Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Марков: какво се случва с българската духовност

Снимка: БГНЕС
Академикът пред „Нашият ден”: Отмина една много трудна година във всички аспекти: и стопански, и политически, и по отношение на духовността. Световната криза продължава, а с нея и духовната. И това не e само в България, то засяга цялата западна цивилизация.
След срутването на комунизма, сега пък настъпи финансова криза на капитализма, така че и следващата година няма да е по-добра. Трябва обаче да си извлечем поуки, за да настъпят по-добри времена.
Вече 22 години преход ни измори. За мен този преход не е свършил, той е прекалено мъчителен и продължителен. За жалост, най-много пострада българската духовност. Икономиката все някога ще се възстанови, но не се преоткриха духовните ценности, а и привнесените отвън не намериха почва у нас.
За младите върховна ценност станаха парите. Дори и науката вече изцяло зависи от парите. Те ръководят държавата. Парите господстват над обществото. Това е много тревожно и за нас като българи и за цялата западна цивилизация. В такива ситуации се появяват духовни водачи, но всичко зависи от призива на епохата. Понеже сме с разклатени ценности, духовните водачи не се забелязват и не се чуват в българското общество. Гръмогласни са политиците, които непрекъснато се сменят като елит. Чува се глас и от бизнесмените. Доста са шумни изявите и на „чалгаджиите”. Духовното е подтиснато днес. Ето какво преживя БАН – орязване на бюджета, унижения за работещите. В науката трябва да се влагат средства, които после се връщат пак за България. Младите все повече се отварят към света, националното се обезличава и хуманитарните науки биха могли да опазят българската нация.
Все ме питат къде са българските интелектуалци. Те в началото на прехода бяха много активни, дори навлязоха масово в политиката, но след това я отрекоха като мръсна работа и се оттеглиха. Излязоха от политиката, но останаха зависими от политиците. Това е според мен същественият проблем.
В нашата народопсихология го има и кланянето. В продължение на 7 века сме били в две чужди империи – византийската и османската и от там идва поговорката „Срещу ръжен се не рита”. Така, макар и трудно, сме оцелели в чуждите империи. Днес обаче живеем в собствената си държава и не трябва да се кланяме на управляващите.
Сега всички са се съсредоточили към насъщния и не ни остава време за духовното. Събитията около нас ще играят решаваща роля, тъй като са обективни обстоятелства, които връхлитат от всички страни. Те са извън нашата воля. Ние трябва да намерим нишата си на съществуване в тези противоречия и да бъдем по-единни. Трябва да проявим разбиране един към друг. В криза хората се обединяват за общи дела.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54