини-турнето има през есента на 2007г., което профуча като ураган през Созопол, Пловдив и София). Като член на друга една словенска фрийк-джаз формация – „Лолита” – свири и с нашия Венци Благоев (в страничния проект на групата „Венци & СлоВенци”). Фронтменът и басист на Zoambo Zoet Workestao Иво Подержай пък понастоящем се опитва – посредством следдипломна квалификация – да лансира подривни елементи в словенската академична журналистика. Част е и от екипа на Menza Pri Koritu, най-влиятелния ъндърграунд клуб в комплекса „Метелкова” в Любляна, където всяка седмица свирят световни имена от ранга на Казутоки Умезу, Lightning Bolt, Good For Cows и др.
В творчеството на братята словенци можем да откроим два базисни албума – Cum Rectum Plenum Celibatare Facile Est (2008), който обра всички награди на независимата словенска критика за миналата година и Svakoga Dana U Svakom Pogledu Sve Manje Nazadujem (2003), издаден в Канада от лейбъла на Ерик Борош от Vialka (също герои на „Аларма Пънк Джаз” за 2009 г.).
За да загреете за голямото шоу можете да видите видеоклипа към песента "Гъска и кърт" на Zoambo Zoet Workestrao от последния им албум Cum Rectum Plenum Celibatare Facile Est (2008), а също така да видите и видиозапис на песента "Някой те гледа" на Sub Zero Farm, направен по време на участието на групата на лятното издание на "Аларма Пънк Джаз" (24 юли 2009 година, Второ студио на БНР).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28