Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пепеляшка” от Джоакино Росини, весела мелодрама в 2 действия, 4 картини (съдържание)

Либрето Джакопо Ферети (по едноименната приказка от Шарл Перо)

Първо изпълнение: 25 февруари 1817г., Театро дел Вале, Рим
Първо изпълнение в България: 13 декември 1968 г., София

Действащи лица:

Дон Рамиро, принц на Салерно - тенор
Дандини, негов камериер - бас/баритон
Дон Манифико, барон на Монтефиасконе - бас
Клоринда, негова по-голяма дъщеря - сопран
Тисба, негова по-малка дъщеря - мецосопран/сопран
Анжелина, под името Пепеляшка, негова заварена дъщеря -
Алидоро, философ, съветник на дон Рамиро - бас

Място и време на действието: Салерно, Сицилия, втората половина на XVIII век


Първо действие
Барон Манифико има три деца: две родни дъщери - Клоринда и Тисба, и една завареница - Анжелина, наречена Пепеляшка. Труден е животът на Пепеляшка. Няма черна работа, която да не са я накарали да върши. Бедното момиче има прекрасно сърце и понася безропотно всичко.
Влиза просяк и моли за малко храна. Клоринда и Тисба се спускат да го прогонят, но Пепеляшка, въпреки виковете им, му дава да закуси. Просякът е преоблеченият съветник на принц Рамиро - дон Алидоро. Той е тръгнал да обикаля къщите в Салерно,  за да намери за своя млад господар добра, сърдечна и отзивчива съпруга.
Докато сестрите хокат Пепляшка за разточителността й, идва пратеник на принца. Той кани девойките на голям бал в двореца. След танците дон Рамиро сам ще си избере за жена девойката, която най-много му е харесала. Започват трескаво да се готвят са бала. Пепеляшка изпълнява безкрайните им капризи. Неочаквано се появява и самият принц. Преоблечен е в дрехите на своя камериер Дандини, той иска да скрие самоличността си и сам да се запознае с младите госпожици, които живеят в дома на барон Манифико. Анделина очарова принца и той от пръв поглед се влюбва в нея. Но пепеляшка трябва да излезе - сестрите я викат.
Пристига камериерът Дандини, облечен в дрехите на принца. С него са и придворните, между които и Алидоро. Суетният Дандини обсипва с комплименти дъщерите на барона, възхищава се от техните фигури и тоалети, от обноските им. Баронът и дъщерите му са на седмото небе - те са уверени в предстоящата победа. И на бедната Пепеляшка й се иска да отиде на бала в двореца, да потанцува малко. Тя моли барона да й разреши да се присъедини към Клоринда и Тизба. Но нито дон Манифико, нито дъщерите му искат да чуят подобно нещо: Пепеляшка трябва да остане да пази къщата, нейното място е до огнището, при пепелта! Дандини, представил се за принца, бърза да заведе Манифико и дъщерите му на бала. А Алидоро поема грижите за Пепеляшка. След като всички потеглят, той й дава прекрасни бални дрехи и я повежда към двореца.

Втора картина
Бал в двореца на принц Рамиро. Заобиколен от пийнали придворни дон Манифико се разпорежда на бала като домакин. Той предлага на гостите най-хубавите вина, като, разбира се, не забравя първо себе си. Преоблеченият принц се разхожда мрачен и недоволен из залата. Той мечтае за прекрасната и нежна Анжелина, която смята за прислужница на барона. Като вземат Дандини за принца Клоринда и Тисба се стараят упорито по всевъзможни начини да го пленят и дори започват да се карат и злепоставят. Но внезапната поява на новата гостенка - никому неизвестна млада знатна дама в разкошен тоалет и с воал - изненадва всички присъстващи. Дъщерите на барона закипяват от ревност към непознатата. Странно, когато сваля воала си, тя твърде много напомня Пепеляшка! Не, Пепеляшка не би могла да проникне в двореца. „Тази тук е оригиналът, а онази е копието!” възкликва удивеният дон Манифико. Всички сядат на разкошна трапеза.

Второ действие
Клоринда и Тизба са в много лошо настроение. Дандини, когото сестрите ухажват се е влюбил в прекрасната непозната и иска съгласието й да се омъжи за него. Но Пепеляшка му отказва - тя обича онзи, когото продължава да смята за слуга на принца. Дон Рамиро е възхитен от верността й. Той се приближава към девойката и й прави предложение. Пепеляшка признава, че го обича, но че ще се омъжи за него само тогава, когато той узнае коя е тя. Анжелина снема от ръката си една от двете гривни, които носи, подава я на принца и си отива. Принцът се заклева да я намери каквото и да му струва това.
Идва баронът. Той все още смята Дандини за принца и го моли и дори настоява да ускори сватбата с една от дъщерите му - и двете се измъчват от очакването, а и той ще оправи материалното си положение с тази сватба, защото е пред фалит. Дандини най-сетне разкрива същинското си име и за най-голям ужас на барона!

Втора картина
Едва влезли у дома, още от вратата Клоринда и Тизба обсипват с ругатни бедната Пепеляшка, която толкова много прилича на омразната непозната, появила се неканена на бала.
Започва силна буря, излива се пороен дъжд. Пред къщата на барона се спира кралската карета. В нея е принц Рамиро и слугата му Дандини. Бурята ги е принудила да потърсят подслон в дома на барона. Поласкан от посещението, баронът заповядва на Пепеляшка да подаде най-хубавото кресло. Девойката не иска да я познаят и закрива лицето си с ръце. Принцът съзира на едната й ръка гривна като тази, която непознатата красавица му е дала на бала. Баронът и дъщерите му се опитват да изпъдят Пепеляшка в кухнята, но Рамиро гневно ги спира. Без съмнение прекрасната млада дама е Анжелина и тя ще стане съпруга на принца.

Трета картина
В двореца всички са готови за предстоящата брачна церемония. Дошли са много гости, придворни и граждани. С наведени глави пристигат дон Манифико, Клоринда и Тизба. Те искат прошк от Пепеляшка, която са измъчвали и унижавали толкова години. Благородната девойка великодушно им прощава и ги кани да живеят в двореца. Принц Рамиро най-сетне е спокоен - в лицето на Анжелина той е намерил най-красивата, най-умната и най-добрата от всички жена на света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10