Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хюго Рейс и "Фаталистите" в Пловдив и в София

БНР Новини
Хюго Рейс в БНР
Снимка: Цветан Цветанов (архив на „Аларма“, 2015 г.)

Австралийският блус визионер, сподвижник на Ник Кейв и Мик Харви, пътешественик, пост-пънк-ембиънт герой и поет Хюго Рейс пристига в България за два концерта в края на май по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” на БНР. Първият от тях е на 28 май, неделя,в клуб Void в Пловдив, а на следващия ден – 29 май, понеделник, ще участва и във фестивала „АфроВизия” в голямата зала на *Mixtape 5*, също организиран от„Аларма”.

Хюго Рейс с Ник Кейв & The Bad Seeds в началото на 80-те. Снимка: личен архивХюго Рейс е институция в музиката вече четвърто десетилетие. Влиза в голямата музика като най-младият член на Nick Cave & The Bad Seeds в началото на 80-те. Съавтор на Кейв, Харви, Баргелд и Адамсън при написването на култовата песен From Her To Eternityот едноименния албум от 1984, през следващите години, макар да поема по свой творчески път с The Wreckery  (първата австралийска ню уейв група с брас секция), контактите със златното поколение на мелбърнския ъндърграунд си остават. Участва като гост-китарист в албума Kicking Against The Pricks (1986) на The Bad Seeds, Ник Кейв се появява на сцената заедно с него на концерти на The Wreckery, а в началото на 90-те Мик Харви записва част от китарите в албума Second Revelator на Hugo Race & The True Spirit.

Хюго Рейс и „Фаталистите“ - плакат за пролетно-лятното им турне. Снимка: hugoracemusic.comFatalists е „италианската” група на Хюго Рейс – с Франческо Джампаоли на бас и Диего Сапиньоли на барабани (и двамата – членове на фрий-джаз/сърф-рок/спагети-уестърн квартета Sacri Cuori и… този път по изключение вместо с дон Антонио Граментиери (който по същото време е на солово турне), с Джовани Ферарио като втори китарист. Ферарио е работил и преди с Хюго - в групите Sepiatone и The True Spirit, а в биографията си има още цял албум с Пи Джей Харвии Джон Париш, както и немалко сценични изяви с една от най-магнетичните африкански певици на нашето време - Рокиа Траоре.

Актуалният албум на „Фаталистите” 24 Hours To Nowhere излезе в края на миналата година и съдържа някои от песните, които Хюго изсвири за пръв път пред българска аудитория в *Mixtape 5* и Първо студио на БНР през лятото на 2015г. През 2017 Хюго Рейс има още два нови албума – Long Distance Operators с белгийската цигуларка Катрин Грейндордж и предвиденият да излезе на 19 май John Lee Hooker’s World Today с Микеланджело Русо, посветен на творчеството на Джон Лий Хукър.

Хюго Рейс с туарегската група Tamikrest от Мали (Sziget, Будапеща, 2010 г. - архив на „Аларма“)Африканските търсения в музиката на Хюго Рейс са отразени най-добре в албумите му с американеца Крис Екман във формацията Dirtmusic – с участието на музиканти от Мали като Бен Забо, Фадимата Уалет Умар, Tamikrest, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре и др., а проекти като Transfargoи соловият албум на Хюго Between Hemispheres отразяват най-добре неговите търсения в областта на инструменталния пост-рок и ембиънт-музиката.

Билети за фестивала „АфроВизия”, който ще се проведе на 29 май в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* и който е исторически, понеже ще събере на една сцена Хюго Рейс с Кинг Аишоба от Гана, можете да закупите в системата и на касите на Eventim, както и в „Дюкян Меломан”. За пловдивския концерт във Void на 28 май ще има само на място, но пък на символична цена, като за добри приятели.

Хюго Рейс пред българските медии:

- „Много харесвам специално източноевропейските турнета, защото те са в градове със своя, различна от западната, култура и чакам с нетърпение и българските дати. Това е един от положителните странични ефекти на обогатяване, когато пътуваш на турне... За мен тези концерти са далеч по-стимулиращи от това да правя турне във Франция или в Англия например“ - „Аларма”- БНР, 2013г.

- „Суровата човешка душа е най-голямото ми вдъхновение”  - „Програмата”, 2013 г.

- „Когато работехме в Мали с групата Dirtmusic, канехме различни местни музиканти да свирят с нас. Много от тези музиканти са потомствени майстори, които са учили музика поколения наред от бащите и дядовците си. За да постигнат най-голямо единение с древната духовна същност на своята музика, те забравят за тялото си и се превръщат в един организъм с инструмента си. Ръката, начинът, по който докосват инструмента, начинът, по който свирят – това не е нещо, което може да се научи лесно, защото то е, което те определя като музикант и индивид“ – „Радио Бинар“, 2015г.

- „За мен основното при създаването на музиката е това, което се получава според момента. Да пишеш песни не е някакъв интелектуален процес, а се ръководи от момента, от шанса, от ситуацията и как се чувстваш в нея” - Indioteque, 2013г.

- „Искам да правя музика, която никой друг не е правил” - „Дневник”, 2013 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25