Великите градове на древността

Според археолозите така е изглеждала една от залите на двореца в Ниневия - един от най-важните градове на древна Асирия.
Снимка: Архив
7 век пр.н.е. В тронната зала на двореца на асирийските владетели в древна Ниневия приемат дарове от близки и далечни царства. Пратениците смаяно разглеждат стенните барелефи. На един от тях асирийските войски нападат древен град – крепостните стени са обградени от стрелци и обсадни машини. На друг – владетелят в колесница, теглена от богато нагиздени коне, оглежда завоюваните трофеи. Но най-страховити са скулптурите на крилатите бикове. Те сякаш разклащат черните си гладко сресани бради, очите им, направени от скъпоценни камъни, заблестяват още по-силно и крилатите създания отстъпват назад, за да защитят своя владетел. Свръхестествена сила ли пази двореца? Движението на статуите е оптическа измама - заслуга на древните майстори. Чудовищата имат не по четири, а по пет крака! Но откъдето и да ги погледнете - отдясно или отляво, отпред или отзад - отвсякъде се виждат само четири крака. Петият е прикрит така майсторски, че илюзията за движението на чудовището е пълна.
Загадките на древните градове: Ниневия, Рим и Евмолпия, днешния Пловдив, в „История на изкуството за деца”.  

10 август                                 
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35