Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят повече от 22 часа директни предавания от "Аполония", започваме днес

БНР Новини
Димитър Буров - цигулка, Христо Танев - виолончело, и Людмил Ангелов - пиано.

От тази вечер започват директните излъчвания от фестивала на изкуствата "Аполония". Ето и първият концерт в ефира на програма "Христо Ботев" от 19.00 часа с участието на Димитър Буров - цигулка, Христо Танев - виолончело, и Людмил Ангелов - пиано.

Програма:

Франц Шуберт Клавирно Трио № 1

Сергей Рахманинов Елегично трио

Панчо Владигеров Трио

Димитър Буров учи в Лондон и по-късно участва като солист и камерен музикант в редица фестивали в Англия. Свири с камерни състави като Chilingirian, Carducci, Tippett Quartets, London Mozart Trio, Molto Musica Ensemble, St Martin in the Fields и други. Бил е солист на повечето големи български оркестри, гостувал е и на Международния европейски фестивал, Софийски музикални седмици, Варненско лято. Изнася концерти във Франция, Швейцария, Германия, Русия, Турция, Словакия и Далечния Изток. Започва педагогическата си кариера във Великобритания, а по-късно ръководи струнна катедра. Води майсторски класове в Англия, Хонг Конг, Китай, Турция, Словакия и България. Има записи в БНР и издадени няколко компактдиска, един от които е отличен за най-добър диск на месеца от Classical Music Magazine в Лондон .


Христо Танев
е учил в САЩ. Бил е солист на повечето големи български оркестри, участвал е във водещи фестивали в страната. Изнасял е концерти в Германия, Испания, Русия, САЩ, Турция, Словакия и Сърбия. Има записи за БНР, БНТ, bTV и български звукозаписни фирми. От 1994 е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. Канен е като гост концертмайстор на оркестрите на Софийската опера, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Сан Паоло и Мюнхнер Рундфунк. Член на Квартет „Димов“ и преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и НБУ.

Людмил Ангелов e носител на награди в престижни международни конкурси в Италия, Чехия, САЩ, Полша. През 1997 получава първата и единствена награда на конкурса Майстори на пианото в Монте Карло, в който участват само финалисти от международни конкурси. Свири на сцените на всички европейски страни, Северна и Южна Америка, Хонг Конг, Корея, Тайван. Изнася рецитали и е солист на оркестъра на Ковънт Гардън – Лондон, Филхармоничен оркестър – Монте Карло, Руския държавен симфоничен оркестър, Берлинския симфоничен оркестър, Испанския национален оркестър, Атинския държавен оркестър, Софийската филхармония и др. През 2004 е обявен за Музикант на годината от БНР. Живее в Испания, където е директор на Международния музикален фестивал в Толедо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
The Singing Loins

The Singing Loins от Рочестър откриват есенния "пънк-джаз" сезон

"Автентичната сурова фолк банда от делтата на Медуей", The Singing Loins ще открие есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз" тази събота (14 септември) в клуб "Сингълс", където вече си стана традиция да идват групи от същата кръвна група ( като испанците Guadalupe Plata, американците Left Lane Cruiser, французите Les Lulliies, a дори и Violons..

публикувано на 11.09.24 в 19:58

Дипломация в ритъма на шлагер

Музиката е феномен, който може да възпитава, да разказва истории, да променя нагласи и да формира вкусове. Певецът Христо Паскалев , известен  у нас и в чужбина като Паскал е живото доказателство за силата на музиката като средство за дипломация и културно общуване. В "Нашият ден" разговаряме са Паскал за албума "Шлагерите на Европа" , в..

публикувано на 11.09.24 в 14:39

aBOVe the ROCK над Бов: Да се видим на скалите, защото ще е повече от музика

От 13 до 15 септември сред красивия пейзаж и чистия въздух на Искърското дефиле ще се проведе фестивала aBOVe the ROCK . Повече за музикалното събитие, което ще се извиси над планинското село Бов разказва в "Нашият ден" организаторът Зорница Митин . По думите на Митин посетителите на фестивала ще имат шанса да чуят разпознаваеми имена..

публикувано на 11.09.24 в 09:16

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05

Директно излъчване на концерти - част от есенната програмата на ММФ "Варненско лято"

През септември Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава с модула "Ренесансова и барокова музика" и Международен симпозиум. "И тази година сме се опитали да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален барок. – сподели артистичният директор на фестивала "Варненско лято"..

публикувано на 09.09.24 в 13:11