Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 13 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
• „Одисей“ от Джеймс Джойс – 2 част
• „Училище за сплетни“, пиеса от Ричард Шеридан

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Artbeaters (Арт бийтърс), джаз формация от Любляна. Концертът е от Световния ден на джаза – 30 април.

от 2.30 до 3.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Нов живот за старите сгради – индустриалното наследство: Световният опит

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате красиви, поетични неаполитански канцонети. Участват: Фредерик Франсоа, Роберто Аланя, Ренато Карозоне и Джиджи Д‘Алесио.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Странджанската група, инструментална група от село Рударци, Росица Василева, Никола Парушев, Цветанка Илчева  и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 115 години от рождението на оперната певица Катя Спиридонов.
• По-здрави
• Избор на водещия: За икономическите различия между северна и южна България, за състоянието на индустрията, за финансовите възможности и качеството на живот на хората - разговор с икономиста Георги Стоев преди регионалния форум в Бургас.
• Музикален акцент
• „Рязко“ с Любомир Методиев.
• Сутрешни гости: Кои са културните малцинства, които се нуждаят от собствен прайд в България – за интелектуалците, осмивани от практичните нискообразовани, за алтернативните младежи, подигравани от увлечените по попфолка, за другите „други“ в обществото ни, които не подлежат на законодателно обособяване. Разговор с преподавателите в Нов български университет Бойка Бъчварова и Лъчезар Томов.
• Човекът: доц. Георги Николов, зам.-декан на Историческия факултет на Софийския университет.
• Културен акцент: За еволюцията на технологиите, на начина ни на мислене, на моралните и социалните ни ценности - разговор с организатора на форума „Рацио“ Любомир Барбуров за идеите на фантаста Питър Уотс след идването му в България.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• За сигурността ни в интернет, виртуалните валути и начините да се прави бизнес в кибер пространството. Какви са опасностите, които се крият зад екрана и как да запазим личната си информация? Гост: Александър Ненов, онлайн предприемач и IT специалист.
• У дома сутрин: Как се прави хайга в тандем? Кой и за какво допринася в творческия екип? – Интервю с Петър Павлов.
• Как психологът Биляна Георгиева свързва хора, за да сбъдне техните мечти. Защо го прави?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Седем в единайсет
Класация за български песни

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За Рагин и рагинщината

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Книги:
- „Вълчицата излиза нощем“ – Бойка Асиова;
- „Епизоди от нарцистичната градина“ – Боряна Владимирова;
- „Реджеп Таип Ердоган. Биография“ – Чийдем Акьол.
• Галерии: Галерия „Средец“ – RESPIRO – Ралица Стоицева
• Отражение:
- КИНОlove Лято 2017 secret – кино „Одеон“ – Николай Стоичков
- 10-годишната Тереза Тодорова ще участва в Гала концерта на „Америкън протедже“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Кой скри Яна Язова?“ – разговор за писателката по повод връчването на наградите от Националния литературен конкурс на нейно име.
Гости: Сиана Колибарова, автор на филма за Яна Язова, писателят Емил Андреев и някои от наградените в конкурса.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Кич ли – какво е това?
Не може да не знаете какво е кич, но я се опитайте да го обясните. Като че ли това е едно от най-изплъзващите се от точна дефиниция явления. Вечно и неизтребимо, „тъмната сянка на културата“, както го определяше проф. Иван Славов, известен „кичовед“ от близкото минало. Прякото назоваване на предмет, произведение на изкуството, проява, тенденция с думата кич крие голям риск да засегне вкуса и чувствата на масовата публика, на изявени личности и дори на държавната администрация. Да не говорим, че днес границата между кича и модерното изкуство, мода, култура и стил на живот е трудно доловима. Все пак, нека се опитаме да намерим някои безспорни признаци, по които да разпознаем кича – разговор с доц. Йордан Ефтимов.
• По следите на думите: „кич“
• Намерете българската дума: „ексклузивен“
• Всичко за образованието: „млади“ и „стари“ учители
• Игрословица

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Български села с легендарни имена
Легенди за дряновски села с любопитни имена

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Български оперни премиери: „Ивайло“ на Марин Големинов.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Ще имате възможност да чуете новите предложенията в класацията за месеца.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Бъбривата жена“, по исландска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Милен Панайотов на 50 години
Това е разговор с популярния водещ на сериозните и много атрактивно интерпретирани предавания „Спонтанни инвенции“ и „Кон темпо“. Този път Милен Панайотов е в студиото в качмеството си на „разпитван“.
Творбите му са също така спонтанни, както „Спонтанните инвенции“ и артистично интерпретирани, както онова, което поднася и в Кон темпо. Интересува се и познава различни музикални стилове, епохи, музиката на различни точки на света, стилове в джаза и притежава рядката чувствителност да пречупи през собствената си душевност необятно духовно богатство. Вдъхновения за неговата фантазия са неочаквани впечатления, явления, импулси. Нестандартните заглавия на творбите му разказват за тези художествени импулси: „Гайшувир“, „Вратата на асансьора“, „От ре диез до ми бемол“, En busca de duende, Un pezzo assoluto – и др. Част от тия произведения ще звучат в предаването.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Железният светилник“ от Димитър Талев – 58 епизод
(премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Кампания „Да закрием БХК“ и други наболели въпроси, свързани с правата на човека
Вече 25 години Български хелзинкски комитет прави обществени кампании, променя закони и съди България в Европейския съд по правата на човека. Време е това да спре! Нека направим България по-добро място. Помогнете да закрием БХК. Кой и защо поде кампанията „Да закрием БХК“ – разговор със Светла Баева и Красимир Кънев. С тях ще говорим и за предстоящото представяне и публично обсъждане (на 16 юни) на заключенията и препоръките от изследване на БХК върху писмените декларации за правата на арестуваните и задържани лица в наказателното производство в България. Задължението за предоставяне на такива декларации е предвидено в Директива 2102/13/ЕС относно правото на информация в наказателното производство. С двамата гости ще говорим и докъде стигна кампанията „Детство без решетки“ за реформа в детското правосъдие след многобройните кадрови смени в Министерство на правосъдието.
Интервю с Йонко Грозев, съдия в ЕСПЧ от България – за последствията от решенията на съда в законодателството на България през последните години и какво още трябва да се направи.
• Репортаж от 7-ото издание на Скопския фестивал „Здраво, млади“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Ще слушате изпълнения на две английски формации: бароковото трио „Романеска“, събрало трима изключителни музиканти (Андрю Манц – цигулка, Джон Тол – чембало и орган, Найджъл Норд – теорба, арчилютня и барокова китара) и рок групата „Дженесис“ със записи от периода на формацията като трио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 8 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Британик" от Расин от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 07.09.24 в 08:15

Събота, 7 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 06.09.24 в 15:13

Петък, 6 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 05.09.24 в 08:20

Четвъртък, 5 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последната засега трилогия на Паоло Фрезу..

публикувано на 04.09.24 в 08:15

Сряда, 4 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на Грегоар Маре в дуото..

публикувано на 03.09.24 в 16:50