Ясен Велчев: Група „Те” е отворена система

Ясен Велчев
Снимка: БГНЕС

Ясен Велчев започва професионалния си път още в началото на 90-те години. До 1999 той е основен двигател на група „Акага” и се изявява като неин пианист, композитор и аранжор в четири последователни албума. В група „Те” е от основаването й през 2000 г. След няколко промени днес формацията е в състав: Ивайло Звездомиров (бас), Стоян Янкулов-Стунджи (ударни), Дарин Василев (китара), Ясен Велчев (кийборди), Преслава Пейчева (вокал).

Нашето място е много трудно в момента. Мястото, в което се намират такива артисти като нас. Защото, ако си артист, който устоява себе си е много трудно за пробиеш в тези условия, в които в момента се намира нашата родна музика и въобще култура. Но трябва всеки един от нас, музикантите да си помисли какво остава след себе си. Аз много малко пъти съм правил компромис с това, което свиря и мисля да не го правя никога.

Музиката със сигурност е един от малкото конвертируеми български продукти. Дали обаче качествената и стойностната българска музика все още е властелин у нас? Ясен Велчев е категоричен в своите оценки. От увлекателния му разказ научаваме за принципите, от които се ръководи, когато създава нови аранжименти, за развитието и успехите на група „Те”, за предстоящите изяви на квинтета.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30
Шърли Менсън

Шърли Менсън

Интересен тембър, специфично пеене, характерно излъчване… каквото и да кажем, ще бъде вярно за Шърли Менсън – шотландска певица и актриса, добре позната като вокалистка на алтернативната рок формация „Гарбидж“, сформирана в Медисън през 1994 г. Членове на групата са Дюк Ериксън, Шърли Менсън, Стив Маркър и Бъч Виг.  Шърли Менсън е родена в Единбург. На 7..

публикувано на 15.11.18 в 09:05