Ясен Велчев: Група „Те” е отворена система

Ясен Велчев
Снимка: БГНЕС

Ясен Велчев започва професионалния си път още в началото на 90-те години. До 1999 той е основен двигател на група „Акага” и се изявява като неин пианист, композитор и аранжор в четири последователни албума. В група „Те” е от основаването й през 2000 г. След няколко промени днес формацията е в състав: Ивайло Звездомиров (бас), Стоян Янкулов-Стунджи (ударни), Дарин Василев (китара), Ясен Велчев (кийборди), Преслава Пейчева (вокал).

Нашето място е много трудно в момента. Мястото, в което се намират такива артисти като нас. Защото, ако си артист, който устоява себе си е много трудно за пробиеш в тези условия, в които в момента се намира нашата родна музика и въобще култура. Но трябва всеки един от нас, музикантите да си помисли какво остава след себе си. Аз много малко пъти съм правил компромис с това, което свиря и мисля да не го правя никога.

Музиката със сигурност е един от малкото конвертируеми български продукти. Дали обаче качествената и стойностната българска музика все още е властелин у нас? Ясен Велчев е категоричен в своите оценки. От увлекателния му разказ научаваме за принципите, от които се ръководи, когато създава нови аранжименти, за развитието и успехите на група „Те”, за предстоящите изяви на квинтета.