Радиоенциклопедия „Зърнени култури”: Пшеницата – хлябът на света

Снимка: БГНЕС
В апокрифа „Разумника” се казва, че архангелите Михаил и Гавраил взели пшеницата от рая и я хвърлили на земята. Може би това е една от причините за древното вярване, че ако се вгледаме внимателно в житното зърно, ще различим откъм острия му край човешко или дори божие лице. И ако Синът Господен наистина успява да вижда в зърното себе си или своя творец, по един образ и подобие, то тогава връзката между него и хляба насъщен от чисто физическо съприкосновение се превръща в божествена вяра и духовна сила за живот, подобаващ само на човешкия род.
Меката пшеница е основната зърнено-житна култура за направата на хляб. Според учените тя е важен фактор, позволил създаването на високоурбанизирани общества при възникването на човешките цивилизации. Тя дава висок добив и е най-големият източник на растителен белтък в храната на хората. А благодарение на твърдата пшеница се приготвят макаронени изделия, които, освен че разнообразяват храната ни, могат да се съхраняват дълго време и така запазват всички ценни хранителни качества на пшеницата.
Гости: професор Николай Ценов и на доктора на селскостопанските науки Виолета Божанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Атанас Мангъров

Тревожен януари – морбили на Балканите, варицела в Търговищко, грипна епидемия в края на месеца

Опасностите от заразни болести през тази зима добиват огромен мащаб: варицела, грип и морбили са само три диагнози, които могат да объркат здравната ни система – така, както се случи в Англия. Какво да предприемем, кои са основните правила за превенция, как да се лекуваме, ако проблемът вече е в дома ни? С доц. Атанас Мангъров ще потвърдим или..

публикувано на 15.01.18 в 10:25
Част от заглавната страница на първото издание на „Mедея“ от Керубини, 1797 г.

Звукови хроники „Митологични образи”: Медея

В митологията взаимоотношенията между боговете, между богове и герои са сложни и преплетени, зависят до голяма степен от капризите на самите богове. Затова образите не са еднозначни. И все пак са и образи символи: на вярност, храброст, любов, справедливост и пр. Медея е символ на силна страст, родена от любов, но главно - на ревност и отмъстителност...

публикувано на 15.01.18 в 09:40
Прайд бели лъвове в Лайънс парк

В „Покана за пътуване”: Камбана с мисъл на Дънов в храма на айкидо в Япония, гепард целува ръка в Южна Африка

В „Покана за пътуване”  днес няма да губим време с излишно разтакаване и тюхкане, ами направо ще ви водя в устата на звяра. Знаете ли какво е гепард да ти целува ръка. Изпитала съм го и ще го споделя! Огромен, но дружелюбен гепард се е изтегнал като султан в харем и благосклонно приема почесването зад ухото и потупването по гърба. Мъркането му е досущ..

публикувано на 14.01.18 в 19:10
Надежда Гърбова

Да се носиш по вълните на океана върху сърф, да се потопиш в горещия ритъм на Мексико: запознайте се с Надежда Гърбова

Годините й са малко, а биографията – вече доста пъстра и богата. Като ученичка от 10-ти клас в Професионалната гимназия по икономика "Рачо Стоянов" в Дряново, Надя е избрана да бъде Министър на образованието за един ден. Това става в рамките на инициативата "Мениджър за един ден", проведена под патронажа на Министерството на финансите на Република..

публикувано на 12.01.18 в 17:35
Софийският зоопарк

Зоопарк в ефира

Зиме мечките може и да спят, но хората, които се грижат за животните – не. Особено, когато са приели отговорността и да се трудят за екологичното възпитание и мислене на децата. Затова през тази седмица ще ни гостуват директорът на Софийския зоопарк Добромир Бориславов и Ирина Сахатчиева, която отговаря за връзките с обществеността.

публикувано на 12.01.18 в 16:50