„Алеф” означава търси

Журито на литературния конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов” в състав: Михайлина Павлова, Румен Леонидов и Асен Йорданов, заедно с организаторите, наградените и гостите в една снимка за спомен.
Снимка: архив на център „Алеф”, Бургас

Днешното време е пълно със социална несправедливост, генерираща омраза, ксенофобия, възраждане на пагубните за човечеството идеи за чиста раса, чиста нация… Как да опазим умовете и сърцата си от тези зарази? Как да не се поддадем на страха, че другият до нас ще поиска да ни направи като себе си, че чуждата вяра ще поиска да изоставим своята. До много отговори може да ни доведе търсенето на решение. Единият от тях е да се вкопчим в традициите. В добрите стари традиции на българина – традицията да е толерантен към различния, към друговереца, към чужденеца; традицията въпреки разбираемия страх от неизвестното и непознатото, да приема търсещия закрила. Как бургаският Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” се обърна към традициите, за да вдъхнови младите хора за толерантност и дух на разбирателство? Направи го като за втора поредна година обяви литературен конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”. Откриха ли организаторите това, което търсеха – новите измерения на старите традиции – за това ни разказват Алберта Алкалай от Центъра и Михайлина Павлова, председател на журито. Какво научиха за българските евреи - участници в Първата световна война и за себе си – това ни разказват победителката в конкурса Мирослава Грозева от Ямбол и носителката на почетна награда Седика Гюрсел от Айтос. Как се поддържа традиционното уважение към чуждите култури и религии у българина – своя опит споделя Емилия Владева, учителка в ГПЧЕ „Христо Ботев” в гр. Кърджали. Всичко това в предаването „Познати и непознати” от 19 януари 2015 г.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сашо Атанасов и Венета Гаврилова в студиото на програма „Христо Ботев“

Както и да пишеш, написаното остава

Освен със съдържанието си, написаният на ръка текст, отделни думи, дори само подписът казват още много за човека, който ги е оставил. Така дори след векове специалистът графолог може да направи портрет на историческа личност или анонимен автор. Особено важно е обаче мнението на експерта в криминални разследвания и съдебни процеси. Извън интригуващите..

публикувано на 20.11.18 в 16:55
Д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето

Д-р Елеонора Лилова: Заедно да защитаваме всички права на всички деца

„Децата са носители на права, но ние – възрастните, сме тези, които трябва да ги пазят“. Не помня кой и кога е казал тези думи, но те синтезират правилното отношение на възрастните към децата. Най-общо казано как да ги отглеждаме и възпитаваме. В това число и как да разговаряме с тях и за тях. С една дума за децата и техните права и как възрастните и ние,..

публикувано на 20.11.18 в 15:38
Теменужка Спасова и Надя Янакиева

Колко определения за мокър сняг знаете? И колко агрегатни състояния има той?

Що е то мокър сняг? - Теменужка Спасова знае най-малко 28 определения за него, а мокрият сняг има поне 40 агрегатни състояния. Не се съмнявайте, Теменужка Спасова е специалист в тази област. Трупа данни по време на своите приключения в различни „ледени“ географски точки от север на юг. Пътят я събира с друга екстремна пътешественичка - Надя Янакиева...

публикувано на 19.11.18 в 13:15
Думата „Мир“, изписана от безброй хартиени жерави-оригами в Хирошима

Шокиращи факти за Япония, лежерно за Занзибар

Започваме „Покана за пътуване“ аристократично и царствено. С родолюбивата ни рубрика „50 места от българската история отвъд България“ за една… противоречива личност от българската история – цар Фердинанд, на когото има кръстено училище в Словакия. Случи се така, че разговарях с две дами, завърнали се неотдавна от Япония. Сякаш бяха ходили в различни..

публикувано на 19.11.18 в 10:20
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05