Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролан Рис: За Кант етиката е основно нещо в политиката, надявам се Кант да победи Макиавели

Ролан Рис на Летения университет по демокрация в Страсбург.
Снимка: Архив
Продължаваме поредицата интервюта с участници в тазгодишния, шести поред, Летен университет по демокрация, организиран от Съвета на Европа в Страсбург. В тези ежегодни летни университети участват представители на 16 училища за политика към Съвета на Европа, които се срещат с известни европейски политици.
Един от тях беше Ролан Рис, сенатор и кмет на Страсбурт от 2008 година, председател на комисията по икономически въпроси и зам.-председател на комисията по европейските въпроси в Сената. В интервюто, което даде специално за програма „Христо Ботев” на БНР, Ролан Рис оценява значението на летните университети на демокрацията и представя Страсбург като град - символ едновременно на европейските войни в миналото, но и на европейското помирение, град, в който днес са представени много европейски институции. На идеята седалището на Европейския парламент да бъде само в Брюксел, Ролан Рис отговаря с друго предложение: наистина е добре Европейският парламент да бъде представен само в един европейски град, но той трябва да бъде Страсбург.
Като кмет, Ролан Рис говори и за културната политика, която провежда местната власт – 26 % от общинския бюджет се отделя за култура. Работи се за приобщаване на всички социални слоеве към културните прояви – има специална програма за популяризиране на операта в училищата в проблемни квартали на града, както и в затворите и болниците – т.е. полагат се усилия за демократизация на културата.
Преди около 15 години Ролан Рис е посетил България с мисия на Червения кръст, която е доставяла медикаменти на дом за сираци в Стара Загора, и твърди, че за цял живот е запомнил сърдечността на тези малки българчета, живеещи при трудни условия, но запазили огромна човешка топлота. Желанието му е да се върне в България, за да види промените в нея.
По публикацията работи: Гергина Дворецка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54