Изкуството на конкурса

Призьорите на конкурса: Валерия Попова-Крачунова, Емерих Амбил, Ейли Робъртсън, Крис Хунг (отляво надясно)
Снимка: Архив

Носителят на първа награда от Международния конкурс по композиция „София 2013” Крис Хунг (Хонг Конг) пред микрофона на "Контрапункт" изтъква голямото стилово разнообразие на наградените произведения. Стилът е дума, измислена от журналистите, репликира задочно Емерих Амбил (България), който разделя третата награда с Валерия Попова (България). Всъщност един от съществените белези на събитието, което в продължение само на пет години предизвика раждането на близо 200 нови партитури с автори от Европа, САЩ, Азия, Австралия. Със сигурност амплитудата на композиционни техники, естетики, тенденции при тях е далеч по-широка от това, което се материализира в изпълнението на Камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Като съорганизатор на конкурса оркестърът по традиция връчва и своя специална награда, тази година на Ейли Робъртсън (Шотландия). Останалото е достояние само на Международното жури, председателствано от видния български композитор Георги Минчев. В състава му влизат авторитети като Паул-Хайнц Дитрих (Германия) и Сорин Лереску (Румъния). Отликата на този конкурс от малкото подобни у нас е не само в участието на чуждестранни композитори в журирането на предложените композиции, но и в абсолютната независимост на оценките им. Всеки един от тях разполага с определен брой точки, които е длъжен да разпредели между избраните от него партитури при пълна анонимност на авторите им, без обсъждане или среща с останалите членове на журито.
Имате възможност да се запознаете с Concerto Funebre, Lewisman in Exile, Gypsy Tabor, Saeculum Obscurum и да чуете думи на техните автори в предаването "Контрапункт".

сряда, 2 октомври, 19.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Нов роял „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“

Специално за концерта на 20 октомври най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката Дора Делийска за концерт, посветен на празника на Унгария. Инструментът, на който тя ще свири   (280 Vienna Concert)  съчетава  брилянтната нова механика и „пеещия“ звук, с който тези рояли са известни. От 8 години Дора Делийска..

публикувано на 19.10.18 в 16:11

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25