Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клеопатра”, опера в четири действия от Жул Масне (съдържание)

Музика: Жул Масне
Либретото: Луй Пайен
Световна премиера: 23 февруари 1914 година в Монте Карло

Действащи лица:
Клеопатра, египетска царица - мецосопран
Марк Антоний, триумвир на Рим - баритон
Спакос, роб - тенор
Октавия, съпруга на Марк Антоний - сопран
Шармон, робиня на Клеопатра - сопран
Ениус, римски войник - баритон
Северус, римлянин - баритон

Действието се развива в Рим и Египет през I век преди н.е.


Първо действие
В своя лагер в Тарс, Марк Антоний приема почитания от представители на цяла Азия. Спакос известява за идването на Клеопатра. Антоний подигравателно я нарича „куртизанката с корона”. Красавицата се появява в пищно и предизвикателно облекло и искрата между двамата се запалва мигновено. Владетелят на Рим изпъжда всички присъстващи и двамата остават сами. Любовната сцена прекъсва Ениус, който носи писмо от Сената: Марк Антоний трябва да се върне в Рим. За негова жена е избрана Октавия, сестра на триумвира Октавиан, единият от тримата владетели на Рим. В отговор на това Антоний отплава с Клеопатра за Египет.

Второ действие
Марк Антоний се е завърнал в Рим. Сватбеното тържество с Октавия е към своя край. Ениус коментира със слугите любовната афера между господаря им и царицата на Египет. Идват Антоний и Октавия. Владетелят отпраща жена си и започва да разпитва Ениус за Клеопатра. От него научава за новата връзка на царицата и завладян от ревност решава да се върне веднага в Египет.

Клеопатра и новият и любовник Спакос се веселят преоблечени сред тълпата.
На празненството е и младият танцьор Адамос. Спакос напада Адамос. Идва робинята на царицата Шармон, за да и съобщи, че Марк Антоний се завръща в Египет. Спаркос се опитва да спре Клеопатра, но не успява.

Трето действие
В двореца на Клеопатра двамата влюбени се забавляват. Танцьори от цял свят ги веселят, а Клеопатра целува всеки роб, дръзнал да отпие от чаша с отровено вино. Идва Октавия и моли Марк Антоний да се върне с нея в Рим. В противен случай брат и Октавиус ще нападне Египет. Марк Антоний отива да подготви своята войска. Спакос отвежда Октавия.

Четвърто действие
Клеопатра е във своята гробница. Тя е изпратила вестител до сразения в битката Марк Антоний. Спакос е засегнат от признанието на царицата, че тя всъщност обича Марк Антоний. Раздразнен, той и разкрива, че е казал на вестителя да оповести на римляните нейната смърт. Клеопатра пронизва Спаков с камата си. В същото време известяват за идването на ранения Марк Антоний. Той е внесен на носилка от войниците си, издъхва в обятията на Клеопатра. Клеопатра заповядва да пуснат кобрата, която трябва да я ухапе смъртоносно. Октавий и войниците му влизат в гробницата, но вече е късно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
The Singing Loins

The Singing Loins от Рочестър откриват есенния "пънк-джаз" сезон

"Автентичната сурова фолк банда от делтата на Медуей", The Singing Loins ще открие есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз" тази събота (14 септември) в клуб "Сингълс", където вече си стана традиция да идват групи от същата кръвна група ( като испанците Guadalupe Plata, американците Left Lane Cruiser, французите Les Lulliies, a дори и Violons..

публикувано на 11.09.24 в 19:58

Дипломация в ритъма на шлагер

Музиката е феномен, който може да възпитава, да разказва истории, да променя нагласи и да формира вкусове. Певецът Христо Паскалев , известен  у нас и в чужбина като Паскал е живото доказателство за силата на музиката като средство за дипломация и културно общуване. В "Нашият ден" разговаряме са Паскал за албума "Шлагерите на Европа" , в..

публикувано на 11.09.24 в 14:39

aBOVe the ROCK над Бов: Да се видим на скалите, защото ще е повече от музика

От 13 до 15 септември сред красивия пейзаж и чистия въздух на Искърското дефиле ще се проведе фестивала aBOVe the ROCK . Повече за музикалното събитие, което ще се извиси над планинското село Бов разказва в "Нашият ден" организаторът Зорница Митин . По думите на Митин посетителите на фестивала ще имат шанса да чуят разпознаваеми имена..

публикувано на 11.09.24 в 09:16

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05

Директно излъчване на концерти - част от есенната програмата на ММФ "Варненско лято"

През септември Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава с модула "Ренесансова и барокова музика" и Международен симпозиум. "И тази година сме се опитали да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален барок. – сподели артистичният директор на фестивала "Варненско лято"..

публикувано на 09.09.24 в 13:11