Вълшебната линия

Будистки монах изработва мандала.
Снимка: Архив
Будисткият храм в Дханякатака
На пода на будисткия храм Дханякатака в Индия върху пясък е очертан квадрат – това е земята. Четири врати водят към четирите посока на света. В квадрата е вписан кръг – небето. И пак квадрат, после пак кръг. В средата – прекрасно цвете с пъстри листенца. Около големия квадрат седят няколко монаси и внимателно издухват разноцветен пясък през металните си тръбички от средата към външната част на кръга. Така „рисуват”, а след това поправят очертанията с малки стъргалки. В кръга се появява поредната цветна фигура. До монасите са цветните купчинки пясък: натрошен гипс за бялото, жълта охра, червен пясъчник, черен въглен и смес от въглен и гипс за синьото. Те ще работят дълго, защото правят мандала. Ще изрисуват 722 божества, преплетени в най-сложната фигура – колелото на живота. И през цялото време няма да проронят и дума. А когато свършат, със специална церемония ще развалят мандалата по точно определен ред, ще съберат пясъка в съд, обвит в коприна, и ще го изсипят в реката. Защото времето е като водата, която отмива всичко.
За древното изкуство на мандалата и един от най-старите символи на света – цветето на живота, за каменните печати за татуировки на аденците в Северна Америка, за маорския вариант на мита за Орфей и Евридика ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

27 юли
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35