Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяме тенора Михаил Светлев

Тенорът Михаил Светлев в различни роли от неговия репертоар
Снимка: архив

Животът му прилича на приказка. Момчето, което завършва Софийската духовна семинария, покорява световните оперни сцени. Десетки роли, стотици спектакли, хиляди мили – един живот посветен на операта. Сред най-близките му приятели са Тито Гоби, Мстислав Ростропович, Франко Корели, Руслан Райчев. За жалост само няколко са спектаклите, в които родната публика има възможност да го чуе. Изпитва известно огорчение заради това, но и днес често се завръща в България. Подготвил е цяла поредица от свои документални записи, които с удоволствие реши да сподели с нас. Срещаме се в студиото, за да разкаже за дебютите, за вълненията, притесненията и успехите си. Времето не стига и оставаме с обещание за нова среща следващата година, този път с истории за великолепните си сценични партньори.
Михаил Светлев – тенор, при американския си дебют с Рикардо успя да ни накара да забравим феноменалния Рикалдо на Павароти в Метрополитън... Гласът на Светлев е с уникална красота и несравним вокален мащаб, обхващащ две октави от До до До, изравнен като наниз от перли...  - отзив след „Бал с маски“ във Вашингтон през септември 1980 година.
И отново след „Бал с маски“ във Вашингтон: Тенорът Михаил Светлев може да бъде първият претендент за големите празни ботуши на Франко Корели... Г-н Светлев е впечатляваща личност – висок, строен и притежава изравнен и силен глас...
Критиците казват, че най-после тук е тенор, който може да запълни ботушите на Франко Корели... Светлев успя действително да стане фаворит и на миланците, които го наричат Сицилианеца... рецензия след  „Селска чест“ през ноември 1980 година в Сан Франциско.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Пламен Джуров

Проф. Пламен Джуров – един диригент, една епоха

През последните близо 50 години името на проф. Пламен Джуров се утвърждава като емблема и запазена марка за висше художествено майсторство в извайването на музикалната тъкан чрез висока ерудиция, богата душевност, себеотдаденост на любимото изкуство – музиката, винаги търсещ нови пътища и неизследвани хоризонти, вдъхновен експериментатор и не на..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Чик Кърия и Пако де Лусия - двама приятели и двама от

Приказни сюжети в развитие

От 7 май (02:00-03:00), в три последователни нощи по същото време започва "Музиката, която обичам" с нов (стар иначе) водещ - може и да го разпознаете на една от снимките. В мини-поредици за поне по месец и нещо ви очаква за начало следното: 7.5 - Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на Програма..

публикувано на 06.05.24 в 23:08
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55