Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още

БНР Новини
Орлин Горанов изпълнява песента „Все още“ на авторския концерт на Кристиян Бояджиев в I студио на БНР.
Снимка: Стоян Гребенаров

Ето, тревата настъпва без глас
някъде към върховете.
Цъфнали ябълки сипят над нас
конфети.

Виждаме в бистрия ден изведнъж
колко са грозни палтата...
Корени скрити пропукват надлъж
асфалта.

В парка елените блъскат с рога
мокрия зид разярени...
Всички таксита ми светят сега
зелено.

Пърхат над мене зелени листа.
Жици прозвънват игриво.
крача по друма и свиря с уста
фалшиво.

Лош музикант съм... Но днешния ден
чаках и в зимните нощи.
Крача под слънцето млад и зелен -
все още.

                                                       Георги Константинов

Орлин Горанов (вляво) и Кристиян Бояджиев, 1987 г. Снимка: личен архив на Кристиян Бояджиев

За начало на нашата среща звучи песен със стихове на поета Георги Константинов, вдъхновени от пролетта: „Все още“, с изпълнение на Орлин Горанов и „ФСБ“, участвала в Пролетния конкурс на Българското национално радио. 35 години по късно същата песен „Все още” дава име и на авторския юбилеен концерт на Кристиян Бояджиев в студио 1 на БНР.

Орлин Горанов (вляво) и Кристиян Бояджиев 30 години по-късно. Снимка: Стоян Гребенаров
Ще прозвучи и първата наградена песен в първото издание на Пролетния конкурс за българска песен – „Яворова пролет“. Написана е през 1970 година от Светозар Русинов и поета Димитър Точев, записът е осъществен в националното радио в легендарното Първо студио, изпълняват я Паша Христова, Мария Нейкова и Мими Иванова.
Песни, посветени на зеленината, свежестта и пролетта сме включили този път в „Изпята поезия“. Песенна лирика на Миряна Башева, Петя Дубарова, Майкъл Франкс, Алфредо Рапети - Могол и др.
Добре дошли сте!

неделя, 19 март, от 17 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50