Сряда, 5 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 01.45 часа
Запазена марка Радиотеатър
400 години след Сервантес
„Животът е сън“ от Калдерон де ла Барка (1986 г.)

от 1.45 до 3.00 часа
Концерт
Хитове на Ричард Роджърс: ранни мюзикъли, създадени заедно с Лоренц Харт и „Оклахома“ – първият шедьовър на тандема Ричард Роджърс - Оскар Хамърстайн.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Гръцки етно мелодии в изпълнение на Сакис Рувас, Деспина Олимпиу, Йорхос Перис и Костас Мартакис.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Дунав“, Веселена Радева, Ивелина Димова, Христо Косашки и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Преглед на събитията от деня
• В празника на Стара Загора – каква ще е съдбата на парк „Бедечка“ в града.
• На този ден Португалия отхвърля монархията и става република. Разказ с впечатления от по-малкия брат на Иберийския полуостров.
• Преди дни в Колумбия чрез референдум мнозинството реши да не приеме мирното споразумение, предложено от правителството и целящо прекратяване на конфликта с левите бунтовници в страната. Каква е предисторията на референдума? Какво е политическото бъдеще в Колумбия, ако гражданите й не са готови за мир?
• Пропаганда и идентичност. Анализ на атомизацията в българското обществено пространство, минаваща през опростения двуичен избор на въображаем „отбор“. Геополитически, вътрешнополитически, общностно. Как да се ориентираме в пропагандата? Защо липсва критически анализ в (и за) медиите?
• Записи от CineLibri – фестивал за кино и литература.
• Записи от Златния фонд на БНР по случай годишнина на Луи Люмиер.
• Разговор с кинокритика Красимир Кастелов за Жан Виго – един от прекурсорите на френската Нова вълна в киното на 50-те и 60-те години на XХ в.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Еднодневните трудови договори – ползи и негативи. Каква е причината за „бумащината“ от която се оплакват работодателите и какво трябва да се направи? – включване на Славчо Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. Идеята на ГИТ (Главна инспекция по труда) за следващия активен сезон ще сподели експертът Дина Христова.
• Как и защо един успял предприемач помага на начинаещи в бизнеса съвсем безплатно? – интервю с Ясар Марков.
• По пътя: Перперикон през погледа на хората от селата Горна крепост и Калоянци.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гост: Стефан Вълдобрев представя новия си албум „10 ½”, създаден отново в сътрудничество с Обичайните заподозрени;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Прощавайте!

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Второто издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ – Жаклин Вагенщайн.
• Киното снима снимки – Кинофабрика представя известният френски документалист – фотограф, репортер, еколог и журналист Ян-Артюс Бертран, който ще гостува в кино „Одеон“ с филма си HUMAN/ЧОВЕК.
• „Между хората и културите“ – фестивал на Гьоте институт със сътрудничеството на ЦКД „Червената къща“, който поставя на фокус човека в условия на миграция.
• Боряна Венциславова – съвременен артист, която живее в Австрия, за фотографската си изложба „Мигрантски стандарти“, част от фестивала.
• Четиридесет и пет, спасени от грабеж, редки книги представя в изложба Националната библиотека.
• „Аз съм летателна машина“ – изложба живопис и рисунки на Гергана Змийчарова в галерия „Сезони“
• Exposed / Wounded е името на фотографската изложба на Брайън Адамс, която ще се открие на 11 октомври във Виваком арт хол лично от него. Това е 7-а поред изложба от платформата „Майстори на фотографията“, която показва творбите на едни влиятелните и известни съвременни фотографи.
• Какво се случва: Adventure Kids – първи детски приключенски фестивал (7-9 октомври). Разговор с Александра Петрова, Весела Герчева.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
„Картини от една изложба“ – представяме творбата на Модест Мусоргски през погледа на различни музиканти и в най-различни аранжименти.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Американски следи в българското образование
Гости: двамата автори на книгата „Докосвания до Америка“ – проф. дин Пламен Митев и проф. дин Иван Илчев.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на портрета: Портретът в изобразителното изкуство

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Есента…
Най-романтичният от всички сезони. Много хора твърдят, че Есента е най-любовният сезон. За мен този сезон е любим. Един уникално красив сезон с толкова много красота и цветове. Неслучайно есента е наричана златна. Усещането за изобилие, спокойната благодат на мекото есенно слънце и огнено-златните падащи листа. Като че ли нещо си отива толкова красиво, че ни кара да го очакваме пак и пак и пак. Не случайно много поети и композитори са вдъхновени от есента и са създали творбите си, на които посвещаваме поредицата „Звукови хроники“ през месец септември.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
• Запознаваме ви с програмата на предстоящото на 7 и 8 октомври, трето издание на фестивала „Жълтите павета“. Информацията е от извора – ще чуете Теодосий Спасов, главен организатор и участник в събитието.
Главна тема тази година е музиката на Черноморието – от Турция и България до Крим и Грузия. Сред гостите са Хайг Язджиян, Влатко Стефановски, „Дъ Шин“, Енвер Измайлов, Гасан Мамедов и др.
• Разнообразен уърлд от Южна Америка – Бразилия, Колумбия и Аржентина: „Кабруера“, Криоло, Бето Виларес, Мариса Монте, Сеу Жоржи, „Ла Йегрос“, Каетано Велозо и др.

от 19.20 до 19.30 часа
Време за приказка
„Как човекът и мечката станали приятели“, по българска народна приказка

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Концерт на оркестъра „Бритън синфония“ с музика от англичанина Стив Мартланд („Танц на тигъра“), холандеца Луи Андрийсен („Ла пасионе“) и – разбира се – американеца Стив Райх („Музика на пустинята“), от чието рождение на 3 октомври се навършиха 80 години.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Началото на молитвата“ от Антоний Сурожки, 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Докъде може да стигне истерията срещу бежанците по повод последните действия на различни националистически групи – разговор в студиото с председателя на Арабския форум за култура Руслан Трад.
• Започва ли отново борбата на гражданите срещу застроителните стремежи на предприемачи и администрация – разговор с Венета Николова, член на Инициативния комитет срещу застрояването на квартал „Младост 1“, който вече организира няколко протеста срещу унищожаването на детски площадки и зелени площи в квартала.
• Интервю с инди-рок музикантите от Белфаст Girls Names, чийто първи концерт в България е този петък (на 7 октомври).

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
• Документална картина от Юбилейния авторски концерт на проф. Николай Стойков в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (1 октомври 2016 г) по повод 80-ия му рожден ден.
• Гости: Таня Никлева-Владева, диригент на женския хор „Христина Морфова“ при Народно читалище „Д-р Петър Берон“, и проф. Емил Янев, главен художествен ръководител на състава. Акцент в разговора е предстоящия юбилеен концерт на 19 октомври т.г. в столичната зала „България“ по повод 80 години от основаването на хора.
• Хорови новости: информация за предстоящите у нас хорово-певчески празници.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският преход и непреходните ценности Ценността, наречена свобода или в какво вярва българинът от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Прочути баритони изпълняват арии от белкантови опери – Петър Данаилов, Кирил Манолов, Иво Йорданов, Карлос Алварес,..

публикувано на 25.05.17 в 08:30

Четвъртък, 25 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Радиоенциклопедия за енциклопедията Българско енциклопедично знание от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Втора част на концертния албум Farewell Tour Live from Melbourne на група Ийгълс. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“ „Черна дупка“..

публикувано на 24.05.17 в 08:25

Сряда, 24 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Пчеларството и пчелните продукти Пчелната отрова, пчелният прашец и прополиса от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Изпята поезия от клуб „Перото“: песни и изпълнения на Кирил Калев, съчетани с поетични творби на Георги Константинов от 2.00 до 3.00 часа..

публикувано на 23.05.17 в 11:55

Вторник, 23 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Манастирски предания Царски манастири от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Ървин Мейфилд и Нилс Вограм трио от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“ „Латерна“ – адаптация от Илиана Вълчанова по Андрей Платонов от 5.00 до 5.30 часа Музика..

публикувано на 22.05.17 в 08:20

Понеделник, 22 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „Радиоенциклопедия” Ние в картографията на изтока и запада Картографска реконструкция на Волжка България от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Гидон Кремер – цигулка и Андрей Пушкарьов - вибрафон. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“ „Чехов каза сбогом на Толстой“ – адаптация от..

публикувано на 21.05.17 в 08:35