Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жана д’Арк”, опера от Джузепе Верди в пролог и три действия (съдържание)

Либрето: Темистокле Солера по мотиви от трагедията „Орлеанската дева” на Фридрих фон Шилер
Световна премиера: 15 февруари 1845, Милано, Teatro alla Scala

Действащи лица:
Жана – сопран
Шарл Седми, крал на Франция – тенор
Жак, овчар и баща на Жана – баритон
Талбот, английски командир – бас
Делил, френски офицер – тенор

Място и време на действието – Франция: Домреми, Реймс и околностите на Руан, 1429 година.

Пролог
Френското селце Домреми. Народът се готви да посрещне престолонаследника, който трябва да стане крал след смъртта на Шарл VI. Но англичаните за пореден път през Стогодишната война са нападнали Франция, завзели са Париж и Руан и са победили в редица битки. След поражението Шарл – синът на Шарл VI, решава да спре в Домреми, за да даде възможност на войниците си да починат и съберат сили, след което да помогнат на обсадения от англичаните Орлеан. Хората, събрали се на площада, проклинат завоевателите. Престолонаследникът е мрачен. Той е сънувал, че самата Дева Мария му е заповядала да се примири с поражението и да накара всичките си войни да сложат оръжията си под един гигантски дъб. Селяните му съобщават за някаква блажена девойка, която броди из гората. Отчаян, Шарл ги моли да го заведат при нея. Той ще моли светицата за спасението на Франция.
В подножието на гигантския дъб Жак д’Арк, бащата на Жана, се моли за спасението на дъщеря си, която го притеснява с разкази за своите видения. Жана отправя молитва към Дева Мария да помогне на многострадалната й родина. Девойката моли Богородица за сили, за да оглави борбата със завоевателите. Гласове на демони и ангели смущават Жана. И едните, и другите се стараят да я привлекат на своя страна. Злите духове й казват, че е красива и й обещават любов и богатство, а ангелите я призовават да изпълни мисията си. Жана заспива. Баща й е много недоволен от нея. Той я подозира във връзки със Сатаната и еретизъм. Към спящата Жана се приближава Шарл. Тя познава своя крал и му казва, че често го е виждала насън. Пламенните слова на девойката за спасението на Франция окуражават престолонаследника. Шарл поверява на Жана войската си и съдбата на Отечеството.

Първо действие
Лагерът на англичаните в околностите на Реймс. Английските войници са уморени и отказват да се бият. Техният командир – лорд Талбот, е отчаян. Жените и децата помагат на ранените, а рицарите настояват веднага да се върнат в Англия. Идва Жак, който все повече подозира, че дъщеря му е обладана от дявола и моли Талбот за помощ. В арията „Аз съм французин, но...” Жак отстоява позицията, че е по-добре дъщеря му да загине, но душата й да бъде спасена и предлага на англичаните план за пленяване на смелата девойка.
Градината на двореца в Реймс, където се готви коронацията на Шарл VII. Жана, облечена в рицарски доспехи, си спомня своите близки и родното селце и мечтае да се завърне у дома. Демоните отново я изкушават, в душата й се борят различни чувства. Шарл не иска да се разделя с Жана, на която дължи трона си. Той признава на момичето любовта си, а тя му отвръща с взаимност. Придворните съобщават, че всичко вече е готово за коронацията в катедралата на Реймс. Кралят моли Жана да го придружи в най-отговорното в живота му събитие. Девойката тръгва начело на свитата му, с бойното знаме в ръце.

Второ действие
Реймс, катедралата. Народът се е събрал на площада в очакване на коронацията. Жана е начело на свитата на Шарл. Всички пеят химн в чест на нейната победа над англичаните. Неочаквано се появява Жак и точно когато кралят благодари на Жана за службата й в полза на Отечеството, бащата на девойката я обвинява в еретизъм. След арията „Един възрастен човек имаше единствена надежда – дъщеря”, Жак обявява пред всички, че Жана е сключила договор с дявола. Момичето пада в краката на баща си и остава безмълвно. Докато Шарл е в недоумение, Жак настоява да види дъщеря си на кладата – само така тя може да изкупи греховете си. Тълпата, която току-що е възхвалявала девойката, сега я проклина и иска смъртта й. Само кралят се колебае – Шарл обича Жана и вярва, че тя е невинна. Но Жак отвежда дъщеря си при англичаните.

Трето действие
В лагера на англичаните Жана, окована във вериги, очаква да бъде изгорена на клада. Идва баща й и чува как момичето се моли за спасението на Родината. Жак започва да разбира, че е направил ужасна грешка. Той я освобождава от веригите и й помага да избяга. Жана взима неговия меч и се устремява към бойното поле, където са французите, решили да спасят смелата девица от лапите на англичаните. В битката френската войска, предвождана от Жана, разгромява англичаните. Шарл тържествува, но в този момент в палатката му внасят смъртно ранената Жана. Тя се кълне, че съвестта й е чиста, и моли да я покрият с бойните знамена, символизиращи победата на Франция. Жана умира в ръцете на любимия си и на баща си, докато ангели водят душата й към Рая, възпявайки победата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 28.06.24 в 11:59

Doctor Rock Fest – фестивалът, който лекува душата

За трета година фестивалът Doctor Rock Fest на Античния форум "Августа Траяна" в Стара Загора ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари . За единствения по рода си музикален фестивал у нас, който стартира тази вечер от 19 ч. – разказват проф. Христо Хинков и д-р Станимир Трошев. Проф. Хинков, психиатър и бивш министър..

публикувано на 28.06.24 в 09:59
Антон Раф в ролята на Идоменей

"Идоменей", опера в три действия от Волфганг Амадеус Моцарт

Либретото е от придворния залцбургски капелан Джанбатиста Вареско. Той преработва либрето на Антоан Данчет, създадено за едноименна музикална драма на Андре Кампра и представена през 1712 г. Световната премиера на операта на Моцарт е на 29 януари 1781 г. в Мюнхен в новия дворцов театър. Творбата е написана за дворцовия карнавал. В България операта е..

публикувано на 28.06.24 в 07:50

Летният сезон на Софийската филхармония

Днес Софийската филхармония закрива сезона си с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Феручо Бузони в изпълнение на носителя на наградата "Феручо Бузони"  Емануил Иванов  под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков в зала "България". Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с "Мечти" – Прелюдия за..

публикувано на 27.06.24 в 17:56
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09