Радиоенциклопедия „Зърнени култури”: Пшеницата – хлябът на света

Снимка: БГНЕС
В апокрифа „Разумника” се казва, че архангелите Михаил и Гавраил взели пшеницата от рая и я хвърлили на земята. Може би това е една от причините за древното вярване, че ако се вгледаме внимателно в житното зърно, ще различим откъм острия му край човешко или дори божие лице. И ако Синът Господен наистина успява да вижда в зърното себе си или своя творец, по един образ и подобие, то тогава връзката между него и хляба насъщен от чисто физическо съприкосновение се превръща в божествена вяра и духовна сила за живот, подобаващ само на човешкия род.
Меката пшеница е основната зърнено-житна култура за направата на хляб. Според учените тя е важен фактор, позволил създаването на високоурбанизирани общества при възникването на човешките цивилизации. Тя дава висок добив и е най-големият източник на растителен белтък в храната на хората. А благодарение на твърдата пшеница се приготвят макаронени изделия, които, освен че разнообразяват храната ни, могат да се съхраняват дълго време и така запазват всички ценни хранителни качества на пшеницата.
Гости: професор Николай Ценов и на доктора на селскостопанските науки Виолета Божанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

На фото-сафари по мистичните пътеки на дивите коне в Източни Родопи

Има места в Източни Родопи, из които препускат диви коне от породата „коник“. Силни, диви, независими, свободни, те носят едновременно мистика и реалност. Откъде се появяват? – На полски език думата „коник“ означава малко конче. Идеята тръгва от полски проект, започнал още през 1936 г. за възстановяване на древния евразийски див кон тарпан, изчезнал..

публикувано на 20.07.18 в 17:35

Проверка на мерника преди сезона

Лятото е време преди всичко за подготовка за новия ловен сезон, който скоро ще започне. В събота на стрелбището край Плевен ще бъде проведено голямо състезание по ловна стрелба между майсторите на пушката от този край, а ние ще поговорим за него и за надеждите с ловци от Кнежа. Гостуваме им и ги разпитваме за тънкостите на стрелбата, на лова и на грижата..

публикувано на 20.07.18 в 16:35

Луна, звезди, съзвездия

Какво е мястото на Луната, звездите и съзвездията в народната космогония? Как в древността хората си обяснявали фазите на лунните затъмнения, връзката с приливите и отливите? Какво означава изразът „на хандак“? Защо най- често Луната приема образа на жена? Кои са позволените и кои са забранените неща в потайна доба? Етнографи, етнолози, фолклористи,..

публикувано на 20.07.18 в 12:25

На гости при берберите и звездите в Южното полукълбо

Камили, сприятелили се от хилядолетия с пясъчните дюни на Сахара и извисяващите се наоколо Атласки планини. Живописни килими, цветове и аромати, оживели сякаш от приказните страници на „1001 нощ“. Странни на пръв поглед джамии, увенчани неслучайно с три различни по големина топки в името на религиозната толерантност... Това е само бегли щрихи от една..

публикувано на 19.07.18 в 17:05

Обезлюдяващи села със стряскащи имена

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. По този път вървят и селата Вещица, Краводер, Кривонос, Ребро, Гърло, Непразненци, Държава, Углярци, Мишеморков хан, Недоклан, Дупините и още много други. Тези села също имат..

публикувано на 19.07.18 в 14:10