Кисело мляко от Момчиловци, вода от Сатовча, загадки и тайни от Странджа

Снимка: Momchilovtsi Fest

С какво България може да бъде привлекателна за китайските туристи? Там имат древна история, култура, изкуство. Що се отнася до индустрията, произвеждат всичко за цял свят. Страната развива високи технологии. С изключение на една, казват самите китайци. И правят всичко възможно, за да видят лично що за чудо е необичайната и неразгадаема технология: заквасване на киселото мляко. Когато се записват за пътуване до България, първо се интересуват ще видят ли как прясното мляко се превръща в кисело. В Китай отдавна знаят, че родопчаните са дълголетници. Далеч на Изток момчиловското кисело мляко е на почит. Винаги е гъсто, ароматно, вкусно. Може би една от тайните на технологията се крие в особеното облекло на родопчаните? На всяка демонстрация пред туристите местните хора са в народни носии. В Китай се питат: Дали при тях закваската ще стане, ако се облекат в традиционните родопски дрехи?! Пътуват ли български носии за Китай? Защо в многомилионен Шанхай възторжено скандират името на Момчиловци? – Разказва Сийка Суркова, кмет на общината. И ни кани в красивото родопско село на празник през септември.
А знаете ли къде се намира най-големият брезов масив на Балканите? – Също в Родопите, но селището е друго. Някога там си правели домашна дъвка от бяла бреза. Брезата е бяла, а каква на цвят е дъвката? – Чуйте предаването и ще получите отговор.
Вълшебни маршрути ни очакват и в Странджа. Излезе най-новата туристическа карта на планината, с допълнителна полезна информация за обекти от материалното и духовното културно наследство. Подробности ще научим от Стефан Пейков.
Ще огледаме и водното богатство, безценен ресурс за уникални маршрути, като пътеките на чешмите. Как България да открои своя облик върху европейската карта за балнеология и спа-дестинации? – Броени дни преди Третия национален конгрес, ви предлагаме коментари на специалистите от отрасъла: д-р Татяна Ангелова, Сийка Кацарова и Румен Драганов.



ВИЖТЕ ОЩЕ
Цирковите артисти настояват „да се спре с негативните асоциации с думата „цирк“

А какво да кажат философите, кукловодите, бавачките…

Иде реч за професиите, длъжностите и институциите, чиито имена служат за негативни метафори. Поводът е отвореното писмо на цирковите артисти, в което те настояват „да се спре с тази негативна и обидна асоциация с думата „цирк“. Означава ли това, че като наричаш някого „дървен философ“, не уважаваш философите, ами „суфльор“, „“статист“, „пазач“,..

публикувано на 23.01.18 в 16:50
Захари Миленков

Звукови хроники „Радио, любов моя!”

В две поредни предавания (23 и 30 януари) ще ви разведем из „Музейната експозиция на историята на радиото в България”, която се намира във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Създадена е преди 20 години от Захари Миленков, който е уредник на този уникален музей. Звукорежисьор по професия и..

публикувано на 23.01.18 в 08:00
Адвокат Албена Койчева

Истанбулската конвенция: изместени акценти

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, продължава да е сред най-важните теми на  общественото внимание. За  особеностите на нейния прочит говорихме миналия понеделник и ние. Измести ли се акцентът от темата  „насилие над жени“ върху темата „трети пол“  и..

публикувано на 22.01.18 в 17:40

Радиоенциклопедия „Въпрос на вкус!”: Да ви е сладко! – вкус и традиции

„Сладурче“, „сладки сънища“, „сладкодумен“, „сладкогласен“ – много приятни и благотворни за нас неща определяме като „сладки“. И обратното  – „изпивам горчивата чаша“, „проливам горчиви сълзи“, „преглъщам горчив хап“, „огорчавам“, „вгорчавам живота на някого“ или „вкисвам се“, т.е. „разваля ми се настроението“, „правя кисела физиономия“, или „излиза ми..

публикувано на 22.01.18 в 17:35
Теодора Тодорова

Еврика! Успешни българи! Теодора Тодорова

Теодора Тодорова е млада жена, родена в София.  В нейното семейство пчеларството открай време е на почит и никой не може да каже кога се е зародила любовта й към пчелите. Дали през  летата, прекарани с дядо на село или през времето, прекарано с родителите, чиито занаят е пчеларството. Тази любов е и причина за съзнателния избор на Теодора да се..

публикувано на 22.01.18 в 17:15