Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаното убийство на Васил Лъвский

БНР Новини
Литературна среща с писателката Неда Антонова в регионалната библиотека „Партений Павлович“, Силистра, на която тя представи книгата си „Първият след Бога“. На снимката: Даниела Недялкова, Неда Антонова и Румен Леонидов (отляво надясно).
Снимка: libsilistra.bg

Тази година отбелязваме 180 от рождението на българския Христос – Васил Иванов Кунчев. 144 зими от тях се питаме кой предаде Апостола на националната ни свобода, къде е гроба му, ще открием ли тленните му останки. Но като общество досега не се запитахме защо Дякона беше убит, кой го уби и защо, след като от всички повдигнати срещу него обвинения, нито едно не предвижда смъртна присъда. А най-тежката е доживотна каторга.
Лъвский е осъден на смърт заради убийство на млад ратай, без никакви доказателства. Присъдата е издадена на основа на един свидетел, което според тогавашното Османско правораздаване, не е достатъчен. Този свидетел първоначално нищо не проронва за Левски, но по-късно, на очната ставка, проговаря и го посочва за извършител на убийството.
По време на процеса Апостолът не признава това деяние, което му приписват, единствено казва, че не познава този „свидетел“. Но кой знае защо, чак след Освобождението, години след като Апостола е обесен, се появява „писмото“ му, в което си „признава“ този революционен грях.
Кой предоставя на обществеността това писмо? Наследниците на българина Киряк Цанков, изключително близък на руския консул в Букурещ. И как ненадейно се пръква това самопризнание, след като целият чувал със заловения от турците архив е изсипан на масата пред следствената комисия, а там него го няма.
Кой е съчинил този фалшификат, какви са недостоверните неща в него, кой пост фактум е имал изгода от обнародването му, по какво личи, че авторът не е участник в случката, а явно му е преразказвана.

СнимкаТова става ясно от книгата на Неда Антонова „Първият след Бога“, която е повод за предаването „Премълчаната история“.
Търсихме отговори на въпросите:
Какво е съучастието на Любен Каравелов и Панайот Хитов във внедряването на Димитър Общи като помощник на Лъвский, въпреки неговото категорично несъгласие? Защо Общи, който публично гуляе с комитетските пари, убива ловешкия дякон Паисий и никога не се отчита пред Левски, къде са разходните квитанции, въпреки няколкократните му настоявания?
Защо Общи организира обирът на Държавната хазна и сетне предава всички тайни и всички участници, които знае и познава като членове на Организацията? Разчитал ли е, че бесилото ще му се размине като на виден политически бунтовник и дали му е било обещано това?
Каква е ролята на сръбските и руските тайни служби, на чиято издръжка живеят Каравелов и Хитов в този пагубен за Апостола период, каква е ролята на граф Игнатиев в тогавашната геополитическа ситуация. Какви са интересите на Царска Русия и Отоманската империя Васил Лъвский да бъде премахнат на всяка цена? Кога и защо е замислен заговорът срещу лидера на националното ни движение за освобождение на България?

Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен? Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“? Най-сетне се намери български писател, който да изрече на всинца ни: „Васил Левски не е убиец! Апостола не е извършил убийството, за което е осъден!“ Това не само твърди, но и доказва Неда Антонова. Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.
Участници в разговора: Неда Антонова, акад. Григор Велев, литературният критик Георги Цанков и историкът Янко Гочев.





Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55