Защо и как да се лекуваме със смях?

Актьорът Николай Николаев (проф. Коко от „Клиниката по смехотерапия”) и Светла Милчева.

Смехотерапията е позната от най-стари времена. Древните китайски манускрипти разказват за храмове, в които хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от болестите си. И в древен Рим лечението чрез смях било познато. Зигмунд Фройд дава определието „Смехът е най-добрият възстановител на здравето”.
За ползата от смеха в най-практичния му смисъл – като лечебно средство ще говорим в следващите минути. Ще стане дума за физиологичното действие на смеха и за смехотерапията като метод за подпомагане основното медицинско лечение на много видове болести.

Смехотерапията е позната от най-стари времена. Древните китайски манускрипти разказват за храмове, в които хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от болестите си. И в древен Рим лечението чрез смях било познато. Зигмунд Фройд в по-ново време дава определението „Смехът е най-добрият възстановител на здравето”.
Професията медицински клоун се появява най-напред в САЩ през 80-те години на миналия век. През 90-те лечението с помощта на медицинска клоунада вече е познато в Германия, Франция, Швеция, а в Израел има вече 4 големи клиники, където лекари се обучават като допълнителна специалност да лекуват чрез смях.
У нас от 2008 година в Детската клиника на Института „Пирогов” имаме Клиника по смехотерапия. За нея и за начините за лечение чрез смях разговаряме с проф. Росен Дребов, началник на Детската клиника в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и актьорът Николай Николаев, проф. Коко, от „Клиниката по смехотерапия” в „Нашият ден – практично”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Св. Йоан Синаит и неговата Лествица

В евангелското четиво от Четвъртата неделя от св. Четиридесятница единствено през Великия пост директно се говори за нуждата от поста и молитвата, за тяхното огромно значение за живота на вярващия. Свързано ли е това с чествания днес св. Йоан Лествичник и защо? Спряхме се на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейния автор?..

публикувано на 18.03.18 в 08:15
Захари Генов, Йордан Тодоров, Анелия Торошанова и Венцислав Александров (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

След осемгодишна съдебна сага един баща вече е със сина си

Венцислав Александров, разведен баща на седемнадесетгодишо момче, което от около година вече живее с баща си, припомня казуса, неколкократно обсъждан в предаването „Законът и Темида“: „Благодарен съм на предаването, че ми помогна да вляза в контакт с други родители и с неправителствени организации. След развода бащите имат много сходни проблеми и се..

публикувано на 16.03.18 в 14:07
Георги Баев

Да бъдеш изобретател – историята на Георги Баев

Георги Баев е носител на наградата на фондация „Еврика“ в категория млад изобретател за 2017 година. Тя му е присъдена за неговото изобретение „Сателитен спектрофотометър за мониторинг на околната среда“, което е патентовано от Института за космически изследвания и технологии при БАН. И макар да звучи като цитат от научнофантастичен роман, то може да..

публикувано на 16.03.18 в 13:24
България има най-много зъболекари на глава от населението за ЕС

Кредит за дентално лечение или

Денталните специалисти в България били над средното ниво за Европейския съюз като брой на глава от населението, но същевременно в някои области на страната имало недостиг на зъболекари и особено в малките населени места. В София и Пловдив практиките били толкова много, че на един зъболекар се падали едва по 300 пациенти. За сравнение - нормата..

публикувано на 16.03.18 в 12:50
Антонио Григоров,  ръководител подбор на персонал и работодателска марка.

Стартираха „Национални дни на кариерата“ – най-големият кариерен форум в България

В стремежа си да бъдем полезни за нашите слушатели, в студиото на „Нашият ден - практично“ разговаряхме за едно от може би най-важните неща в човешкия живот – кариерата, по-конкретно за търсенето и за намирането на работа. Поводът е завършилото софийско издание на най-мащабния кариерен форум в страната ни – „Национални дни на кариерата“ 2018 – Добра..

публикувано на 16.03.18 в 11:55