Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Истинското постоянство” - опера в три действия от Йозеф Хайдн (съдържание)

БНР Новини

Либрето: Франческо Путини
Световна премиера:
25 април 1779 г. в театъра на граф Естерхази

Действащи лица:
Граф Ерико, таен съпруг на Розина (тенор)
Розина (сопран)
Баронеса Ирене, леля на граф Ерико (сопран)
Маркиз Ернесто, приятел на Ерико (тенор)
Лизета, прислужница на баронесата (сопран)
Вилото, заможен лекомислен джентълмен (баритон)
Мазино, рибар, брат на Розина (тенор)


Първо действие
Малка лодка е достигнала брега в бурята и жителите на рибарското село отвеждат четиримата корабокрушенци на безопасно място. Баронеса Ирене (местна земевладелка), нейната прислужница Лизета, маркиз Ернесто, (който се надява да се ожени за баронесата) и заможният джентълмен Вилото, са поканени от рибаря Мазино и сестра му Розина в тяхната къщурка.
Баронесата е чула слухове за неподходящото увлечение между Розина и твърдоглавия й племенник Ерико. За да попречи на този съюз, тя решава да омъжи Розина за лекомисления Вилото. Разказва й за добрите възможности на брака с богаташа. Баронесата възприема срама и колебанието на девойката като скромност, но всъщност Розина вече е омъжена за графа, който е изоставил красивата сестра на рибаря, дори не знае, че е имат малък син.
Вилото е очарован от идеята да се ожени за Розина, но нейният брат Мазино се опитва да го убеди, че няма шанс да я спечели. Граф Ерико пристига и заплашва да застреля Вилото, ако не остави на мира Розина. Ернесто е на негова страна. Баронесата се намесва и попарва любовните копнения на Ернесто - няма да бъде негова съпруга, докато не ожени племенника си, така че е в негов интерес Розина и Вилото да се венчаят.
След заплахите на Ерико, Вилото става още по-колеблив и това отвращава баронесата. Към сложните любовни връзки се прибавя още една - Лизета признава чувствата си на Мазето. Ерико решава да изпробва верността на Розина, държи се с нея надменно и я предлага на Вилото. За да избяга от затруднението, кандидат-женихът обявява: тръгва да търси печалба във войната. Граф Ерико му казва, че любовта и войната еднакво изискват смелост. Розина споделя с Лизета тайната за нещастния си брак.
Вилото, вдъхновен от заръките на графа, отново насочва вниманието си към Розина. Но тя споделя с баронесата - предпочита  смъртта пред женитбата с Вилото. Мазино се застъпва за сестра си, но Ирене им заповядва да мълчат. Чул как Розина е готова да умре, но не и да стане жена на богатото конте, Ерико я прегръща. Баронесата изненадва в този момент графа и му показва портрет на дамата, за която иска да го сватоса. Розина вижда как съпругът й одобрява предложението, тя се страхува, че е изгубила любовта му.

Второ действие
В палата на баронесата Ернесто умолява Розина да приеме предложението на Вилото, като й обяснява, че така и той скоро ще може да се ожени за Ирене. Разговорът им е дочут и погрешно разбран от графът и баронесата, които се обръщат срещу Розина. Тя решава да избяга и казва, че с радост би посрещнала смъртта, ако нямаше малък син. Графът, разярен от невярността й, заповядва на Вилото да убие и нея, и брат й Мазето. Лизета разкрива на Ерико, че Розина му е предана и го обича. Той е ужасен - подписал е смъртната присъда на съпругата си! Изживява се като Орфей, който страда за гибелта на любимата Евридика и се втурва да я търси.
Отчаяна, Розина се е скрила със сина си в порутената кула близо до рибарската къщурка. Мазино, изтощен от преследването, заспива. Вилото го открива, взима меча му и иска да го убие, но е възпрян от Лизета. Тя се среща с баронесата и Ернесто и се опитва да им обясни невинността на Розина. Появява се Ерико и вижда малко разплакано момче (това е неговият син!), което го отвежда при Розина. Графът се разкайва и докато двойката се прегръща, влизат останалите герои. Всички са вбесени от неочакваната гледка.

Трето действие
За да раздели Розина и графа, баронесата измисля коварен план – на всеки от тях изпраща писмо (уж написано от другия), което слага край на връзката им. След обяснимите чувства на последвал гняв и тъга, двойката скоро разкрива измамата и се заклева във вечна обич. Графът признава на баронесата за брака и детето си, а Ернесто и Розина я молят за прошка. Ирене се примирява и обещава да се омъжи за Ернесто. Всички пеят хвалебствена песен за верността и целомъдрието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10