Цигуларката Елмира Дърварова с нови звукозаписни проекти

След броени дни, на 19 и 20 март, цигуларката Елмира Дърварова започва записи с Виенския радиосимфоничен оркестър на концерт, писан за Яша Хайфец от руско-американския композитор Върнън Дюк (Vernon Duke), близък приятел на Прокофиев и Стравински. И ето, че 75 години след създаването му ще бъде издаден от фирма „Урлихт“ на компактдиск.

По този повод Цветелина Начева потърси по телефона цигуларката, която провеждаше майсторски класове в университета във Виктория и имаше концерти във Ванкувър. За всичко, което се случва с Елмира Дърварова през тази година ще научите от разговора им. А към него добавяме един премиерен запис: първа част на Соната за цигулка и пиано от Аманда Майер от излезлия през октомври 2013 година диск Amanda Maier meets Johannes Brahms. Авторката е шведска композиторка и е била близка приятелка на Брамс и Григ, ето защо и творчеството й има допирни точки с тези на музиката на Брамс.
В предстоящата програма на Елмира Дърварова е и запис с Кралската филхармония на Стокхолм на Концерта за цигулка и оркестър от същата композиторка, смятан за изгубен досега. Към концерта и неговото популяризиране са проявили интерес водещи оркестри като Гевандхаус, Лайпциг и Кралската филхармония, Стокхолм, които ще го включат в бъдещите си програми.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30
Шърли Менсън

Шърли Менсън

Интересен тембър, специфично пеене, характерно излъчване… каквото и да кажем, ще бъде вярно за Шърли Менсън – шотландска певица и актриса, добре позната като вокалистка на алтернативната рок формация „Гарбидж“, сформирана в Медисън през 1994 г. Членове на групата са Дюк Ериксън, Шърли Менсън, Стив Маркър и Бъч Виг.  Шърли Менсън е родена в Единбург. На 7..

публикувано на 15.11.18 в 09:05