Транспорт по европейски правила: безопасността на корабоплаването по река Дунав

Сред важните транспортни приоритети на България е и осигуряване на безопасност по вътрешните водни пътища. За целта трябва да се създадат модерни условия за корабоплаване по река Дунав. Как ще се подобрят системите за навигация и измерване по реката? Какви технически параметри трябва да достигнат? Ще се обновят ли пристанищните съоръжения по течението на реката? Как финансово ще е обезпечена реализацията на този проект по ОП „Транспорт”? Отговор на тези въпроси дава  инж. Георги Георгиев, изпълнителен директор на Агенцията за поддържане и проучване на плавателния път по река Дунав в предаването „България на път” на 10 юни.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грижата за бездомните хора и изпадналите в крайна бедност в България

Според официалната статистика всяко шесто жилище в България отдавна пустее. Същевременно броят на бездомниците в страната расте – особено в София и в другите по-големи градове. Статистиката е само на базата на регистрираните случаи и е тъжна: през 2106-а – са регистрирани 1300 души, през 2017-а – 1727, а през изминалата 2018-а те са били 1884...

публикувано на 14.10.19 в 16:05

Животът на архивите в дигиталния свят

"В архивистиката обемите документи се измерват в линейни метри и километри. В системата на българските архиви има около 94 линейни километра архиви. Те се държат в различни архивохранилища в страната. Разбира се, съхраняването на архивите изисква ресурс – поддържането на модерен архив е скъпа работа, а в цялата страна хората, които работят в архивите,..

публикувано на 14.10.19 в 12:37

Мария Донева за малките и тихи неща

Мария Донева е поет, драматург, автор е на книга с къси разкази, сега има нова книга – сборник с поезия и проза, който е нарекла „Животните“. „Да, аз си мисля, че животните не лъжат. И се опитвам да уловя някакви моменти, някакви нюанси, които се случват с хората, и тези неща са неназовими и неописуеми“, казва тя. Мария Донева обича да шие кукли, пише..

публикувано на 12.10.19 в 09:05

Страда ли медийната свобода в Европа

Няма безплатен обяд, същото се отнася и за информацията, смята проф. Милко Петров. Като преподавател по чуждестранна журналистика в ФЖМК към Софийския университет "Св. Кл. Охридски", той следи развитието на медиите по света и неминуемо прави съпоставка със случващото се у нас:  "Свободата на словото винаги е страдала, винаги е била под натиска..

публикувано на 11.10.19 в 19:10

Промените в НПК – променят ли наистина наказателното право?

Тази седмица Парламентът разгледа и одобри общ законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда отпадане на съкратено съдопроизводство при самопризнания при убийства. Това се случи след граждански протести още от месец август, когато след тежкото убийство на едно 7-годишно дете от с. Сотиря, Сливенско – заподозреният и арестуван..

публикувано на 11.10.19 в 16:10