Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 6 април

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гост: Пламен Паскалев, член на Българско соколарско дружество. Говорим за участието в изложбата „Лов и риболов”, за хобито и отглеждането на соколи.
• Интервю с холивудския режисьор Тед Кочев, който гостува на „София филм фест” в Пловдив. Той посети къщата на баща си  и получи личната си българска карта на специална церемония.
• Интервю със Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници за изложбата „Цветове“.
• Репортаж за изложбата от екзотични пеперуди в Природонаучен музей Пловдив.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Куба

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на „Българка джуниър квартет“, „Дива река“ и Евелина Христова, Недялко Недялков и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Скандалът с „Панамските документи“. Ще последват ли политически трусове?
• Връщането на бежанци от Гърция в Турция – справят ли се двете страни в спогодбите между ЕС и Турция? След началото на прилагането му в действие – оказва ли се този план подходящ?
• Културен афиш
• Обувки и поезия в историята на Божидар Русев

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Започнаха да пръскат срещу кърлежи столичните паркове. Вредни ли са химикалите за хората? Съвети за алергичните.
• По пътя: водим ви в самоковското село Белчин, за да разберем защо се е превърнало в едно от най-посещаваните места в страната.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Мирослав Иванов представя предпремиерно втория си авторски албум „Цирк“.
• Мирослава Кацарова преди старта на новия си проект Desafinado LIVE, посветен на бразилската музика.
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Честно и тайно

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• 2-ри фестивал на съвременното китайско кино в София. Гости: кинокритикът и специалист по азиатско кино доц. Андроника Мартонова и Александра Ангелова от институт „Конфуций“.
• Спектакълът „Цената на истината“ от Стефан Цанев на ямболския държавен театър „Невена Коканова“ гостува в София и Пловдив. Интервю с режисьора на постановката Мартин Киселов.
• Разговор с проф. Мирослава Кортенска за новоизлязлата й книга „Яворов и театърът“ след премиерата на изданието в големия салон на БАН.
• Кореспонденция на Феня Декало от Тел Авив. Среща с българката Румена Леонидова, изпълнителен директор на най-престижния цирк на Израел „Флорентин“ преди премиерата от най-новата програма на артистичната институция.
• Поредица „Интернет платформите на съвременното българско неконвенционално изкуство“. Среща с холандеца Рене Бекман, съвременен артист, редактор на фейсбук групата „Не си сам – съвременно изкуство в България“, преподавател в магистърската програма „Дигитални изкуства” на НХА.
• Какво се случва: Тайната на забулването – културна, социална или религиозна практика? Разговор с д-р Галина Евстатиева, преподавател по арабска култура в СУ „Св. Климент Охридски“, по повод новото й историческо изследване.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Заедно в ефира – Концертни дуети на известни наши музиканти. Ина Кънчева и Людмил Ангелов представят своя нов компакт диск – „Полин Виардо – песни и мазурки“.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Съпротиви в изкуството, изкуство на съпротивата
Кураторът на подредената в Софийска градска художествена галерия изложба „Форми на съпротива“ Красимир Илиев се опитва да проникне по-дълбоко в причините защо комунистическата власт така усърдно и със злоба е преследвала българските творци. Ясно е, че зад всичко се крият идеологически причини, но особеното внимание, което тоталитаризмът обръща на изкуството и културата заслужава по-обстойно вглеждане. Та тъкмо такова правим заедно с Красимир Илиев, с проф. от катедра „Теория и история на културата“ от СУ „Св. Климент Охридски“ и с доц. Наталия Христова от Нов български университет.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етика и наука: Човешкото тяло – инструмент или същност

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Знаменити джаз-контрабасисти от световните сцени: Чарлз Мингъс.
Чарлз Мингъс – един от големите американски джаз музиканти и композитори на XX век, който допринася изключително много за развитието на този жанр. Не обича квалификации, норми и правила. Създава свой собствен стил в музиката. Отдава се на импровизацията, като за основа използва горещото и прочувствено усещане на хард бопа и  отдава своята почит към госпъла с който израства.
Мингъс има способността да намира талантливи, често никому неизвестни известни музиканти, с които сглобява нестандартни инструментални ансамбли.
Като изпълнител е новатор в техниката на свирене на контрабас, като е смятан от мнозина за един от най-талантливите изпълнители на този инструмент. С времето Мингъс става все по-голям голям виртуоз.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„За боговете и героите – Дафна”, по гръцки мит

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Представяме ви латино-поп и латино-рок изпълнители от Америка, както и някои европейски групи с латино-членове, творящи в смесени стилове… От келтската салса на „Салса Селтика“, белгийския латино-джаз на „Ла Чива Гантива“ и датския латино- и етно-рап на „Аутландиш“, до мексиканците „Лос де Абахо“, пуерториканците „ДаЗуу“ и колумбийците „Кабас“ Ще завършим на територията на САЩ, където кънтри-рокът, блусът и латиното (в югозападните щати Тексас, Аризона и Калифорния, някога част от Мексико) се сливат в чикано-рок. Представители на този стил са „Лос Лоунли бойс“ – трима талантливи братя от Сан Анджело, централен Тексас.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контемпо
„Новите“ инструменти в „съвременната класическа“ музика:
• два концерта за акордеон и един за шенг в игра на музикален референдум;
• интервю с баяниста Роман Юсипей (Украйна/Германия).

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Туатамур“ от Деян Енев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ще има ли по-голяма протестна реакция срещу предложението на Столична община за поредното поскъпване на билетите за градски транспорт – разговор с Веселин Николов, член на Автономния работнически синдикат, който в петък, 1 април организира протест срещу поскъпването пред сградата на общината. Ще потърсим и представител на Столична община за коментар по темата.
• Интервю с членове на музикалната група „Баба Зула“ относно смесицата от традиции, влиянието на една култура върху друга, политическата ситуация в Турция в момента и можем ли да възприемаме Истанбул все още като място, където мостовете се пресичат.
• Новият албум на SUEDE.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
• Великденско турне в Босна и Херцеговина (29 март – 1 април 2016) на камерния мъжки хор „България“– интервю с диригента акад. Валентин Бобевски и солиста на състава Велислав Велев.
• Спомен за проф. Венета Вичева – ден, преди да отбележим нейната 85-годишнина, ще си припомним гласа на именитата диригентка от нейно участие в Cantate Jubilate точно преди десет години.
• Хорови новости: информация за певчески събития у нас и в чужбина.
• Музикална разходка из Европа с шестимата брилянтни вокалисти от английския ансамбъл The King’s Singers.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10