Защо и как да се лекуваме със смях?

Актьорът Николай Николаев (проф. Коко от „Клиниката по смехотерапия”) и Светла Милчева.

Смехотерапията е позната от най-стари времена. Древните китайски манускрипти разказват за храмове, в които хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от болестите си. И в древен Рим лечението чрез смях било познато. Зигмунд Фройд дава определието „Смехът е най-добрият възстановител на здравето”.
За ползата от смеха в най-практичния му смисъл – като лечебно средство ще говорим в следващите минути. Ще стане дума за физиологичното действие на смеха и за смехотерапията като метод за подпомагане основното медицинско лечение на много видове болести.

Смехотерапията е позната от най-стари времена. Древните китайски манускрипти разказват за храмове, в които хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от болестите си. И в древен Рим лечението чрез смях било познато. Зигмунд Фройд в по-ново време дава определението „Смехът е най-добрият възстановител на здравето”.
Професията медицински клоун се появява най-напред в САЩ през 80-те години на миналия век. През 90-те лечението с помощта на медицинска клоунада вече е познато в Германия, Франция, Швеция, а в Израел има вече 4 големи клиники, където лекари се обучават като допълнителна специалност да лекуват чрез смях.
У нас от 2008 година в Детската клиника на Института „Пирогов” имаме Клиника по смехотерапия. За нея и за начините за лечение чрез смях разговаряме с проф. Росен Дребов, началник на Детската клиника в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и актьорът Николай Николаев, проф. Коко, от „Клиниката по смехотерапия” в „Нашият ден – практично”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерството на труда и социалната политика с призове за социална иновация

Политиката по социална икономика в България се развива координирано и целенасочено, прилагат се работещи модели, които утвърждават нов модел бизнес отношения – за по-висок икономически растеж и по-добро социално включване на уязвими групи от населението. Фокусът на политиката е насочен към подобряване на средата, в която социалните предприятия..

публикувано на 15.12.17 в 16:30
Стоян Якимов

Социалните вземания няма да се запорират

За първото шестмесечие на 2017 г. частните съдебни изпълнители са събрали 600 милиона лева. Увеличила се е събраната сума в полза на граждани – 92 млн. лева, в сравнение с 2016 г., когато са събрани 150 млн. лева. Ръст има и по отношение на вземанията за издръжка. Те са 2,2 млн. лева, като за цялата 2016 г. те са били 3 милиона и тези за заплати 5..

публикувано на 15.12.17 в 14:10
Мария, която спаси живота на тролейбусен шофьор, при получаването на наградата.

Предколедно

Не знам дали си спомняте за една история от миналата година. Тогава 15-годишната ученичка от Спортното училище в Стара Загора, Мария Звездева, спаси от задушаване припаднал шофьор на тролейбус от градския транспорт. Мъжът загуби съзнание зад волана, а момичето реагира бързо и му извади езика, който си беше глътнал. Случката по онова време предизвика..

публикувано на 15.12.17 в 12:30

Трябва да бъде въведена медиацията при развода

В Народното събрание се работи по конкретни законодателни промени срещу агресията в редица закони, които се отнасят за нашите деца. По инициатива на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Държавната агенция за закрила на детето бе създадена работна група за иницииране на промени в законите срещу агресията при децата и подрастващите. Над..

публикувано на 15.12.17 в 11:10
Райна Асенова, балканист-журналист от БТА

Европейски перспективи за Западните Балкани и Българското председателство

Темата за Западните Балкани е един дългосрочен ангажимент и не можем да очакваме разширяването, европейската перспектива и връзките на Балканите да бъдат решени за 6 месеца. По-реалистично е да очакваме конкретни резултати след 6-7 години. Сега се поставя началото на някои проекти, които България доста смело включи в дневния ред на ЕС за..

публикувано на 15.12.17 в 10:40