Защо и как да се лекуваме със смях?

Актьорът Николай Николаев (проф. Коко от „Клиниката по смехотерапия”) и Светла Милчева.

Смехотерапията е позната от най-стари времена. Древните китайски манускрипти разказват за храмове, в които хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от болестите си. И в древен Рим лечението чрез смях било познато. Зигмунд Фройд дава определието „Смехът е най-добрият възстановител на здравето”.
За ползата от смеха в най-практичния му смисъл – като лечебно средство ще говорим в следващите минути. Ще стане дума за физиологичното действие на смеха и за смехотерапията като метод за подпомагане основното медицинско лечение на много видове болести.

Смехотерапията е позната от най-стари времена. Древните китайски манускрипти разказват за храмове, в които хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от болестите си. И в древен Рим лечението чрез смях било познато. Зигмунд Фройд в по-ново време дава определението „Смехът е най-добрият възстановител на здравето”.
Професията медицински клоун се появява най-напред в САЩ през 80-те години на миналия век. През 90-те лечението с помощта на медицинска клоунада вече е познато в Германия, Франция, Швеция, а в Израел има вече 4 големи клиники, където лекари се обучават като допълнителна специалност да лекуват чрез смях.
У нас от 2008 година в Детската клиника на Института „Пирогов” имаме Клиника по смехотерапия. За нея и за начините за лечение чрез смях разговаряме с проф. Росен Дребов, началник на Детската клиника в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и актьорът Николай Николаев, проф. Коко, от „Клиниката по смехотерапия” в „Нашият ден – практично”.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Дойчинова и Георги Лозанов в студиото на програма „Христо Ботев“

Ще донесе ли повече прозрачност в медиите новият медиен закон

„Промените в медийното законодателство на Пеевски не могат да навредят. Те са като буря в чаша вода. Трябва да се опише като конфликт на интереси връзката между медии и политика. Това трябва да включи и партийните телевизии.“

публикувано на 20.07.18 в 13:10

За свободата като оазис на 111 000 кв. км

Последните събития и то не само в политическите висини доказват, че родината е оазисът на свободата. Всяко друго мнение е българофобия. От най-високо място най-високите институции се замерват с цифри, изчисления и тридневни срокове. Част от лексиката в много други, не оазисни държави би довела до съдебно дирене. Но тук е свобода. Вицепремиер нарече..

публикувано на 20.07.18 в 12:25
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Пеенето е изразно средство, чрез което споделям емоциите си

„Артистът е този, който пали фитила и прави революциите“, каза в ефира на „Нашият ден“ оперното сопрано Ина Кънчева като мотив да подкрепи младите и талантливи българи със стипендиите „С усилия към звездите“ (per aspera ad astra).

публикувано на 20.07.18 в 11:25
Читалището в село Езерец

Събота сутрин в село Езерец

Малкото село Езерец се намира в община Шабла, област Добрич и е на пътя от Варна за Дуранкулак. Само на 2 километра и половина от селото е морето – с красив бряг и красиво вълнение. В Езерец вече има хотели, ресторанти и къщи за гости, но основното което може да получат гостите на селото е спокойствието. Езерецкият плаж все още е незасегнат от..

публикувано на 20.07.18 в 08:55

Трудно ли се спасява едно българско бойно знаме

В края на Първата световна война, когато е ясно, че България, заедно с Тройния съюз губи, при сключването на Солунското примирие – заповедта на победителите е всички пленени български воини от 14 полка да предадат оръжието си, финансите на полковете и бойните знамена… Точно по това време един млад офицер на име Марин Куцаров изгаря дръжката и калъфа на..

публикувано на 19.07.18 в 15:30