Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия в понеделник: поредицата „Приятели или съперници”

На снимката: Сцена от филма на Милош Форман „Амадеус” с Том Хълс, превъплътил гениалния австрийски музикант, и  Мъри Ейбрахам (в ролята на Салиери)
Снимка: Архив

22 март
В последния опус от поредицата „Приятели или съперници” говорим за митовете и реалностите около Моцарт и Салиери
Само пет и половина години по-голям от Моцарт, Салиери бил назначен от Йозеф II за директор на дворцовия музикален театър. В продължение на половин век Салиери служи само на една институция: Виенския двор. Когато разцветът на опера-буфа във Виена кара Моцарт да се върне към жанра, двамата със Салиери са главните специалисти в тази област. Първоначално изглежда Да Понте е писал либретото на „Така правят всички” за Салиери, който съчинява музика за двете първи сцени, и се отказва. Този факт стана известен с откриването на авторския му ръкопис през 1994 г.
С пиесата си „Моцарт и Салиери” Пушкин разпространява идеята за убийството. Пиесата на Питър Шафър „Амадеус” и филмът на Милош Форман окончателно размътват умовете. Сигурно е само това, че на 13 октомври 1791 г. Салиери заедно с Моцарт е присъствал на представление на „Вълшебната флейта” и на 3 или 4 декември италианецът е посетил умиращия...

15 март
„Музикалните” приятелства и транскрипциите на Ференц Лист
„...Аз изпитах горчиво отвращение към онова изкуство, което видях пред себе си: унижено до степен на повече или по-малко търпим занаят, обречено да служи за развлечение на избрано общество. По-скоро бих се съгласил да бъда какъвто и да е на този свят, само не и музикант на издръжка у богати хора, покровителстван и заплащан като жонгльор или като дресирано куче” – пише Лист на Жорж Санд.
През 1837 година в Париж се провежда пианистично състезание между австриецът Сигизмунд Талберг и Ференц Лист. Париж се разделя на „листианци” и „талбергианци”. Лист изпълнил блестящо соната оп. 106 в си бемол мажор от Бетовен, която се смята за изключително трудна. Журито отсъжда – Талберг е първият, но Лист е единствен и неповторим.

8 март
Войната между „глукистите” и „пичинистите” се разразява в Париж в края на 18 век

Кристоф Вилибалд Глук е произведен в „рицар на златната шпора” през 1756 година от папа Бенедикт след премиерата на операта „Антигона” по либрето на прочутия оперен либретист на 18 век Пиетро Бонавентура Трапаси, или накратко Метастазио.
По това време 42-годишният Глук вече е бил известен. Женен е за богата съпруга, дъщеря на търговец, а оттам и напълно независим материално - в състояние да осъществи грандиозните си проекти. Безкомпромисен, непоколебим в изискванията си, даже се е проявявал като груб властелин и деспот - такъв са го познавали по всички театри на Европа, в които е ръководил постановки както на свои, така и на чужди опери.
Николо Пичини бил един от най-популярните композитори в Италия в жанра неаполитанска опера-буфо. Директорите на Парижката опера канят Пичини в Париж и противопоставят италианеца на германеца, като им поръчват написването на опера по един и същ сюжет. „Ифигения в Таврида” на Глук е поставена на 18 май 1779 година, а „Ифигения в Таврида” на Пичини - на 23 януари 1781 година. Парижката публика се разделя на две ожесточено враждуващи фракции - „глукисти” и „пичинисти”.

понеделник, 16.30 часа

По публикацията работи: Eлена Хубанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05