Радиоенциклопедия „Зърнени култури”: Пшеницата – хлябът на света

Снимка: БГНЕС
В апокрифа „Разумника” се казва, че архангелите Михаил и Гавраил взели пшеницата от рая и я хвърлили на земята. Може би това е една от причините за древното вярване, че ако се вгледаме внимателно в житното зърно, ще различим откъм острия му край човешко или дори божие лице. И ако Синът Господен наистина успява да вижда в зърното себе си или своя творец, по един образ и подобие, то тогава връзката между него и хляба насъщен от чисто физическо съприкосновение се превръща в божествена вяра и духовна сила за живот, подобаващ само на човешкия род.
Меката пшеница е основната зърнено-житна култура за направата на хляб. Според учените тя е важен фактор, позволил създаването на високоурбанизирани общества при възникването на човешките цивилизации. Тя дава висок добив и е най-големият източник на растителен белтък в храната на хората. А благодарение на твърдата пшеница се приготвят макаронени изделия, които, освен че разнообразяват храната ни, могат да се съхраняват дълго време и така запазват всички ценни хранителни качества на пшеницата.
Гости: професор Николай Ценов и на доктора на селскостопанските науки Виолета Божанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С Георги Василски до близката Румъния, на еко-маршрут с най-вкусната рибарска гозба

Сред специализираното медийно братство Жоро е от журналистите, които могат да направят и политически, икономически, и културен, екологичен коментар, при това без високопарно изхвърляне, а на достъпен за широката публика език. Когато говори за Румъния, той умее да добавя и лек балканско-дунавски нюанс, особено ако ви препоръчва достъпен и близък маршрут..

публикувано на 23.03.18 в 17:05

Пътешествие в непознатото

Светът под водата не само е по-голям от този над земята. Той крие и не по-малко красота, и не по-малко живот, и не по-малко възможности за приключения. Не са мнозина обаче хората, които познават добре този свят и умеят хубаво да разказват за него, затова тази седмица ще ни гостува писателят и майстор на харпуна проф. Боян Биолчев. От него можем да..

публикувано на 23.03.18 в 16:35

Водата – не само извор на живот, но и стихия

Днес международната общност чества Световния ден на водата, без която нямаше да ни има и без която земята не би ни дала хляба, а и много други неща, тъй като тя обича и растенията, и животните – затова, според някои, не е просто вещество, а същество. За жалост, на този пролетен – макар и снежен ден – вместо подобаващо да уважим животворното начало, което..

публикувано на 22.03.18 в 17:10
Елизабет I

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи” ІІ: Жените в Англия и Великобритания

В поредното ни издание ви разказахме за жените, влияели върху политическия живот в Англия и за жените - кралици и майки на крале във Великобритания... Каква е била Алианор - кралица в две кралства, успешно развела се с френския крал Луи VІІ и успешно омъжила се за английския крал Хенри ІІ... Как Ан Болейн става кралица и каква е ролята й за..

публикувано на 22.03.18 в 09:50
Тошо Дончев по време на награждаването му

Спасяването на българските евреи – гледни точки, мнения, становища

В новата история на България има събитие, което не може да не ни изпълва с гордост – спасяването на българските евреи от старите предели на страната от зловещите газови камери на нацистките концлагери. Въпреки това обаче около този акт продължават да бушуват страсти, да се преплитат различни мнения, да се изтъква ролята на един, втори, Снимкатрети за..

публикувано на 21.03.18 в 17:10