Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 14 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Покрив над главата - домове на животни: Евтини жилища за насекоми и небостъргачи в саваната.   

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на Ина Кънчева и Людмил Ангелов с творби на Полин Виардо.

от 2.00 до 3.00
Запазена марка „Радиотеатър”
„Последни луни” от Фурио Бордон

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на дамската вокална група „Квартет в Си” от Бразилия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР, Севда Симеонова, Константин Филипов, Лиляна Галевска, Иван Илиев и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 9.00 часа
Нашият ден
• Минути за вярата с проф. Калин Янакиев.
• Библейска археология - разговор с доц. Екатерина Дамянова за находките и търсенията, за възможностите за религиозен туризъм.
• Как старите езически обреди са се преплели с християнството - интервю с доц. Светлана Ракшиева от Института по етнология и фолклористика.
• Доброволчеството днес в България и хората, които работят безвъзмездно в името на една идея. Гост: Васил Гурев и доброволци от Националният спасителен екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи на българския Червен кръст.
• Доброто заразно ли е и има ли доброволческа култура у нас - Яна Бюрер Тавание и Павел Кунчев от платформата TimeHeroes.  
• Мария Донева за новата книга на Мария Станкова „А Бог се смее”.   
• Деян Енев за едно различно пътуване до Атон или колко работа има за вършене в един манастир.

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
„Саломе” от Оскар Уайлд

от 11.00 до 12.00 часа
Представяне на песните от пролетния конкурс на БНР

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Когато Господ ходеше по земята: 77 легенди с тълкувания” - съставителката на сборника професор Албена Георгиева гост в предаването.
• 20-те урока на 20 век, обединени от заглавието „За тиранията” от Тимъти Снайдър - професор по история на Централна и Източна Европа в Университета на Йейл - коментираме с поета Румен Леонидов.
• „Кой се страхува от Юлия Кръстева?” - филм, който дава началото на фестивала за документално кино Master of Art. Интервю с Искра Ангелова - сценарист, изпълнителен продуцент и режисьор на филма.
• Спектакълът „Великденско вино” на театър „Възраждане” с три номинации за „Аскеер 2017” - разговор с режисьорката Весела Василева.  
• „Без граници” - изложба на Николай Янакиев се открива в Българския културен институт в Прага - интервю на Жени Йотова с художника.
• „Сезони” - изложба калиграфия и икони на Антоанета Кисьова и скулптура на Кунка Димитрова в галерия „Нирвана”.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Непознатият храм „Св. София” - факти и легенди за историята на константинополския храм.
Разговор по повод новото изследване на доц. д-р Тома Томов, византолог от департамент „Средиземноморски и източни изследвания” на НБУ.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Разпети петък - ден за размисъл и молитва. Фрагменти от „Стабат матер” на Карл Дженкинс и „Молитвен цикъл” на Джонатан Елиас.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Пътешествие с продължение.
Знаехме си ние и ви предупредихме, че един час няма да ни стигне, за да разпитаме за всичко, което не сме виждали в Бутан и Непал. Наш гост беше Магдалена Гигова, журналистка в сайта „Епицентър” и член на Международната асоциация на пътуващите писатели. Ето защо този петък продължаваме това азиатско приключение с повече подробности за природата и хората на Непал. Елате с нас, ще бъде интересно!

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
В петък от Великата седмица ви предлагаме посоки на духа:
• Ще идем до Килифаревския манастир.  
• Как Камино променя пилигримите? Родислав Стефанов след 5-ото изминаване пеша на прочутия път до Сантяго от 800 км.
• Бари - Италия, не е само пристанище, известно предимно с фериботната връзка. Идея от Негово преосвещенство Величкия епископ Сионий за поклоннически маршрут до храма, в който се съхраняват мощите на Св. Николай Мирликийски.
• По пътя на великденските яйца - любопитна етноразходка из фолклорните традиции у нас и по света.
• За почитателите на велосипедните маршрути, романтичните посоки и културното наследство: Крьоглинген, малкият германски град със световна слава, заради изящната църковна дърворезба от XV век на Тилман Рименшнайдер. И това не е единственото, с което градът привлича много туристи.  
• Актуално за планините, спорта и транспорта.   

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Биг бенд и джаз - музикално разнообразие и динамика: Биг бенд на БНР.
Този петък ще слушаме музика, изпълнена от един от водещите състави в България - Биг бенд на БНР.
Той е основан през 1960 година на националния ни празник - 3 март. Създаването му във време на система, ограничаваща свободния избор, е било доста голям прецедент. Причината е в това, че подобен състав основно изпълнява джаз музика, а тя не се е посрещала особено положително от тогава управляващите.

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• „Пътят към „Герника” - внушителна изложба, посветена на творчеството на Пабло Пикасо беше открита в музея „Кралица София” в Мадрид. Мащабната експозиция чества 80-годишнината от създаването на неговия шедьовър „Герника” - универсалния символ на свързаните с войните жестокости - коментар.
• Площад Славейков на прага на нова промяна - забележителната история на култовото градско пространство.
• „Бял заек, Червен заек” - пиеса, без режисьор и без репетиции. Иранският драматург Насим Сюлейманпур определя своята пиеса като „социален експеримент”. Това е моноспектакъл, като по традиция всяко представление се изнася от различен човек. У нас програмата започва с Леонид Йовчев.
• Символиката в българските православни икони - интервю с иконописката Антоанета Кисьова.
• Иронии на времето с Антон Митов.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Китът” от Ръдиърд Киплинг   

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
95 години от рождението на композитора Александър Райчев.
Звучат творби на композитора Александър Райчев, чиято 95- годишнина се изпълни на 11-и април. В подборът влизат неговата Православна литургия на Свети Йоан Златоуст и Симфония № 4 за струнни инструменти в изпълнение на Камерния ансамбъл „Софийски солисти” с диригента Васил Казанджиев, които са и първите изпълнители и вдъхновители на произведението.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Началото на молитвата”, от Антоний Сурожки 10 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Новият социален център „Фабрика Автономия” - свободно, общодостъпно, безплатно, некомерсиално и независимо социално пространство. Целта на всички участващи е създаването на среда, благоприятстваща развитието на едно по-свободно общество, и подобряване качеството на живот както на индивидуално, така и на колективно ниво. Със събеседниците ни Кристина Димитрова и Валентина Георгиева ще си говорим за първите инициативи на социалния център, който беше официално открит миналата седмица, както и за традицията на социалните центрове в България и по света.
• Ивайло Кицов за новия албум на есид джаз / фънк класиците „Джамирокуай”.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Представяме Ет Арсис квартет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 9 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 27 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Посвещаваме три поредни броя на..

публикувано на 08.10.24 в 15:49

Вторник, 8 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 26 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците както обикновено, са посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 07.10.24 в 08:35

Понеделник, 7 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде гостува за трета поредна година на фестивала "Фламенко Енье" - след Мадрид и Малага е време за Гранада. Слушаме интервюта и документални записи на..

публикувано на 06.10.24 в 08:35

Неделя, 6 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39