Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Троянците“ – опера от Ектор Берлиоз в пет действия (съдържание)

Музика: Ектор Берлиоз
Либрето: Ектор Берлиоз, по латинската епическа поема на Вергилий „Енеида“
Поставена за пръв път в чужбина - декември 1890 г. в Карлсруе , на немски език, под диригентството на Феликс Мотл.
Премиерата на оригиналния френски език e през 1906 г. в Брюксел.

СнимкаДействащи лица:
Еней, троянски герой, син на богинята Венера и принц Анхис – тенор
Кореб, млад принц от Азия, сгоден за Касандра – баритон
Пантос, троянски жрец, приятел на Еней – бас
Нарбал, министър на Дидона – бас
Иопас, тирийски поет от двора на Дидона – тенор
Асканий, 15-годишен син на Еней – сопран
Касандра, пророчица на Троя, дъщеря на Приам – мецосопран
Дидона, царица на Картаген, вдовица на Сихей, принц на Тир – мецосопран
Анна, сестра на Дидона – контраалт
Хилас, млад фригийски моряк – тенор
Приам, цар на Троя – бас
Гръцки вожд – бас
Призрак на Хектор, син на Приам – бас
Хелен, троянски прорицател, син на Приам – тенор
Двама троянски воини – баси
Жрец на Плутон – бас
Поликсена, сестра на Касандра – сопран
Хекуба, царица на Троя – сопран
Андромаха, вдовицата на Хектор – роля без пеене
Астианакс, 8-годишен син на Хектор и Андромаха – роля без пеене
Войник – бас
Троянци, гърци, тирийци и картагенци; нимфи, сатири, фавни, силвани и невидими духове



Първо действие

В изоставения гръцки лагер извън стените на Троя Троянците празнуват видимия край на 10-годишната обсада на града. Те виждат голям дървен кон, оставен от гърците и приемат, че това е жертвоприношение в чест на Атина Палада. Единствено пророчицата на Троя – Касандра, гледа с недоверие на ситуацията. Тя предсказва, че няма да е жива, за да се омъжи за годеника си Кореб. Когато той се появява, я призовава да забрави своите опасения. Но пророческото й видение придобива нова яснота – Касандра вижда пълното унищожение на Троя! Влиза Андромаха и веселието замира.
Втурва се Еней и съобщава за поглъщането на троянския жрец Лакоон от две морски змии, след като той предупредил троянците да изгорят коня, защото е някаква военна хитрост на Одисей. Еней тълкува това като проява на гнева на богинята Атина за нейното непочитане от Лакоон. Въпреки протестите на Касандра, Приам и троянците вкарват дървеното съоръжение в града, в непосредствена близост до храма на Атина Палада. От коня се чува звън на оръжия, но троянците, потънали в своята заблуда, го възприемат за щастлива поличба. Касандра наблюдава шествието в пълно отчаяние и в края на действието се оттегля решена да умре под стените на Троя.

Второ действие
Преди започване на действието скритите в дървения кон гръцки войници излизат, разрушават Троя и избиват нейните жители.

Първа сцена: Двореца на Еней
В далечината битката се разгаря. Появява се призракът на Хектор и предупреждава Еней да бягат от Троя към Италия, където да основат нова Троя.  Образът на Хектор избледнява и Пантос съобщава за скритите гръцки воини в коня. Асканий, 15-годишният син на Еней, се появява с новината за още по-големи разрушения. Кореб, начело на група войници, убеждава Еней да вдигнат оръжие за битка. Всички решават да защитават Троя до смърт.

Втора сцена: Двореца на Приам
Пред олтара на Веста се молят група троянски жени и призовават Божията помощ в подкрепа на воините и града. Касандра съобщава, че Еней с няколко троянски воини са спасили съкровищата от двореца на Приам и са помогнали на хората в крепостта. Тя пророкува, че Еней и оцелелите ще намерят нова Троя в Италия. Но казва и че Кореб е мъртъв и решава да умре. Другите жени признават истинността на пророчествата на Касандра и съжаляват, че не са я послушали преди. Тогава Касандра призовава троянските жени да се присъединят към нея в смъртта, за да предотвратят своето оскверняване от нахлуващите гърци. Някои жени признават страха си от смъртта, а Касандра откъсва погледа си от тях. Другите жени се обединяват с нея в решимостта си да загинат. Един гръцки капитан наблюдава тази сцена с възхищение към проявената смелост. Гръцките войници излизат на сцената, настоявайки жените да им предадат съкровищата на Троя. Касандра им се присмива предизвикателно, а след това изведнъж се пробожда. Поликсена взима същото оръжие и прави същото. Останалите жени с презрение заявяват, че е твърде късно за съкровището и извършват масово самоубийство пред очите на ужасените войници. Преди да издъхне Касандра се провиква „Италия!“

Трето действие

Картагенците и тяхната царица Дидона празнуват своя разцвет в последните седем години след бягството им от Тир и основаването на новия град. Но Дидона е загрижена за Ярба - берберският цар, който й е предложил политически брак. Картагенците се кълнат в своята вярност към Дидона, а строители, моряци и земеделци й предлагат своите почести. След церемонията двете сестри Дидона и Анна насаме обсъждат любовта. Анна настоява Дидона да се ожени отново, но тя отказва и иска да остане вярна на паметта на своя съпруг Сихей. Влиза Иопас и съобщава за пристигнал в пристанището неизвестен флот. Припомняйки си за собствените морски перипетии, Дидона обявява, че непознатите са добре дошли. Влиза Асканий, представя спасеното съкровището на Троя и разказва историята на троянците. Дидона признава, че знае за случилото се. След това Пантос разказва за заветната цел на троянците да основат нов град в Италия. По време на тази сцена Еней е преоблечен като обикновен моряк.
Пристига Нарбал с новината, че Ярба и армията му нападат областите около Картаген и се отправят към града. Но Картаген не разполага с достатъчно оръжия, за да се защити. Тогава Еней разкрива истинската си самоличност и предлага услугите на своя народ, за да помогне на Картаген. Дидона приема предложението, а Еней й поверява грижите за Асканий. Картагенците и троянците се подготвят за битка срещу нумидийците.

Четвърто действие

Първа сцена: Царски лов и буря
Тази сцена е пантомима с инструментален съпровод. Действието се развива в гората, в далечината се вижда пещера. Поточе тече от скала и се влива в малко езеро с тръстики. Две наяди ​​се появяват и изчезват, но се връщат да се изкъпят в езерцето. В далечината се чуват ловни рогове, преминават ловци с кучета и нимфите ​​се крият в тръстиката. Асканий галопира по сцената възседнал своя кон. Дидона и Еней са отдалечени от останалата част на ловната дружина. Удря гръм и двамата се приютяват в пещерата. В кулминацията на бурята нимфи ​​с разрошени коси тичат нагоре-надолу по скалите с бурни жестове. Те избухват в диви викове “а-о“ (сопрани и контраалт) и се присъединяват към фавните, силваните и сатирите. Потокът се превръща в порой, водопади се изливат по камъните, хорът припява „Италия! Италия! Италия!“ Дърво е ударено от мълния, гръмва, запалва се и пада на земята. Сатирите, фавните и силваните вдигат горящите клони и танцуват с тях в ръцете си, после изчезват с нимфите в дълбините на гората. Сцената се закрива бавно от гъсти облаци, но когато бурята утихва, облаците се вдигат и разсейват.

Втора сцена: Градините на Дидона край брега
Нумидийците са отблъснати, Анна и Нарбал са доволни от случилото се и си отдъхват. Въпреки това, Нарбал се притеснява, че Дидона пренебрегва държавното управление за сметка на любовта си към Еней. Анна отхвърля подобни опасения и казва, че това само показва какъв прекрасен цар за Картаген би бил Еней. Нарбал напомня обаче на Анна, че по волята на боговете крайната цел за Еней е Италия. Анна отговаря, че няма по-силен бог от любовта. Влиза Дидона, около нея танцуват египетските танцьорки, робите и нубийските слугини, а тя моли Иопас да изпее песента за полята. После моли Еней да разкаже още приказки от Троя.
Еней разкрива, че след дълги увещания вдовицата на Хектор - Андромаха, се жени за Пир - синът на Ахил, убиецът на Хектор. След чутото Дидона преразглежда чувствата си към покойния си съпруг. Изведнъж Асканий изхлузва пръстена на Сихей от ръката на Дидона. Дидона го сваля и по-късно забравя за него. Останали насаме Дидона и Еней пеят своя любовен дует. В края на действието се появява  бог Меркурий, удря щита на Еней и извиква три пъти „Италия!“.

Пето действие

Първа сцена: Пристанището на Картаген
Хилас е сам и пее своята носталгична песен. Двама стражи подигравателно коментират, че той никога няма да види родината си отново. Пантос и троянските предводители обсъждат гневните знаци на боговете по повод забавеното отплаване към Италия. Стражите отбелязват, че те имат добър живот в Картаген и не искат да го напуснат. Идва Еней и пее за своето отчаяние заради поличбите и предупреждения на боговете да отплава час по-скоро за Италия. Той се разкъсва от чувствата си към Дидона и усещането, че я предава. Призраците на Приам, Кореб, Хектор и Касандра се появяват и безмилостно настояват Еней да отплава за Италия. Еней се предава и осъзнава, че трябва да се подчини на заповедта на боговете, но осъзнава и своята жестокост и неблагодарност към Дидона. След това нарежда на своите другари да се подготвят за отплаване утре сутрин преди изгрев слънце.
Появява се Дидона, която е ужасена, че Еней иска да тръгне тайно, но тя продължава да го обича. Еней я моли за разбиране - та боговете непрекъснато му изпращат послания да изпълни волята им! Дидона не приема неговите думи, проклина го и си тръгва.

Втора сцена: Покоите на Дидона призори
Дидона моли Анна да се опита да убеди още един път Еней да остане. Анна признава вината си, че е насърчавала любовта между сестра си и Еней. Дидона ядосано отговаря, че ако Еней наистина я обичаше, нямаше да се поддаде на боговете. После обаче моли сестра си да остане още няколко дни.
Тълпата наблюдава как троянците отплават. Иопас предава новината на Дидона. В яростта си тя заповядва картагенците да преследват и унищожат флота на троянците. След това решава да принесе жертва, включително да унищожи своите подаръци от троянците и нейните за тях. Останала сама, решава да умре като изрази своята любов към Еней с песента си.

Трета сцена: Дворцовите градини
Построена е жертвена клада. Нарбал и Анна проклинат Еней да умре унизително в битка. Дидона се качва на кладата, сваля воала си и го хвърля върху тогата на Еней. Тя има видение за бъдещето - африкански воин на име Ханибал ще се издигне и ще атакува Рим, за да я отмъсти. След това картагенската царица се намушква с ножа на Еней за ужас на своя народ. Но малко преди смъртта си има последно видение: Картаген ще бъде разрушен, а Рим ще стане „безсмъртен“. Тогава картагенците произнасят последно проклятие върху Еней и неговите хора, като обещават отмъщение за изоставянето му на Дидона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10