Кисело мляко от Момчиловци, вода от Сатовча, загадки и тайни от Странджа

Снимка: Momchilovtsi Fest

С какво България може да бъде привлекателна за китайските туристи? Там имат древна история, култура, изкуство. Що се отнася до индустрията, произвеждат всичко за цял свят. Страната развива високи технологии. С изключение на една, казват самите китайци. И правят всичко възможно, за да видят лично що за чудо е необичайната и неразгадаема технология: заквасване на киселото мляко. Когато се записват за пътуване до България, първо се интересуват ще видят ли как прясното мляко се превръща в кисело. В Китай отдавна знаят, че родопчаните са дълголетници. Далеч на Изток момчиловското кисело мляко е на почит. Винаги е гъсто, ароматно, вкусно. Може би една от тайните на технологията се крие в особеното облекло на родопчаните? На всяка демонстрация пред туристите местните хора са в народни носии. В Китай се питат: Дали при тях закваската ще стане, ако се облекат в традиционните родопски дрехи?! Пътуват ли български носии за Китай? Защо в многомилионен Шанхай възторжено скандират името на Момчиловци? – Разказва Сийка Суркова, кмет на общината. И ни кани в красивото родопско село на празник през септември.
А знаете ли къде се намира най-големият брезов масив на Балканите? – Също в Родопите, но селището е друго. Някога там си правели домашна дъвка от бяла бреза. Брезата е бяла, а каква на цвят е дъвката? – Чуйте предаването и ще получите отговор.
Вълшебни маршрути ни очакват и в Странджа. Излезе най-новата туристическа карта на планината, с допълнителна полезна информация за обекти от материалното и духовното културно наследство. Подробности ще научим от Стефан Пейков.
Ще огледаме и водното богатство, безценен ресурс за уникални маршрути, като пътеките на чешмите. Как България да открои своя облик върху европейската карта за балнеология и спа-дестинации? – Броени дни преди Третия национален конгрес, ви предлагаме коментари на специалистите от отрасъла: д-р Татяна Ангелова, Сийка Кацарова и Румен Драганов.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дискът от Небра - бронзов диск на повече от 3600 години  със златни изображения на слънцето, луната, звезди е най-древното изображение на космоса, както са установили учените

Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Пътуване между световете

Според фолклорните представи, пространството най-общо е разделено на Долна, Средна и Горна земя, с разнообразни и необичайни обитатели: джуджета, великани, магьосници, лами, хали, самодиви, русалки, летящи килимчета, говорещи животни, притежатели на необичайни дарби, богове, ангели и, разбира се, хората. Уж всеки знае мястото, което му е отредено, но..

обновено на 23.02.17 в 18:07

Осмият континент

Преди броени дни в публикация в списание „Геологическо дружество на Америка“ се появи нов претендент за високото звание „континент“. При това – оказа се, че повече от 90% от него се намира доста ниско: под водите на Тихи океан. А и територията на „кандидата“ е твърде малка – само около 4,9 милиона квадратни километра. Разгоряха се спорове и причината..

публикувано на 23.02.17 в 17:20

Историческо пътешествие по криволичещите пътища на българското право

За проблемите в българската правна система, така наречената „трета власт” се говори отдавна и с никак не красиви думи. Нещо повече, дори Европейската комисия – по принцип доста премерена и политически коректна в изявленията си, понякога си позволява доста по-остри и напрегнати изказвания по повод българските юридически проблеми. Някои ще си кажат, че..

публикувано на 22.02.17 в 17:15

Радиоенциклопедия "Границите на човешкото тяло": Тялото и кутията на Пандора

Живеем във времена, когато успехите на медицината и навлизането на науката и технологиите все по-надълбоко в човешката природа водят до увеличаваща се средна продължителност на човешкия живот. За жалост, спечелените години не означават автоматически повече здраве: житейският път в редица случаи остава белязан от множество болести, някои от които дори..

публикувано на 22.02.17 в 09:40
Доц. Георги Митринов в студиото на „За думите” и страница от османски регистър (дефтер)

Български имена и съдби в документи от 16 век

• Колкото и да е странно, ръкописи отпреди няколко века, свързани с бита и културата на предците ни, все още чакат да бъдат изследвани. Това е така, защото историята на самите документи е доста сложна. В случая говоря за османски регистри от 16-и век, които попадат в полезрението на наши изследователи по заобиколен път. А това, което те съдържат като..

публикувано на 21.02.17 в 16:40