Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на добрите идеи в Стражица

Програмата на Панаира на добрите идеи можете да видите тук.
Сдружение “Местна инициативна група” Лясковец - Стражица е организатор на събитието, което ще се случи на 31 юли в неделя. Ръководител на проекта е Мария Маринова, която каза в „Нашият ден”:
“Нашата инициативна група е създадена, за да работи в малките населени места на територията на общините Лясковец и Стражица. Докато чакаме оценката си за стратегията за местно развитие, реализираме този проект, с който искаме да провокираме гражданска активност в 28 малки населени места при нас. Ако гледаме профила на тъй нареченето българско гражданско общество, то е почти заличено в малките населени места. За нас този проект е предизвикателство. Искаме да стимулираме хората да дават идеи. Осигурили сме финансиране на малки проекти, осигурили сме конкуренция на тези добри идеи. На 27 юли събрахме 27 добри идеи за финансиране. Всеки ще може да се запознае с идеята на другия, да се конкурира, да получи оценка на живо. Събрали сме представители на културата, образованието, формални и неформални граждански структури на местната власт. Въобще проектът е с един доста широк профил на реализация. От тези 27, можем да финансираме 12 проекта, най-убедителните. Искаме да накараме хората с мисъл и желание да се борят за това финансиране. В представените проекти има невероятно добри, които за първи път ще се реализират. Проектите ще бъдат съфинансирани от фондация “Америка за България”, община Лясковец и община Стражица. Имаме интересна идея, например, от с. Кесарево, от където гражданска група иска да прави среща на поколенията. Там ще се постави и едно табло, на което ще се отразява кой колко доброволен труд е положил за общината, каква сума от проекта е изразходена и за какво и какво предстои на следващия ден.
Дори една тухла да преместят днес, има съпричастност. Българинът винаги казва “Не ни давайте акъл, дайте ни пари!”. Ние казваме:”Даваме пари срещу добри идеи!” И това, което постигнахме в тези наистина малки населени места, за нас е еди изключително добър резултат. Хората трябва да разберат, че нищо няма как да се случи без тяхно участие.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54