Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редакторът, невидимият партньор

БНР Новини
Снимка: redaktoritebg.com

Факт е, че за работата на редактора и коректора се сещаме тъкмо тогава, когато ги няма. Колко често се натъкваме на текстове, които очевидно се нуждаят от смислово, структурно, стилово коригиране, да не говорим за елементарния правопис и пунктуация. Тогава се питаме - къде е гледал редакторът, какво е правил коректорът. За съжаление в много от случаите се спестява тъкмо от услугите на тези двама важни спътници на автора. Така е, ако говорим за „сериозни” издания на художествена и научна литература и периодика. А какво да кажем за безбройните брошури, рекламни материали, билбордове, субтитри, сайтове. Там направо е щастливо изключение да прочетеш добре изработен и грамотно написан текст. Очевидно е, че има глад за услугите на квалифицирани редактори и коректори. Цени ли се обаче трудът им, как се справят с наличната справочна литература и налагащата се норма питаме Павлина Върбанова, авторка на сайта „Как се пише” и Ваня Станчева, създателка на електронната платформа „Редакторите БГ”.
• Ден на унгарския език - как унгарците празнуват уважението и любовта си към родния език.
• Забравените думи на соца - по повод годишнината от 10 ноември 1989 г. да извадим за малко от нафталина думите от социалистическото ни минало, за да видим колко големи са промените в речника ни. Помните ли какво беше завуч и завучка, социалистическо съревнование, агитпункт, многомашинничка, ТКЗС, петилетка, политпросвета, насрещен план…

Все си мисля, че към и без друго богатата глаголна система на българския език задължително трябва да добавим още едно глаголно време. Аз го наричам „минало неосъществено”. Употребата му се активизира особено много, когато се опитваме да анализираме живота си от 10 ноември 1989 г. насам. Да не говорим, че и в личен план доста хора са пристрастени към него. Какво щяло да бъде ако не беше станало нещо друго…, къде можехме да сме, ако не бяхме тук, кой трябваше да ни оправи и колко щяхме да сме добре, ако не ни бяха изиграли… Съзнавам, че граматически подготвените хора ще кажат, че тези глаголни форми отдавна са описани в граматиките със съответните имена, но аз упорито ще продължа да наричам такова говорене „минало неосъществено”. Странно е, но въпреки всички доказателства, че съчиняването на някакво мечтано бъдеще със задна дата с нищо не подобрява реалното настояще и възможното ни бъдеще, разказите и споровете в минало неосъществено продължават да ни държат в лепкавата си мрежа, да замъгляват погледа ни и да ни обезсилват.
Затова, скъпи слушатели, днес, на 10 ноември 2015 г., 26 години след последната съдбовна промяна в общия ни живот, ви призовавам да изхвърлим миналото неосъществено от речника и от мислите си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55