Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 септември - Международен ден на лешоядите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След 15 години упорита работа, екипът на Зелени Балкани, Фондът за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици имат основание да обявят новината: може да се приеме, че белоглавият лешояд вече е възстановен в България, в районите на Стара планина и Кресна (Пирин). Това става след загнездването на 25 двойки и отглеждането на 11 малки пиленца в трите, както биолозите ги наричат, „целеви райони”: Врачански Балкан, Котел, (Сливен) и Кресна (Пирин). Събитието е с международно значение. Така след близо 7 десетилетия, лешоядите отново се завръщат и стават неделима част от българската природа. Младото попълнение има за кръстници 11 от най-значимите природозащитници и учени от Европа.  
Кои са личностите, чиито имена ще летят на крилете на тези горди птици, може да научите от следния линк
От голямо значение за работата на българските еколози, орнитолози и биолози, е признанието в списъка на тези европейски  специалисти да има българин. Това е инж. Николай Ненчев, директор на Природен парк „Врачански Балкан”. Освен него, в предаването ще чуете Виолета Макавеева. Когато в наши дни се излюпи първото белоглаво лешоядче в България. Тъкмо нейното предложение спечели в Националния конкурс за избор на име. „Ако е момиченце, да е Първолета. Ако е момченце - Първолет”. Предложението се хареса на всички. А какво прави днес Първолет? Ще научим по време на разговора с Виолета Макавеева. Като горда кръстница на Първолет, тя грижовно следи всяка новина за лешоядите, не само в България. От нея всеки би могъл да научи много за полезността на птиците за тяхното опазване, за ролята им в биологичното разнообразие.   
На 3 септември е Международният ден на лешоядите. Винаги е в първата събота на септември. По този повод Дирекцията на  Природен парк „Врачански Балкан” кани всички любители на зелените пътеки и небесните маршрути заедно да отбележим този ден. Сборният пункт е в 8.00 ч. в центъра на село Долно Озирово.
Врачански Балкан е сред малкото места, където може да направите приятен орнитоложки маршрут с обект на наблюдение - белоглавите лешояди. А вие се подгответе за разходката: ще бъдат необходими удобни дрехи, обувки, вода и нещо леко за похапване. За птиците, ако имате, вземете и бинокъл.
Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на този парк. Имат размах на крилете към 3 метра. Видът е включен в Червената книга на България. Още от древността хората са почитали тези птици, осъзнавали са безценната има роля на удивителни санитари на природата. Днес, за съжаление, заради човешката жестокост и незнание, видът е на път да изчезне от лицето на Земята. От нас зависи да познаваме и разбираме ползата от тези птици, какво изключително богатство представляват за устойчивото развитие. Колко са видовете лешояди, характерни за България? Да чуем верния отговор от Елена Тилова, която също се е посветила на каузата за опазване на лешоядите в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16