Изкуството на конкурса

Призьорите на конкурса: Валерия Попова-Крачунова, Емерих Амбил, Ейли Робъртсън, Крис Хунг (отляво надясно)
Снимка: Архив

Носителят на първа награда от Международния конкурс по композиция „София 2013” Крис Хунг (Хонг Конг) пред микрофона на "Контрапункт" изтъква голямото стилово разнообразие на наградените произведения. Стилът е дума, измислена от журналистите, репликира задочно Емерих Амбил (България), който разделя третата награда с Валерия Попова (България). Всъщност един от съществените белези на събитието, което в продължение само на пет години предизвика раждането на близо 200 нови партитури с автори от Европа, САЩ, Азия, Австралия. Със сигурност амплитудата на композиционни техники, естетики, тенденции при тях е далеч по-широка от това, което се материализира в изпълнението на Камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Като съорганизатор на конкурса оркестърът по традиция връчва и своя специална награда, тази година на Ейли Робъртсън (Шотландия). Останалото е достояние само на Международното жури, председателствано от видния български композитор Георги Минчев. В състава му влизат авторитети като Паул-Хайнц Дитрих (Германия) и Сорин Лереску (Румъния). Отликата на този конкурс от малкото подобни у нас е не само в участието на чуждестранни композитори в журирането на предложените композиции, но и в абсолютната независимост на оценките им. Всеки един от тях разполага с определен брой точки, които е длъжен да разпредели между избраните от него партитури при пълна анонимност на авторите им, без обсъждане или среща с останалите членове на журито.
Имате възможност да се запознаете с Concerto Funebre, Lewisman in Exile, Gypsy Tabor, Saeculum Obscurum и да чуете думи на техните автори в предаването "Контрапункт".

сряда, 2 октомври, 19.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тромбонисимо

Когато решихме да представим музика за тромбон и тромбони, малко се колебаехме дали този импозантен със звук и осанка инструмент няма да внесе известно еднообразие, но оказа се, че превъплъщенията му в двата стила са толкова интригуващи и много, че дори и няколко предавания не биха ни стигнали да ги покажем. Предлагаме Ви изпълнения на група от четири..

публикувано на 10.12.18 в 16:35
Сцена от операта

Знаменитият Джанлуиджи Джелмети дирижира „Тоска“ в Лиеж

В края на ноември Кралската опера на Валония в Лиеж зарадва оперните любители с девет представления на шедьовъра на Джакомо Пучини „Тоска“. Една от най-играните опери по световните сцени, която с вълнуващата си интрига държи в плен зрителя от началото до края. Страстна и своенравна оперна дива, вдъхновен и свободолюбив художник, безскрупулен и жесток шеф..

публикувано на 09.12.18 в 12:00
Ре Лема

Ре Лема и българските гласове

Ре Лема е композитор и пианист от Конго. В началото на 90-те е един от първите, които включват български хорове, вплитайки ги заедно с афро-ритми в произведенията си. Гласовете на Ансамбъл „Пирин“ звучат в албумите му, певиците гостуват на турнетата му, самият Ре пее на български. Четвърт век по-късно се срещаме отново във Франция, гледаме заедно..

публикувано на 08.12.18 в 15:35

Мария Калас: Не съм певица, която играе, а актриса, която пее!

Наричат я „Божествената“. Най-голямата актриса и певица на всички времена. А гласът й: необикновен! С тъмнооцветен леко металичен тембър, с изключителни драматични възможности. Нестандартен, нетрадиционен глас в смисъл на класически красив светъл сопран, на който можеш да се любуваш безметежно… Не, гласът на Калас по всеобщо мнение провокира дръзко и..

публикувано на 08.12.18 в 09:00
Любов Миронова

Оправи си честността, пък тогава се занимавай с братството

На 8 декември от 10.30 ч. в Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ № 30 ще се състои концерт за деца, който ще промотира албума с песни „Добродетели“. В студиото на „Нашият ден“ по програма „Христо Ботев“ на БНР Любов Миронова обяснява, че прави албума за да подпомогне обучението по новата програма за добродетели в началното училище. „Урок се прави с..

публикувано на 07.12.18 в 14:54