Изложба на Христо Харалампиев – скулптура и рисунки

Снимка: БГНЕС

Художникът Христо Харалампиев твърдо вярва, че изложба се прави само когато човек има завършен цикъл и може да покаже нещо ново. Не е правил мегаизложба, съвсем насочено. Такъв е случаят със сегашната му експозиция в галерия „Нюанс“ – скулптура и рисунки. Освен това материалът, който представя, е от съществено значение за него – бронз, камък, стъкло, керамика, стъкло и стомана. Това зависи от творческата му задача за момента, от реализирана идея в най-подходящото изразно средство. Христо Харалампиев владее материала, интересните му образи изникват извън занаята, обикновеното правене на една пластика, и в най-дълбокия смисъл да осъществи майсторството си и натрупания опит като различност, като висок професионализъм. Сега в тази изложба патинираните в интересен зелен цвят пластики, с привкус на вода, камък, време съчетават по един неповторим начин минало и настояще, едно осмисляне на нещата в триизмерното изкуство, като висш пилотаж и поглед извън видимото.

Ще припомним едно изказване на Христо Харалампиев по повод една друга негова изява – която говори за широта на погледа му в изкуството – за изложбата му „Сегменти“: Флиртът ми с геометрията е неочакван само на пръв поглед. Звучи парадоксално, но ако рисуването има нещо, с което близко като наука, то това е математиката. Говоря за типа рисуване, което изследва пространството.ВИЖТЕ ОЩЕ

Златоград – наследството в действие

Нашите слушатели вече познават слогана „България – кръстопът на култури“, под който от години в Нов български университет се провежда пътуващ семинар. Организират го гл. ас. д-р Владимир Димитров и д-р Росица Гичева. Последното му издание се проведе в дните около 1 ноември и включваше посещение на Музея на тракийското изкуство в източните Родопи, в..

публикувано на 13.11.18 в 16:56
Фотограф: Роджър Балан

Роджър Балън в търсене на човешката същност

Американският фотограф Роджър Балън пристигна в България, за да представи голямата си ретроспективна изложба „Архетипи“, която може да бъде видяна паралелно в София и Пловдив. Като част от събитието Балън ще изнесе две лекции, по една във всеки от градовете домакини. Срещаме го ден преди откриването в „Квадрат 500“, за да поговорим за периодите и..

публикувано на 13.11.18 в 15:52
Изложба „Игри и политика“

Игри, политика, изкуство?

В изложбата „Игри и политика“, представена в галерия Credo Bonum до 22 ноември, посетителите могат да играят на място 16 видео игри, още две са представени като Let’s Play-видео версия. Изложбата включва още 3 документални филма, а има и съпътстваща програма от срещи със създатели и изследователи на видеоигри в Гьоте-институт, чиито модератор е професор..

публикувано на 13.11.18 в 10:05

На фокус: Андерсен

Знаете ли кой е автора на приказките – „Момичето, което стъпи върху хляба“, „Гърло от бутилка“, „История на дюните“, „Пеперудко“, „Потъналият манастир“, „Нощната шапка на стария ерген“, „Злият княз“, „Последният сън на стария дъб“ или „Бегачите“? Ако не сте се сетили – това е авторът на „Палечка“, „Храбрият оловен войник“, „Цветята на малката Ида“,..

публикувано на 13.11.18 в 09:15

Ованес Торосян представя новия си моноспектакъл в Нощта на театрите

В очакване Нощта на театрите , която предстои на 17 ноември, Ованес Торосян подготвя премиера в Пловдив. Той ще изиграе новия си авторски моноспектакъл „Малкият Пучи“ на 13 ноември от 18.30 часа в пространството на „Bee Bop“, с вход свободен, като „подгряващо“ събитие за шестото издание на европейската инициатива. Представлението ще бъде част и от..

публикувано на 12.11.18 в 14:05