Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 22 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
• Тандемът Питър Хамил и Стюард Гордън с Veracious от 2006 г. - концертен албум с нов, импровизационен прочит на вече реализирани композиции на Хамил с Ван Дер Грааф Дженерейтър, както и такива от соловите му албуми.
• „Кохийд Енд Камбрия” - едно от най-интересните имена на модерния американски рок със смятания за най-успешния им албум Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness, 2005 г.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янко Петров, Мъжка фолклорна група „Дебращица”, Валтер Топалов, квартет „Вай дудулей”, Вичка Николова, Коста Колев, Васила Вълчева, Йовчо Караиванов, Недялка Керанова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Ще бъдем отново в село Костенец, което се намира в подножието на Рила планина, на около 6 км. южно от град Костенец. Продължава нашата среща със самодейците от певческите групи към местното читалище. Ще научим за костенското изписване на Великденски яйца и за храма в селото, ще чуем как се говори на костенски, как се прави костенски тиквеник и как звучат малко известните стихове на Иван Вазов, посветени на селото.   

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
• За всяко хапче - болка…, разговор с фармаколога проф. Витан Влахов. Акценти: нормални терапевтични схеми при хронични заболявания, как да се лекуваме в напреднала възраст, антиоксиданти и имуностимулатори, в каква последователност се приемат хапове за различните болести, аптеките на колела, стрес и антидепресанти, лекарства за физическо натоварване.
• Резистентност при антибиотици, пролетна умора, хомеопатия.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Етнографска рубрика Яйцето на света - посветена на срещи с близки и далечни култури, с различни празници, обичаи и вярвания, място за малки пътешественици във времето и пространството.
• Семейни маршрути: ще отидем до Пловдив, за да открием заедно велосезона с празнично събитие.
• Ще поканим представител от Българската Асоциация по Хемофилия, която за 2-ра поредна година организира велопоход „Заедно” (на 23 април 2017 г.) Социално-спортното събитие стартира точно в 10.30 ч. едновременно в три града - София, Пловдив и Варна.
• Младата майка: ще дадем идея на родителите да заведат децата на второто издание на една иновативна детска академия, като в рамките на събитието малчуганите отново ще преминават през различни технологични станции, ще програмират роботи, ще създават виртуални светове и интерактивни анимации, учейки се да работят в екип.
• От другата страна: с психолога Ясен Николов ще разберем имат ли нужда мъжете/жените от училище по комуникация и къде се е изгубила инстинктивната ни способност за спокойна комуникация между половете?
• Гости: двама влюбени, бъдещи родители, които започват своя общ път на снимачната площадка на най-новата българска комедия „Секс академия: мъже”. Те са актьорите Елена Боева и  Цветан Николов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Концертна версия на предаването. Изпълнения на Лучано Павароти, Андреа Бочели и Йо-Йо Ма с техните „приятели” и документален запис от концерта на петте „диви”: Арета Франклин, Селин Дион, Шанайя Туейн, Глория Естефан и Марая Кери.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Има ли силни настроения срещу победата на Ердоган в Турция? Как изглежда бъдещето на турската опозиция? Как медиите в Турция отразиха новината за резултатите от референдума? Когато затворите са пълни със свободни хора… Разговор в студиото с журналиста и анализатора Мехмед Юмер.
• Международният консорциум от 300 репортери, сред които и българката Алексения Димитрова получиха „Пулицър” за разследването си „Панама пейпърс”. Разговор с нея за отговорността на разследващата журналистика.
• Репортерът от БНТ Тоня Димитрова „обикаля” САЩ. Истории иззад океана за разделението на американското общество и страховете на обикновените хора.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Този път във “Фата Моргана” ще ви запознаем с нравите на генералите, с няколко неща за продан и с начините за проверка на заподозрени посетители. Макар и задочно ще ви заведем също тук и там, на среща с компютър и ще споделим с едно филе от сьомга. Затова оставете грижите на гардероб и се порадвайте на единственото в ефира радиокабаре, подарък за вас от редакция “Хумор и сатира”!
Автори: Георги Василски, Весел Цанков, Борис Арнаудов и други.
Артисти: Мая Бабурска, Кирил Кавадарков, Иван Петрушинов и други.

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Музеят, традициите, историческата действителност.
След като в зала „Трезор” на Националния археологически музей наскоро бяха изложени оригиналните предмети на златното съкровище от Натсентмиклош, което има своята връзка с нашата история, оригиналната колекция от съдове на едно друго, съвсем българско съкровище - Панагюрското - също вече е в България. Неговите експонати са изложени вече в Историческия музей в Панагюрище и посетителите може да ги видят до 29 май.
В това предаване продължаваме темата за традициите. От нашия гост Никола Белишки, кмет на община Панагюрище, ще научим как панагюрци се готвят за отбелязване на 141-годишнината от Априлското въстание. С него разговаряме и за ролята и мястото на музея в обществения живот на града, за съхранението на традициите и популяризирането на културното наследство, забележителна част от което е и Панагюрското златно съкровище.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Авангардният джаз в пост-югославска Сърбия като диалог между културите на различни етноси, влизали преди във федерацията – истории и редки записи от Винце Олах, джаз цигулар и китарист, създател на първата ромска прогресив-рок група в света, Братислав Радованович, композитор и китарист от Прищина, Ален Илиич и други.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Годините нямат значение за значимите личности. Те са само факт от календара, в нашия случай - удобен повод да се върнем към забележителните дуетни изпълнения на голямата Барбра Стрейзънд - в навечерието на 75-ия й рожден ден.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: Петя Цолова

от 16.30 до 17.00 часа
Искам
• Великото преселение около Великденските празници ни дойде в повече. Освен, че не умее да празнува - тема, която също ще засегнем някой ден, българинът не умее и да… пътува. Пълзящ мравуняк от целия спектър возила - от луксозни лимузини до невероятни трошки, по разпадаща се „магистрала”, не е път. Пътят е алтернативата на всичко това: с автомобил, но по друг път или в друго време; с велосипед, извън вонливия поток; на стоп, макар че легендарните времена на вдигнатия палец останаха някъде в безвремието на зрелия социализъм… През 2017 се навършват 60 години от публикуването на една от великите книги посветена на пътя. Пътят като призив за нов живот. Отправя го някой си Джак, а заглавието на опуса му е „По пътя”. Думата на деня е Керуак.
• Гост в студиото е Марина Великова, изключителна музикантка, посветила се на етномузиката, поводът - предстоящият концерт на група „ОМ”.
• Гонките за земя в Америка, които са в основата на сюжета на филма „Далече, далече” с Том Круз и Никол Кидман, и Денят на земята са сред събитията в Бележки върху календара.
• Отбелязваме рожденици като Имануел Кант, Владимир Набоков, Ленин, Исей Мияке, а също смъртта на Мигел де Сервантес.
• Музиката е, разбира се, от „ОМ”, а също от Брус Спрингстийн, Дизи Гилеспи, Амалия Родригеш.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гости: Недялко Йорданов и Пламен Карталов.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Музика по желание на слушателите

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Записи на ученици от НМУ „Любомир Пипков”, София

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Изповед на автостоп” от Невена Николова

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Спектакъл на операта „Аида” от Джузепе Верди, запис от Метрополитън опера, Ню Йорк, от 15 април 2017. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера, диригент - Даниеле Рустиони. В ролите: Красимира Стоянова, Виолета Урмана, Рикардо Маси, Джордж Гагнидзе, Джеймс Морис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15