Грешно, по-грешно, най-грешно

Представително анкетно проучване на езиковите нагласи на българите към най-честите отклонения от правоговорните норми показват, че не сме еднакво чувствителни към различните езикови „нарушения”. От какво зависи нашата чувствителност, кога става въпрос за грешка и кога – за оформяща се речева тенденция обясняват две от авторките на проучването – доц. Йовка Тишева и доц. Красимира Алексова от Софийстия университет "Св. Климент Охридски".
„Езикови справки по радиото” и този път са нашата опора в развълнуваното море на речта, а „Моята любима дума” – наградата за почитателите на словото и будната мисъл – в предаването своята любима дума споделя писателката Леда Милева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди и след Земята

„Животът – преди и след Земята“ е заглавието на забележителна статия, написана от биолозите Алексей Шаров и Ричард Гордън, преобърнала стереотипните представи за възникването на живота на нашата планета. В своето хипотетично проучване те прилагат един от прочутите закони на Гордън Мур, според който компютърната памет се усъвършенства..

публикувано на 21.11.19 в 17:10
Йоханес Вермеер,

Писмото или изкушенията на парадокса 3

Писмата са сред най-ценните източници за историята. Частната кореспонденция между роднини, близки, съратници осветлява неизвестни или малко познати страни от личности и събития, удостоверява авторство, уточнява дати и места. Тъкмо тази презумпция за достоверност обаче превръща писмото и в отлично средство за мистификация и манипулация. Дори да няма..

публикувано на 21.11.19 в 09:10

Ньой, 27.ХІ.1919 г.

На 27 ноември преди 100 години в парижкото предградие Ньой е подписан договорът, с който победителите от Антантата сключват мир с победената България. Ньойският договор е една от трагичните страници в българската история, тъй като от територията на страната са откъснати земи от Кулска, Видинска, Царибродска, Трънска, Кюстендилска, Петричка и Струмишка..

публикувано на 20.11.19 в 17:05

Междинният свят на Мариана Тиен

Често говорим за преводачите като за хора – мостове, които свързват два свята. Малко са сред тях обаче тези, които от двата свята изграждат един междинен. Сред тях са доц. д-р Мариана Тиен и съпругът ѝ. Ако се чудите как са успели да изградят своя междинен свят, отговорът е прост – откритите сърца, безусловното приемане на различията и любознателността...

публикувано на 20.11.19 в 14:32

„Ледена висулка“ в различни европейски езици

В едно толкова обикновено и естествено название на природното явление е скрита определена асоциация, която не е очевидна за говорещите други езици представители на различни култури. Сравнението между названията дава представа за това на какво оприличават и как възприемат в други национални традиции красивото образувание от замръзнала вода. Разказва доц...

публикувано на 19.11.19 в 17:15