Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клеопатра”, опера в четири действия от Жул Масне (съдържание)

Музика: Жул Масне
Либретото: Луй Пайен
Световна премиера: 23 февруари 1914 година в Монте Карло

Действащи лица:
Клеопатра, египетска царица - мецосопран
Марк Антоний, триумвир на Рим - баритон
Спакос, роб - тенор
Октавия, съпруга на Марк Антоний - сопран
Шармон, робиня на Клеопатра - сопран
Ениус, римски войник - баритон
Северус, римлянин - баритон

Действието се развива в Рим и Египет през I век преди н.е.


Първо действие
В своя лагер в Тарс, Марк Антоний приема почитания от представители на цяла Азия. Спакос известява за идването на Клеопатра. Антоний подигравателно я нарича „куртизанката с корона”. Красавицата се появява в пищно и предизвикателно облекло и искрата между двамата се запалва мигновено. Владетелят на Рим изпъжда всички присъстващи и двамата остават сами. Любовната сцена прекъсва Ениус, който носи писмо от Сената: Марк Антоний трябва да се върне в Рим. За негова жена е избрана Октавия, сестра на триумвира Октавиан, единият от тримата владетели на Рим. В отговор на това Антоний отплава с Клеопатра за Египет.

Второ действие
Марк Антоний се е завърнал в Рим. Сватбеното тържество с Октавия е към своя край. Ениус коментира със слугите любовната афера между господаря им и царицата на Египет. Идват Антоний и Октавия. Владетелят отпраща жена си и започва да разпитва Ениус за Клеопатра. От него научава за новата връзка на царицата и завладян от ревност решава да се върне веднага в Египет.

Клеопатра и новият и любовник Спакос се веселят преоблечени сред тълпата.
На празненството е и младият танцьор Адамос. Спакос напада Адамос. Идва робинята на царицата Шармон, за да и съобщи, че Марк Антоний се завръща в Египет. Спаркос се опитва да спре Клеопатра, но не успява.

Трето действие
В двореца на Клеопатра двамата влюбени се забавляват. Танцьори от цял свят ги веселят, а Клеопатра целува всеки роб, дръзнал да отпие от чаша с отровено вино. Идва Октавия и моли Марк Антоний да се върне с нея в Рим. В противен случай брат и Октавиус ще нападне Египет. Марк Антоний отива да подготви своята войска. Спакос отвежда Октавия.

Четвърто действие
Клеопатра е във своята гробница. Тя е изпратила вестител до сразения в битката Марк Антоний. Спакос е засегнат от признанието на царицата, че тя всъщност обича Марк Антоний. Раздразнен, той и разкрива, че е казал на вестителя да оповести на римляните нейната смърт. Клеопатра пронизва Спаков с камата си. В същото време известяват за идването на ранения Марк Антоний. Той е внесен на носилка от войниците си, издъхва в обятията на Клеопатра. Клеопатра заповядва да пуснат кобрата, която трябва да я ухапе смъртоносно. Октавий и войниците му влизат в гробницата, но вече е късно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36