Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 26 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Запазена марка радиотеатър
400 години Шекспир: Венецианският търговец

от 1.30 до 3.00 часа
Концерт - класическа музика

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от Словения, предимно акапелни изпълнения. Сред изпълнителите са: триото Нежка, Резка и Ангелца, Мария Шимен, Треза Кюхар, „Вруя фром Истрия“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Петров, Костадин Варимезов, Елеонора Хубенова, Добра Савова, Вълчо Иванов и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Понеделник започва в събота“: Акценти от деня и уикенда.
• „РадиоСлушател“: Думата и езикът на приятелството.
• „РадиоЩастие“: Закуска в Карнобат.
• „Понеделник. На чисто“:
- Европейски ден на езиците;
- Световен ден на контрацепцията;
- Войни в градския транспорт.
• „Денят Х“: Сашо Сладура.
• „РадиоУлица“: празници на израелското кино с кореспондента на БНР Феня Декало.
• „Третият в студиото”: група „Спектрум“.


от 10.00 до 10.55 часа
Нашият ден – Практично
• Цените на борсовите стоки - какво показва движението на световните и наши борси в последните седмици, за да си правим сметка за цените в магазините ? Информация,прогнози, коментар и съвети към производители и потребители от експерт на Софийска стокова борса.
• „Здраве от природата“- чудотворните качества на аронията, срещу високо кръвно, диабет и за отслабване. И още полезни есенни трани – диетологът от Пловдив д-р Дарина Ангелова.
• „Практично“ – как се става запален кулинар и може ли един сладкиш да е полезен? Интервю с Яна Имреорова, млада майка на 2 малки деца и кулинарен блогър.

от 10.55 до 11.00 часа
Евранет плюс - Евросправочник на слушателя
Европейски ден на езиците

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди

 Възпитание в безотговорност

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Камен Балкански – директор на Националния филмов център с обобщение за представените и наградени български филми на фестивала „Златната роза“ и за финансирането на нови продукции по програма „Творческа Европа Медиа“.
• Интервю със създателя на първото онлайн радио за култура в Израел Гилард Халпернг.
• Фондация „Глобални библиотеки“ поставя началото на проект „Пътят към библиотеката“ за обозначаване на местоположението на обществените библиотеки в цялата страна.
• Режисьорът Маню Риш за белгийската продукция "Хотел Проблемски", която имаше премиера за България на 24-то издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост".
• С куче-водач в нощта на музеите и галериите в Пловдив – репортаж на Верка Стоянова от участието на студенти по визуални изкуства и мода.
• „Поезия на забулената луна“ – конкурс за превод на поезия от китайски на български в институт „Конфуций“.
• Дуото за барокова музика Кремена Николова (България/Италия) и Антон Мартинов (Русия/Франция) издадоха в Италия албум Musik for two (“Музика за двама“), фрагменти от който ще прозвучат за първи път в българския ефир.
Какво се случва: Високото и ниското – поезията в социалните мрежи. Разговор с Константин Трендафилов, Августин Господинов и Димитър Калбуров.

14.30 до 15.30 часа
Музикален момент
Днешната ни среща ще премине под мотото „Сбогуване с лятото“. Макар хубавото време да e запазило някои „тайни резерви“ , на които разчитаме в следващите седмици, все пак есенното равноденствие вече е факт и сме решили да се сбогуваме с астрономическото лято както подобава. С изпълнения на Жилбер Беко, Тони Кристи, Диана Експрес, Орлин Горанов, Милица Божинова и Асен Масларски, квартет „Еолина“, Александър Сомов и с музика от Вивалди, Хайдн, Чайковски и Шостакович ще си кажем „Довиждане до следващото лято“ и ще приветстваме най-златния и плодоносен от всички сезони – есента.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Познати и непознати
Осиновени и осиновители…
С какво се сблъскват осиновителите в първите месеци от съвместния живот; на кого и за какво могат да разчитат; какви законодателни промени се предвиждат за облекчаване на осиновяванията и ще бъде ли отнета възможността за разсиновяване… Гости по темата с личните си истории ще бъдат представители на Българска асоциация осиновители и осиновени, както и адвокати по защита правата на децата.
В рубриката „Живот за разказване“ ни гостува младата незряща поетеса Полина Велчова със своята майка.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Култови сгради в София: Архитектурни постижения в стара София: Централна софийска баня
Как пътешествениците описват София след Освобождението? Кога „Венеция на калта” се превръща в „Малката Виена”? „Батенберговият план” за застрояване на града и голямата съпротива срещу кмета Димитър Петков. Запазените градски направления от римско време и новото строителство. Какво е общото между архитектурата на Централната софийска баня, палатата на Светия синод и Богословския факултет?
Известните софийски архитекти и тяхната съдба.
Разходка по улица „Алабин”.
В предаването участват доц. д-р Валентина Върбанова от Общински културен институт „Музей за история на София” и Огнян Пунев, държавен експерт от Държавна агенция „Архиви”.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Необичайни музикални инструменти“ (повторение).

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Един сън за създаването на света“ от Ирина Карадимчева

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Само ново
Концерт от изпълнения на Радостина Кънева, Никола Ганчев, оркестър Плам, Ансамбъл ''Търговищки славей" и други.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
В понеделник вечер ще ви заведем с помощта на Еврорадио в Любек. И по-точно: на откриването на реномирания фестивал в германската провинция Шлезвиг-Холщайн. Симфоничният оркестър на Северогерманското радио е свирил там на 12 юли 2015 година. На диригентския пулт - Томас Хенгелброк, който от 2011 година пое състава от Кристоф фон Дохнани. Солист в клавирен концерт № 24 К 491 на Моцарт е Пьотр Андершевски- блестящ виртуоз с полско-унгарска кръв, роден през 1969 година във Варшава. Преди клавирния концерт на Моцарт ще прозвучи увертюра към неговата операта „Милосърдието на Тит“.
Във втората част от програмата маестро Хенгелброк е избрал Симфония № 2 в ре мажор от Йоханес Брамс.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
"Славеят и розата" от Оскар Уайлд

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Derida Dance Center - алтернативно пространство за съвременно изкуство и култура. Центърът работи за отваряне на българското културно пространство, като привлича артисти от Европа и Азия за реализиране на съвместни проекти. Ще ви запознаем с настоящите и бъдещите им начинания.
• КиноАларма с Георги Петров

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Спонтанни инвенции
Borderlands - един албум и неговата история. За това как Тони Китановски се запознава с циганския оркестър "Черкези", как неговият ръководител, покойният вече Черкез Рашид, му казва "Ти си нашиот човек, сакаме со тебе да работиме" и как след няколко години усилна работа на бял свят се появява албумът. Той носи заглавието на едно стихотворение от Глория Ансалдуа, в което тя казва, че не е достатъчно черна за черните, бяла за белите и червена за индианците, защото е от граничните земи. Родена е в Долината на Рио Гранде, Южен Тексас. "Това, продължава Китановски, чудесно отразява ситуацията в Македония в днешния исторически момент, нейната циганска музика, но също и моите лични музикални интереси." Албумът всъщност отразява само част от интересите му, обхващаща от новоорлеанския джаз, през кръстника на импресионизма Ерик Сати и африкански вдъхновения до балканската циганска музика, забъркани в коктейл от тези и други съставки...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15